Zanimljivosti

Pipun – kralj ljeta!

PIPUN

Pipun je voće koje se uz dinju smatra zaštitnim i najprepoznatljivijim znakom ljeta.

Ovo narančasto voće je tisućama godina poznato u Aziji, a na naše prostore su ga donjeli pomorci iz Afrike. Opće je poznato da je pipun voće s visokim udjelom vode, čine ga uglavnom sočno meso, međutim, u nekim narodima Južne Amerike i Azije, najcjenjenije su koštice koje se konzumiraju kao grickalice, prenosi Alternativa za vas.

Ova slasna voćka obiluje antioksidansima kao što su kolin, zeaksantin i beta karoten, koji imaju važnu ulogu u pružanju zaštite od raznih bolesti. Beta karoten se u tijelu pretvara u vitamin A, dok zeaksantin djeluje antioksidativno i pruža zaštitu od UV zraka kada se apsorbira u retinu oka. Nekoliko studija je pokazalo da karotenoidi, uključujući zeaksantin, usporavaju destruktivne procese u retini i retinalnom pigmentu, što može pomoći u prevenciji bolesti središnjeg dijela mrežnice koja je često prisutna kod starijih osoba.

Beta karoten, koji se nalazi u pipunu, pomaže u smanjenju rizika od razvoja astme. Drugi važan nutrijent, vitamin C, također štiti od astme, pomaže u protoku kisika i smanjuje rizik od alergijskih reakcija. Dinja je također dobar izvor vlakana, kalija, vitamina C i kolina, koji podupiru zdravlje srca i regulaciju krvnog tlaka. Kalij pomaže tijelu da izluči višak natrija, što može smanjiti povišeni krvni tlak. Također, unos kalija je povezan sa smanjenim rizikom od moždanog udara i gubitka mišićne mase te pomaže u očuvanju gustoće kostiju i sprečavanju nastanka bubrežnih kamenaca.

Pipun je također bogat izvor antioksidansa koji igraju zaštitnu ulogu u očuvanju zdravih stanica tijela od oštećenja i upala koje mogu dovesti do raka. Brojne studije su pokazale da dinja može biti korisna u prevenciji raka crijeva, prostate, dojke, endometrija, pluća i gušterače. Kukurbitacini, spojevi prisutni u pipunu, su pokazali antikancerogeno djelovanje, uključujući smanjenje širenja raka i zaustavljanje staničnog ciklusa kod stanica raka.

Koristan je za regulaciju probave, zahvaljujući visokom udjelu vlakana i vode, pomaže u prevenciji zatvora, regulaciji probave, održavanju zdravlja probavnog trakta te izbacivanju toksina iz crijeva. Osim toga, djeluje protuupalno, što može smanjiti rizik od razvoja artritisa i drugih kroničnih upala.

Redovita konzumacija pipuna također može imati povoljan učinak na kožu i kosu. Vitamin A, prisutan u dinji, potreban je za proizvodnju seruma koji vlaži kožu i kosu, te je važan za njihov rast. Također, vitamin C igra važnu ulogu u izgradnji i održavanju kolagena, koji pruža strukturu koži i kosi. Pipun također pomaže u smanjenju bora i usporavanju procesa starenja kože. Može se koristiti i izravno na koži i kosi kao maska ili regenerator.

Važno je napomenuti da su sjemenke pipuna također korisne za zdravlje. U ayurvedi se preporučuju kod bolesti bubrega, posebno kod bubrežnih kamenaca. Mljevene sjemenke pipuna se tradicionalno koriste u napicima kao što su lassi i thandai, dok se cijele sjemenke dodaju u slatkiše i halve. Sjemenke i ulje od sjemenki pipuna  su drevna ljekovita sredstva koja se koriste za liječenje raznih tegoba kao što su kašalj, temperatura, paraziti, želučane, probavne, bubrežne i urinarne smetnje. Čaj od cvijeta dinje se koristi za iskašljavanje.

Uživanje u pipunu donosi mnoge zdravstvene prednosti, ali je važno napomenuti da osobe koje koriste beta blokatore ili imaju slabije funkcionalne bubrege trebaju konzumirati pipun umjereno.

Izvor: Alternativa za vas

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1947. Umro autor zbirke pjesama ‘Pod barjakom sv. Vlaha’

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1960. Rođena naša glumačka diva Ena Begović

Dulist

LJETNI PROGRAM ZAVIČAJNOG MUZEJA KONAVALA Tkanje za najmlađe

Dulist