Koronavirus u Hrvatskoj

Plenković: Situacija se pogoršala, Beroš: Post-covid sindrom postaje velik izazov

Plenković: Situacija se pogoršala, Beroš: Post-covid sindrom postaje velik izazov

U zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u tijeku je 48. sjednica Vlade RH.

Na samom početku premijer Andrej Plenković progovorio je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

– Situacija sa novozaraženima se nešto pogoršala. Sada smo 6. po incidenciji u EU, 8. najniži po stopi tjedne smrtnosti. Najvažnije je da budemo svjesni da se u našem okruženju vidi visok rast i to nas mora voditi ka većem oprezu jer smo popustili određene mjere. Važno je da novi kontekst života prati i veća osobna odgovornost. Vidimo porast u nekim jadranskim županijama, a važno je povezati to s namjerom da osiguramo turističku sezonu. Važno je da ljudi budu oprezni i pridržavaju se svih mjera. Važno je trend koji smo imali držati stabilnim i osigurati gospodarske i društvene aktivnosti – rekao je, prenosi Jutarnji.hr

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je pak o brojkama.

– U svijetu je broj slučajeva zaraze premašio 118 milijuna. U posljednja 24 sata zabilježeno je 777 novih slučajeva zaraze virusom u RH, a udio novozaraženih u testiranima je 11,50%. U samoizolaciji su 16.233 osobe. Na bolničkom liječenju je 807 osoba, od kojih je 82 na respiratoru. Do 9.3. zaprimljeno je 408.270 doza cjepiva, a aplicirano je 288.982 doze, a 158.492 osobe cijepljeno je jednom dozom cjepiva. HALMED je zaprimio 1342 prijave sumnji na nuspojave cjepiva. Do kraja mjeseca očekujemo dodatne doze cjepiva. HZJZ je objavio 6. verziju dokumenta postupanja s oboljelima, kontaktima i karantenu. Cijepljenje se smatra kao i preboljenje, važećim razlogom za izuzeće od karantene i testiranja nakon bliskog kontakta s oboljelima. Cijepljenje ne sprečava potpuno mogućnost prijenosa infekcije, cijepljene osobe koje ostvare bliski kontakt s bolesnikom, moraju se 2 tjedna strogo pridržavati mjera za smanjenje prijenosa kapljičnih infekcija. Izuzetak su bliski kontakti osoba za koje se posumnja da boluju od varijante protiv koje su cjepiva niže učinkovitosti, trenutno je to južnoafrička varijanta – rekao je Beroš.

Dodao je da je sve veći izazov i post-covid sindrom.

– Post-covid sindrom postaje velik izazov. Ukupan broj takvih pacijenata s post-covid sindromom u bolnicama bio je više od 5.500. Najčešći problemi su vezani uz respiratorni sustav, a dio pacijenata ima i druge probleme (kardiovaskularne, probavne, lokomotornog sustava…) – iznio je.

Beroš je zaključio da zbog daljnjeg rasta broja zaraženih je broj aktivnih slučajeva u tjedan dana narastao za 19%.

– Svatko od nas utječe na daljnji razvoj situacije. Moramo ostati promišljeni i oprezni, poštovati epidemiološke mjere i ne poništiti dosadašnji napredak. Javno se zahvaljujem UNICEF-u na donaciji tri respiratora i brzih antigenskih testova – dodao je ministar Beroš i poručio:

– Važno je da se nastavi kampanja cijepljenja i da se ona i ubrza koliko je to moguće. Pozivam sve one koji se žele cijepiti da se prijave putem cijepise.zdravlje.hr ili pozivom na besplatni broj telefona. Što nas se više bude cijepilo, vjerujem da ćemo se vratiti u normalne aktivnosti života – zaključio je Beroš.

EK je u ime država članica 1.3.2021. s Modernom potpisala sporazum o proizvodnji, prioritetnoj nabavi i opskrbi cjepivom za države članice EU. Dogovorena je kupnja 150 milijuna dodatnih doza cjepiva, izvijestio je Beroš, a Vlada je prihvatila taj zaključak.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist