Koronavirus u Hrvatskoj

Pet simptoma koje imaju osobe s ‘dugim’ COVID-om

cijepljenje covid korona

Više od godinu dana svijet se bori s pandemijom koronavirusom, a znanstvenici još uvijek otkrivaju nove stvari o ovoj bolesti. Jedan od problema koji stručnjaci pokušavaju odgonetnuti jest ‘dugi covid’. Naime, neki pacijenti koji obole od covida-19, mjesecima nakon dijagnoze bore se sa simptomima bolesti, prenosi N1.

Ako neka osoba ima simptome covida-19 duže od osam tjedana, onda se ta osoba bori s ‘dugim covidom’. Prema Uredu za nacionalnu statistiku (ONS), svaka peta osoba oboljela od covida simptome ima pet tjedana ili duže.

Prema nedavnom istraživanju, pacijenti koji se bore s ‘dugim covidom’ prijavili su nekoliko simptoma koji su se zadržali čak i šest mjeseci od dijagnoze.

Alopecija ili gubitak kose može se javiti zbog raznih razloga, ali nedavna otkrića sugeriraju da bi to mogao biti i simptom koronavirusa. Prema studiji objavljenoj u časopisu The Lancet, četvrtina pacijenata zaraženih koronavirusom prijavilo je gubitak kose kao jednu od glavnih posljedica ove bolesti.

Studija je obuhvatila 1.655 pacijenata hospitaliziranih u Wuhanu u Kini, od kojih se 359 osoba (22%) borilo s gubitkom kose šest mjeseci nakon otpusta iz bolnice. U studiji se navodi da se gubitak kose češće javljao kod žena nego kod muškaraca.

Pacijenti su prijavili još četiri simptoma koja su trajala mjesecima nakon početne dijagnoze, a to su: umor, poteškoće sa spavanjem, anksioznost i depresija.

Gubitak kose zabilježen je kod 22% pacijenata, 26% se žalilo na poteškoće sa spavanjem, a anksioznost i depresija zabilježeni su kod 23% pacijenata.

Pročitajte još

BEROŠ PORUČUJE Učvrstimo turističku poziciju Hrvatske poštivanjem mjera i cijepljenjem

Dulist

Županija s 25 novih slučajeva koronavirusa, 13 osoba je iz Dubrovnika

Dulist

Na više od 6 tisuća testiranih, u Hrvatskoj 143 novooboljele osobe

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija