Koronavirus u Hrvatskoj

CIJENA OKO 500 DOLARA Cjepiva protiv koronavirusa i na crnom tržištu

Istraživači kompanije Kaspersky ispitali su 15 različitih tržišta na Darknetu i pronašli oglase za tri cjepiva protiv koronavirusa – Pfizer/BioNTech, AstraZeneca i Moderna.

Većina prodavača nalazi se u Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, a cijene po dozi su se kretale od 250 do 1.200 dolara, s prosječnom cijenom od oko 500 dolara. Komunikacija se vrši putem aplikacija za šifriranu razmjenu poruka kao što su Wickr i Telegram, dok je zahtjev da se uplate vrše u obliku kriptovalute, prije svega Bitcoina, prenosi N1.

Dodaje se da je većina ovih prodavača s crnog tržišta obavila između 100 i 500 transakcija, što ukazuje na to da su izvršavali prodaju, ali što točno korisnici kupuju, ostaje nejasno.

Uz informacije dostupne stručnjacima kompanije Kaspersky, nemoguće je reći koliko su doze cjepiva koje se reklamiraju online stvarne doze (mnoge medicinske ustanove su se našle u situaciji da koriste preostale doze) i koliko reklama je zapravo prevara. Čak i ako biste nešto dobili poštom, najvjerojatnije ono što biste dobili ne bi bila učinkovita, valjana doza. Što je još važnije, pribavljanje takvih doza je nezakonito, navodi se.

Stručnjak za sigurnost Dmitrij Galov kaže da na Darknetu možete pronaći gotovo sve, pa nije iznenađujuće da će tamošnji prodavači pokušati iskoristiti kampanju za cijepljenje.

– Tijekom protekle godine, dogodio se niz prevara koje su iskoristile temu covida, a mnoge od njih su bile uspješne. Trenutno, ne samo da ljudi prodaju doze cjepiva, već prodaju i evidencije o cijepljenju – dokumente koji vam mogu pomoći da slobodno putujete. Za korisnike je važno biti na oprezu kada je riječ o bilo kakvim ‘ponudama’ koje su povezane s pandemijom i, naravno, nikada nije dobra ideja kupovati cjepivo sa Darkneta – kaže Galov.

Pročitajte još

Ovo su nove preporuke za izolaciju i karantenu

Dulist

REZULTATSKI I FINANCIJSKI UDARAC Jugaši zbog korone ne mogu odigrati utakmicu s PRO Reccom

Dulist

CIJEPLJENJE, MASKE… Zbog porasta broja novozaražene djece najavljene nove mjere

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija