Aktualno

POMOĆ ZA JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE Božo Lasić: Izdržat ćemo ovu godinu, ali me brine 2021.

POMOĆ ZA JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE Božo Lasić: Izdržat ćemo ovu godinu, ali me brine 2021.

Jedinice lokalne samouprave imaju golemi pad prihoda, a imaju svoje obveze prema ustanovama i komunalnim društvima koje moraju financirati i dogovoreno je da će se tražiti način za posebno zaduživanje. To bi bili zajmovi koji bi se vratili u nekoliko godina s možda jednom godinom počeka – rekao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić početkom listopada nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem. Razgovaralo se tada o teškom položaju gradova i općina u našoj županiji koja je najpogođenija krizom. Kako doznajemo od načelnika Konavala, Župe dubrovačke i Dubrovačkog primorja, nakon usvojenog rebalansa državnog proračuna, Ministarstvo financija razrađuje model pomoći jedinicama lokalne samouprave na temelju pada prihoda. Načelnik Dubrovačkog primorja Nikola Knežić ističe kako je nakon sastanka u Dubrovniku, održan i sastanak u Vladi gdje je dogovoreno da će se kroz rebalans osigurati određena sredstva koja će se posuditi jedinicama lokalne samouprave kako bi prebrodili gubitke koje su zabilježili u tekućoj godini.

— Kada govorimo o turizmu, najviše je stradalo područje od Konavala do Stona. Dubrovnik i okolica su na ispod 20 posto ostvarenih turističkih rezultata, a Hrvatska je prosječno na 50 posto prošlogodišnje sezone. Mi smo aviodestinacija, što se u ovoj krizi pokazalo kao veliki minus – govori nam Knežić. Prema njegovim informacijama, Ministarstvo financija upravo razrađuje model na koji način će se jedinicama lokalne samouprave posuditi određeni dio novca, a koji bi, po nekim izračunima, trebao iznositi razliku između onoga koliko su drugi ‘potonuli’ i mi. Odnosno ako ostali na stavkama u turizmu bilježe primjerice gubitke od 20 posto, a mi 30, našim jedinicama lokalne samouprave posudila bi se ta razlika od 10 posto kako bi se došlo na prosječan pad. No, konkretno će se sve znati nakon što ministarstvo izađe s modelom i projekcijama.

Pozajmica za servisiranje obveza
Na naše pitanje na kojim je stavkama ova općina zabilježila najveći pad prihoda, Knežić odgovara kako se generiranje pada prihoda vidi na porezu na dohodak, a i ostali načelnici s kojima smo razgovarali isto su nam potvrdili.

—To je stavka koja je direktno pogođena sezonom i zapošljavanjem u sezoni. Uz to, brojni turistički subjekti koristili su državnu pomoć od 4000 kuna, na što nema poreza i prireza i tu se vidi značajan pad. Prosječan pad na porezu i prirezu na dohodak na području od Stona do Konavala je 30 posto, dok je na razini Hrvatske on između 12 i 15 posto – govori nam Knežić. Napominje i kako je naše područje na 20 posto noćenja od sezone 2019. godine, no još veći su financijskih gubitci budući da je sezona odrađena po nižim cijenama u odnosu na lani.

—Da nije bilo Vladine pomoći, ne znam kako bi turistički subjekti uopće preživjeli – smatra Knežić. Navodi i kako su sve općine pa i sam Grad Dubrovnik išle na restrikcije, smanjenje plaća i rezanje svih troškova. Pozajmica Vlade zapravo će ih dovesti do situacije da mogu normalno servisirati sve svoje obveze, iako ih, naglašava, servisiraju i sad. Napomenuo je kako je Dubrovačko primorje neposredno prije početka krize platilo sve svoje kapitalne investicije.

—Živimo u ‘korona modeu’, i danas nismo u ništa drukčijoj situaciji nego što smo bili u svibnju. Mi smo se u takvoj situaciji postavili kako treba, kao i doma, koliko imaš, toliko trošiš – ističe dalje načelnik Dubrovačkog primorja. Na naše pitanje što je s proračunom ove općine za 2021. godinu, ističe kako će se on usvojiti tek u prosincu no prema nacrtu ide se s pretpostavkom da će se sezona opraviti na 50 do 60 posto rezultata 2019.

— Vidjet ćemo što će vrijeme pokazati, ali mislim da je to realna prognoza, iako je u ovom trenutku teško davati ikakve prognoze. Teško je biti prorok, ali treba gledati vedrije i ne možemo ići na crne scenarije – smatra Knežić.

—Pokušavamo biti realni, pratimo najave tržišta i letova i nije sve otkazano za iduću godinu. Iako, teško je u ovom trenutku reći koliko ćemo imati turista, jer sve ovisi i o tome koliko ćemo 1. travnja imati zaraženih – ističe dalje.

Tek slijedi teško razdoblje
Načelnik Općine Konavle Božo Lasić naglašava kako ne strahuje za ovu godinu, već za one koje slijede.

—Izdržat ćemo ovu godinu. Ali mene ne brine ova, nego iduća godina jer se već sad naziru problemi koji nam dolaze. I ako sezona bude dobra, imat ćemo opet problema, vući ćemo posljedice iz ove godine. Konkretno, nećemo moći u predviđenom obimu naplatiti komunalnu naknadu te će nam vjerojatno svi doprinosi značajno pasti. Mislim da je ovo dugoročno i da će najmanje tri, četiri godine trebati da se vratimo na ono na što smo naviknuli. Sad nam tek slijedi teže razdoblje – smatra Lasić. U ovoj općini pad prihoda u pojedinim segmentima kreće se od 90 do 70 posto, a gubitak na porezu na dohodak iznosit će sigurno i 40 posto. U svim se segmentima bilježe značajni padovi. Kad je riječ o proračunu za iduću godinu, Lasić ističe kako u odnosu na ovogodišnji on neće biti puno manji.

—Da bismo preživjeli, moramo imati oko 70 milijuna kuna za pokriti sve troškove. Projekcija je da bi nam za iduću godinu trebalo 110 milijuna kuna, ali tu smo stavili i neke kapitalne investicije, za što smo dobili sredstva od države, ali ih još nismo iskoristili. Tu je 9 milijuna kuna za vatrogasni dom, 6 milijuna kuna za proširenje vrtića na Grudi, a stavili smo u tri godine i gradnju škole u Cavtatu koja će sigurno iznositi nekih 60 do 70 milijuna kuna. Rekao bih da je to proračun želja i nada. Napumpan je zbog tih nekih investicija koje moramo planirati, koje su već predviđene ili one za koje se nadamo da ćemo dobiti od države i što već imamo predviđeno – govori Lasić. Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli, ističe kako je razlika u proračunu u odnosu ove i sljedeće godine desetak milijuna kuna, a najveći pad prihoda bilježe na porezu na dohodak, koncesijama i zakupu javnih površina. I ove se godine, baš kao iduće, neće moći realizirati neki planirani projekti, no ipak su u proračun za 2021. uvršteni kapitalni projekti poput izgradnje kanalizacije za naselje Čibača i naravno Groblje Dubac.

—Napravljen je prijedlog proračuna koji je poslan vijećnicima, a sve u skladu s trenutnom situacijom i očekivanim prihodima za sljedeću godinu. Jasno, neke projekte koje smo planirali kako ove tako i sljedeće godine nije bilo moguće uvrstiti u proračun – rekao je Nardelli.

Članak objavljen u tiskanom izdanju DuLista 25. studenog 2020.

Pročitajte još

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist