Zanimljivosti

‘PASSER DOMESTICUS’ Svuda su oko nas, ali koliko zapravo znamo o njima?

‘PASSER DOMESTICUS’ Svuda su oko nas, ali koliko zapravo znamo o njima?

Vrapci (Passer domesticus) se vrlo rijetko nalaze daleko od naselja. Njihovi su životi već jako dugo povezani s čovjekom, vjerojatno čak i nekoliko tisuća godina! Njihova povezanost s ljudima toliko je jaka da se ta veza vidi čak i u njihovom nazivu – domesticus znači domaći, pišu na svom blogu BIOM, organizacija civilnog društva koja se bavi očuvanjem prirode, njezinim promicanjem i popularizacijom.
Iako vrapci potječu iz Euroazije, trenutno ih se može naći po cijelom svijetu – gdje god ima ljudi, ima i vrabaca. Namjerno su ili slučajno uneseni na sve kontinente osim na Antarktiku, navode dalje.

A što sve (ni)smo znali o vrapcima?

U svijetu postoji 28 vrsta vrabaca roda Passer, a 3 ih se može naći u Hrvatskoj! Imamo vrapca, znanog i kao vrabac pokućar (Passer domesticus), poljskog vrapca (Passer montanus) i španjolskog vrapca (Passer hispaniolensis). Svi oni žive u neposrednoj blizini ljudskih naselja, navode među ostalim i z BIOM-a.
Vrapci su često ‘podstanari’ u većim ptičjim nastambama – vole graditi gnijezda u donjim dijelovima gnijezda velikih ptica poput roda, čaplji ili vrana.

Vrapci su monogamni. Imaju samo jednog partnera za cijeli život, ali… Neki od njih varaju i povremeno se pare s drugim partnerima… Mužjaci vrapca žestoko čuvaju svoje partnerice kako ih drugi vrapci ne bi oteli.
Promatranje ponašanja vrapca može predvidjeti vrijeme! Ako se vrapci stišaju, kupaju u prašini ili samo sjede, napuhani, u grmlju, vjerojatno će uskoro kišiti. Ako su veseli i glasni, vrijeme će sigurno biti dobro!
Vrapci su vrlo društveni. Sve rade zajedno – zajedno cvrkuću, zajedno se kupaju, zajedno lete… Međutim, to ne znači da su uvijek prijateljski nastrojeni jedni prema drugima! I mužjaci i ženke bore se za dominaciju i mogu biti agresivni jedni prema drugima.

Odrasli vrapci jedu uglavnom različite žitarice i otpatke iz čovjekove kuhinje, ali njihovi ptići trebaju malo životinjskih bjelančevina za rast, pa ih roditelji hrane kukcima i drugim malim beskralježnjacima.
Vrapci su jedna od najbrojnijih ptičjih vrsta pa se ne mogu smatrati ugroženima, ali njihova populacija se smanjuje. Tijekom posljednjih 40 godina njihov se broj u Europi smanjio za 247 milijuna! Zašto se to događa? Toliko je ljudi na svijetu, pa bi trebalo biti i mnogo vrabaca… ili ne bi?

Više potražite ovdje – pratite rad Udruge BIOM i uključite se i vi u očuvanje prirode!

Pročitajte još

TURISTIČKI EXPERIENCI SVE POPULARNIJI Niša koju uz malo kreativnosti, a bez puno ulaganja, možete dobro iskoristiti

Ivana Mijić Vulinović

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist