Koronavirus u Hrvatskoj

PLENKOVIĆ Plaćamo visoki danak, a imamo cjepivo i nema razloga za ovakve brojke

PLENKOVIĆ Plaćamo visoki danak, a imamo cjepivo i nema razloga za ovakve brojke

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na početku današnje sjednice Vlade na stanje s virusom COVID-19. Rekao je kako smo ušli u razdoblje hladnijeg vremena te da bilježimo značajan porast broja novih potvrđenih slučajeva. Uputio je stoga upozorenje svima da se pridržavaju osnovnih mjera zaštite. Ovo, dodao je, ukazuje i na važnost i nužnost cijepljenja osobito najstarijih sugrađana. Podsjetio je kako svaka četvrta osoba starija od 65 godina nije cijepljena, a takvih je 238 tisuća te su svi oni u visokom riziku u slučaju oboljenja od Covida.
-Koronavirus odnio je ogroman broj života. Za koji ćemo dan sa sadašnjom stopom smrtnosti premašiti brojku od 9 tisuća preminulih s ili od Covida-19. To je visoki danak kojeg plaćamo kao narod i društvo. Danas imamo cjepivo i nema razloga da nam brojevi budu ovako visoki. Cjepivo učinkovito štiti od teških oblika bolest. To je stav struke, liječnika i Znanstvenog savjeta. To potvrđuje i statistika – rekao je premijer te istaknuo kako 74 posto hospitaliziranih od početka listopada nije bilo cijepljeno, a 80 posto pacijenata koji su bili ili su još na respiratoru nije bilo cijepljeno.
-To su jasne i uvjerljive brojke – rekao je dalje te iznio i kako je 93 posto preminulih bilo iznad 60 godina.
-Situacija je kod nas ista kao drugdje u svijetu. Necijepljeni su svojevrsni rezevoar unutar kojega se virus najviše širi – rekao je te napomenuo kako virus mogu prenositi i cijepljeni, ali je ta mogućnost manja te je kod cijepljenih osoba puno rjeđi teži oblik bolesti.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist