Zanimljivosti

PET LIJEČNIKA IZ PRIRODE Jednostavno je biti zdrav!

PET LIJEČNIKA IZ PRIRODE Jednostavno je biti zdrav!

Stara narodna poslovica kaže: ‘Zdrav čovjek ima 1000 želja dok bolestan samo jednu – da ozdravi.’ Osnovno pitanje je kako u današnjem životu, koji je pun stresa i manjka slobodnog vremena, naći put do savršenog zdravlja? Kako optimalno izbalansirati više segmenata našeg života kao što su zdravlje, obitelj i posao?

Uputite se na ove jednostavne i praktične načine koji su svima dostupni, možete poboljšati kvalitetu života u svim aspektima.

5 izvora energije – 5 doktora iz prirode
Priroda nam daje sve mogućnosti za zdrav i sretan život, te nam je omogućila i resurse energije bez kojih naše tijelo i svijest ne bi mogli funkcionirati. Ljudsko tijelo koristi 5 univerzalnih načina – izvora energije za optimalno funkcioniranje. Od rođenja do smrti svako ljudsko biće diše, jede, pije vodu, koristi sunčevu svjetlost i san za regeneraciju. Bolest i nesreća nastupaju kada se naruši ravnoteža unutar tih 5 izvora energije. Također, disbalans u jednom od načina energiziranja dovodi i do poremećaja u ostalima.

1. Sunce
Sunce je izvor života na Zemlji, esencijalan element zdravlja i dobrog osjećanja jer ga poput hrane i vode ljudsko tijelo koristi u različitim metaboličkim procesima. Znanstveno je dokazano kako sunčeva svjetlost stimulira hipotalamus, epifizu i hipofizu koje su iznimno važne hormonalne žlijezde. Također, potiče imunološki sustav, regeneraciju i veće sposobnosti izbacivanja toksina. Jedan od većih nedostataka današnjeg stila života je „sjedilački način života“ , gdje se sjedenje odvija u zatvorenim prostorijama u kojima manjka i sunčevog svjetla i kisika. Takav stil života, uz osjećaj umora i depresiju, može pratiti žudnja za konzumiranjem ugljikohidrata i dobivanje na težini. Dulje spavate, no budite se s osjećajem umora, prisutan je osjećaj bola i podložni ste stalnim infekcijama, gubite zanimanje za spolni odnos. Osjećate se zatrpano beznačajnim stvarima, teško vam se koncentrirati i razmišljati.

Što uraditi u takvim uvjetima?
Boravite u prostorijama sa što više prirodnog svjetla, otvarajte prozore (posebno ujutro) kako biste upili što više sunčanih zraka. Svakodnevno provedite 20 do 30 minuta na suncu. Idealno vrijeme izlaganja je ujutro prije 11 sati i poslijepodne od 16 sati. Naučite neke od drevnih metoda napajanja sunčevom (solarnom) energijom.

2. Disanje
Disanje je najvažniji proces u tijelu. Disanjem se izbacuje čak 70 % toksina i stresa iz tijela. Kao djeca dišemo prirodno, tako da širimo trbuh kod udaha. Ali s odrastanjem, zbog krivih navika i užurbanog stila života, ovakvo disanje zamijeni tzv. ‘plitko’ disanje. Koristi se tek 30 do 40 % ukupnog kapaciteta pluća. Posljedica su umor, mnoga oboljenja i ubrzano starenje. Svakodnevni bolovi u ramenima, leđima i vratu najčešće su uzrok upravo nepravilnog disanja.

Kako pravilno disati
Potpuno pravilno disanje se sastoji od više segmenata ( niskog ili trbušnog, srednjeg i visokog). Pri udahu se prvo širi abdomen, zatim prsni koš te se naposljetku pomiču prsne i ključne kosti. Bitno je naglasiti da je jedno od pravila ispravnog disanja disanje kroz nos. Da biste stvorili naviku pravilnog disanja potrebno je redovito vježbati tehnike disanja. Idealno bi bilo dva puta na dan, po nekoliko minuta: ujutro da se napunite svježom energijom, a navečer da se oslobodite dnevnog stresa i pripremite tijelo za ‘odmornu noć’. Da biste postigli naviku pravilnog disanja izbjegavajte pogrbljeno držanje, preusku odjeću i namjerno uvlačenje trbuha da izgledate mršavije. Pravilnim disanjem postižete hormonalni balans, uklanjate depresiju, tjeskobu, napetost i pojačavate koncentraciju. Regulirate emocije i opuštate cijelo tijelo. Ovom vrstom disanja masirate unutarnje organe na području abdomena. Tako potičete bolju probavu, rad bubrega, spolnih organa, kao i rad svih sustava organa u tijelu.

3. Voda
Čovjekovo tijelo sastoji se od 70% vode. Voda čini 90% krvi, 80% mozga, 75% mišića i 13% kostiju. Neophodna je za život: poboljšava zdravlje i kondiciju, pomaže u razmjeni hranjivih tvari i čišćenju organizma. Dehidracija, tj. nedovoljna konzumacija vode, uzrok je većine problema i dijagnoza današnjice. Osoba koja pije 2 do 2,5 l vode dnevno može smanjiti rizike raznih bolesti kao što je su dobivanje raka debelog crijeva za 50 %, raka dojke za 75% te raka mjehura za 45%. Također, može smanjiti bolove u glavi, leđima, zglobovima i drugim dijelovima tijela. Čista izvorska voda tijelu će pružiti potrebnu akumulaciju hranjivih tvari i izbacivanje otpadnih. Sokovi, kava i ostali napitci ne mogu nadoknaditi ljekovitost i ulogu čiste vode.

Oživite vašu vodu
Zacijelo ste zabrinuti znajući da voda iz pipe sadrži elemente poput klora, fluora, aluminija i razne druge kemikalije i teške metale. Za kupovnu vodu često se kaže da je ‘mrtva voda’. ‘Oživite’ stoga svoju vodu. Da to i nije problem, pokazao je japanski znanstvenik Dr. Masaro Emoto. Prikazao je i dokazao da je voda živa tvar koja prenosi misao i energiju. Tako možete staklenku s vodom staviti par sati na sunce da se pročisti i energizira. Na posude s vodom možete zalijepiti razne pozitivne afirmacije i kvalitete koje želite primiti u vlastito tijelo. Ili pak, neposredno prije ispijanja vode, možete mentalno izreći molitvu, zahvalu i sl. te emitirati misaono u vodu.

Par savjeta kako konzumirati vodu:
dnevno pijte 2 – 2.5 l (10 do 12 čaša) vode, u manjim količinama
ujutro natašte popijte 2 čaše vode, promućkajte je u ustima prije gutanja (voda se tako povezuje sa slinom koja ima blagotvorni učinak na tijelo) nemojte piti vodu za vrijeme jela, pijte je 30 minuta prije ili sat vremena nakon obroka

4. Hrana
‘Neka vaša hrana bude lijek, a vaš lijek vaša hrana.’ – Hipokrat
U pravilnoj ishrani bitno je održati ravnotežu koncentracije kiselosti u tijelu. Granica pH je 7,4, i svaka neravnoteža uzrokovana stresom, rafiniranom hranom i slično dovodi do povećane koncentracije kiselosti u organizmu, što je preduvjet za sve bolesti. Hranu možemo podijeliti i na ‘živu’ ili ‘mrtvu’, gdje živa hrana organizmu daje energiju, dok mrtva hrana iscrpljuje organizam. Primjer je svježe i zamrznuto voće. Svježe voće nam daje energiju i hranjive tvari, dok voće koje je provelo godinu dana u hladnjači neće zadovoljiti energetske potrebe organizma. Važno je paziti na kvalitetu hrane (jesti svježe i organsko). Također, postoji problem pesticida i kemikalija u voću i povrću, pa vam donosimo jedan jednostavan način kako ih ukloniti. U posudu s vodom stavite malo sode bikarbone i soli (omjer 1:1) te u tu otopinu stavite voće i povrće da odstoji 30 minuta. Ova otopina će izvući pesticide. Također, možete dodati ocat i ekstrakt sjemenki grejpa. Pijte puno svježih sokova od voća i povrća, te jedite hranu koja sadrži puno enzima, izbjegavajući rafinirane i kemijski obrađene proizvode. Hranu jedite polako i u umjerenim količinama. Bijeli šećer možete zamijeniti melasom ili stevijom.

5. San
Jeste li znali da čovjek prespava trećinu svog životnog vijeka? Studije su pokazale kako nedostatak sna ili njegova loša kvaliteta utječu na:

radnu sposobnost i pažnju
cjelokupno zdravlje: pojava glavobolje, lošeg raspoloženja, agresivnosti, vrtoglavice, umora
povećava se rizik od ozljeda na radnom mjestu

Najčešće pitanje koje si postavljamo je kolika je optimalna količina sati spavanja? Mnogo je čimbenika o kojima to ovisi: genetsko nasljeđe, higijena spavanja, kvaliteta sna i dnevni ritam. Ali ako optimalno zadovoljimo unos energije putem navedenih izvora energije, neće nam trebati puno sna. Jer, ono najvažnije nije duljina sna, već njegova kvaliteta. Kvalitetan san će osigurati osjećaj budnosti i svježine tijekom dana, te ćemo tada biti puno otporniji na stres. Bolje je spavati kraće i kvalitetno, nego dulje ali manje kvalitetno jer takvo spavanje ima za posljedicu umor, pospanost i mamurluk. Važno je pripomenuti i kako sav dnevni stres i sve aktivnosti koji uzrokuju stres onemogućavaju opuštanje meridijana (energetskih kanala) koji sprovode pranu ili energiju, čija je odlika elektricitet. A da bi san bio kvalitetan, meridijani trebaju biti opušteni kako bi energija nesmetano kolala.

Kako osigurati kvalitetan san
Idealno bi bilo pronaći svoje optimalno vrijeme odlaska na spavanje. Neposredno prije sna ‘riješite’ se dnevnog stresa kako ga ne biste prenijeli u noć (tehnikom potpunog dubokog disanja). Idite na počinak sa molitvom i pozitivnim mislima poput ljubavi, sreće, zahvalnosti za proživljeni dan, a u novi dan krenite s istom namjerom. Neposredno prije sna nemojte jesti tešku hranu. Sva energija tada odlazi na probavu, umjesto na regeneraciju organa i organskih sustava. Ako ste gladni, idealne namirnice su jedna čaša jogurta ili jabuka. Izbjegavajte gledanje televizije neposredno prije sna, pogotovo filmove ‘teškog’ sadržaja. Intenzivno vježbanje neposredno prije počinka će uzbuditi živčani sustav i razbuditi vas te ga nastojte izbjeći. Koristite meditaciju za rješavanje stresa i ostale izvore energije kako bi vaš um, duh i tijelo bili u potpunom balansu.

Alternativa za Vas 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1945. U New Yorku umro znameniti brodovlasnik Božo Banac

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1851. Rođen povjesničar, književnik i diplomat Lujo Vojnović

Dulist

Obilježavamo Međunarodni dan obitelji!

Dulist