GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata
PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata
Završen glavni projekt nove multifunkcionalne dvorane u Gospinom polju

Glavni projekt nove sportske multifunkcionalne dvorane u Gos­pinom polju je izrađen u ugovore­nom roku, a zahtjev za pokretanje postupka ishođenja građevinske dozvole bit će predan ovog tjedna. Ugovor za izradu glavnog projekta dvorane koja će ugostiti Svjetsko rukometno prvenstvo 2025. i riješiti problem dvoranskog sporta u Dubrov­niku za narednih 50 godina, podsje­timo, potpisan je u prosincu prošle godine s odabranim izrađivačem, tvrtkom KAP4 d.o.o. iz Zagreba. Izradu glavnog projekta prati izrada izved­benog projekta s troškovnikom, a sve sukladno ugovoru ukupne vrijedno­sti 3.681.250,00 kuna s PDV-om. Novi multifunkcionalni objekt površine je cca 20.000 m2, ima dvije podzemne i dvije nadzemne etaže. Raspolagat će s dvije dvorane za održavanje natje­canja te nekoliko pomoćnih dvorana za klupske sadržaje. Kapacitet gledali­šta kreće se od 3840 do 4384 gledatelja ovisno o postavkama tribina, dok će u podzemnoj garaži na dvije etaže biti smješteno 385 parkirališnih mjesta za osobne automobile. Osim za sport, multifunkcionalni prostor koristit će se za održavanje kongresa, koncerata i druge kulturne sadržaje.

Izgradnjom ove i obnovom postojeće dvorane Dubrovnik će dobiti dvoranski kompleks, prvi takvog opsega u Europi, koji će omogućiti da u budućnosti budemo domaćin brojnim svjetskim natjecanjima u dvoranskim sportovima.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata
Napreduje izgradnja hibridnog katamarana koji će povezivati Lokrum i Arboretum Trsteno

U tijeku su radovi na izgradnji i opre­manju katamarana s hibridnim pogo­nom, financiranog u okviru EU projekta ‘Povijesni vrtovi dubrovačkog područja’, a koji će sukladno projektu, povezivati Arboretum Trsteno s otokom Lokru­mom, odnosno s njegovim Botaničkim vrtom.
Katamaran na hibridni pogon dužine 15 metara, kapaciteta 50 putnika (plus posada) i maksimalne brzine 18 čvorova izgrađuje se u brodogradilištu Dalmont u Kraljevici. Katamaran će biti prilago­đen osobama s invaliditetom što podra­zumijeva ukrcajno/iskrcajnu rampu i dva WC-a od čega je jedan namijenjen upravo za osobe s invaliditetom.
Korisnici projekta su Hrvatska aka­demija znanosti i umjetnosti s pro­jektnim partnerima, Javna ustanova Rezervat Lokrum, Turistička zajed­nica grada Dubrovnika i Dubrovačka ARTudruga bez granica, a njegova ukupna vrijednost iznosi 18.289.422,37 kuna (~2.427.423 €) s odobrenim bes­povratnim sredstvima u iznosu od 10.932.344,70 kuna (~1.451.838 €), što čini 70 posto od ukupno prihvatljivih troškova, koji iznose 15.665.291,44 kuna (~2.080.383 €).

Projekt koji se provodi od 2018. godine osmišljen je s ciljem da se kroz interpretaciju i pre­zentaciju zaštićene prirodne baštine, dugoročno doprinese održivom društveno-gospodar­skom razvoju na lokalnoj i regi­onalnoj razini.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Započeli radovi na obnovi dječjeg igrališta Nova Mokošica

Grad Dubrovnik je, putem ugovornog izvođača u okviru redovitog održavanja, krenuo s radovima na obnovi i sana­ciji dječjeg igrališta ‘Nova Mokošica – Od izvora’. S obzirom kako je na ovom igralištu, koje je smješteno na kosom terenu, glavni problem oborinska odvodnja koja nanosi zemlju s padina, započelo se s podizanjem postojećeg betonskog zida igrališta za oko pola metra kako bi se spriječilo ponovno nasipanje zemlje. Daljnji radovi će uključivati preusmjerava­nje oborinske odvodnje s nogostupa u obližnji odvodni kanal te čišćenje igrališta od ostataka zemlje i kamenja. Nakon što završe grubi radovi obnovit će se dio sa spravama, posta­viti nova antistress gumena podloga, nabaviti nova ljuljačka za bebe te obaviti manji popravci na spravama. U prethod­nom su razdoblju već popravljene klupa i ograda, a prošle je godine postavljen i novi tobogan.

Gradska uprava Dubrovnika kontinuirano iz Prora­čuna izdvaja značajna sredstva namijenjena upravo za izgradnju novih i održavanje postojećih dječjih i sportskih igrališta.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 15. ožujka 2023.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist