Koronavirus u Hrvatskoj

Istraživanje HZJZ-a: 19 posto djece u Hrvatskoj bilo je u kontaktu s virusom

Istraživanje HZJZ-a: 19 posto djece u Hrvatskoj bilo je u kontaktu s virusom

Tatjana Vilibić Čavlek s Odjela za virološku serologiju HZJZ-a, koja je vodila seroepidemiološku studiju provedene na oko 1436 ispitanika, iznijela je za N1 detalje istraživanja.

-Cilj je bio da skupina bude što reprezentativnija. Obuhvatili smo osobe oba spola, svih dobnih skupina, pa tako i djecu i pokrili smo široko područje, ispitanici su bili s područja svih hrvatskih županija – kazala je Vilibić Čavlek. Ukupna seroprevalencija je bila 25 posto, što je objavljeno već ranije:

-Nešto manje je bilo u dječjoj dobi, bilo je oko 19 posto. 16 posto je bilo u starijoj dobnoj skupini. Je oni stariji od 70 godina su se vjerojatno nešto više čuvali kao što su se čuvala i mala djeca. U nekim dobnim skupinama je išlo (serološka prevalencija) i do 29 posto – istaknula je. Toliki je udio građana Hrvatske, dakle, bio u kontaktu s koronavirusom i još uvijek ima antitijela. Nakon prvog vala seroprevalencija je bila jako niska, svega 2,2 posto, sada je višestruko viša.

Ispitivanje koliko je onih koji imaju i neutralizacijska tijela, kazala je, još nije gotovo, ali preliminarni podaci su sljedeći:

-Nakon prvog vala neutralizacijska antitijela bila su dokazana kod samo osam posto, u ovom drugom valu imamo preliminarne rezultate. Sad možemo reći da je više od 70 posto osoba koje su stvorile protutijela, stvorile i neutralizacijska protutijela – rekla je. Objasnila je da što više ljudi stvori imunitet ili nakon preboljene infekcije ili nakon cijepljenja, broj oboljelih će biti manji.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist