Koronavirus u Hrvatskoj

Istraživanje HZJZ-a: 19 posto djece u Hrvatskoj bilo je u kontaktu s virusom

Tatjana Vilibić Čavlek s Odjela za virološku serologiju HZJZ-a, koja je vodila seroepidemiološku studiju provedene na oko 1436 ispitanika, iznijela je za N1 detalje istraživanja.

-Cilj je bio da skupina bude što reprezentativnija. Obuhvatili smo osobe oba spola, svih dobnih skupina, pa tako i djecu i pokrili smo široko područje, ispitanici su bili s područja svih hrvatskih županija – kazala je Vilibić Čavlek. Ukupna seroprevalencija je bila 25 posto, što je objavljeno već ranije:

-Nešto manje je bilo u dječjoj dobi, bilo je oko 19 posto. 16 posto je bilo u starijoj dobnoj skupini. Je oni stariji od 70 godina su se vjerojatno nešto više čuvali kao što su se čuvala i mala djeca. U nekim dobnim skupinama je išlo (serološka prevalencija) i do 29 posto – istaknula je. Toliki je udio građana Hrvatske, dakle, bio u kontaktu s koronavirusom i još uvijek ima antitijela. Nakon prvog vala seroprevalencija je bila jako niska, svega 2,2 posto, sada je višestruko viša.

Ispitivanje koliko je onih koji imaju i neutralizacijska tijela, kazala je, još nije gotovo, ali preliminarni podaci su sljedeći:

-Nakon prvog vala neutralizacijska antitijela bila su dokazana kod samo osam posto, u ovom drugom valu imamo preliminarne rezultate. Sad možemo reći da je više od 70 posto osoba koje su stvorile protutijela, stvorile i neutralizacijska protutijela – rekla je. Objasnila je da što više ljudi stvori imunitet ili nakon preboljene infekcije ili nakon cijepljenja, broj oboljelih će biti manji.

Pročitajte još

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

BEROŠ PROGLASIO KRAJ PANDEMIJE? Hrvatska od danas službeno ukida sve mjere zaštite od COVID-a 19

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija