DuList IN

ONE SU ‘FIGURINKE’ Želimo u klapskom krugu ostaviti nešto svoje i posebno

ONE SU 'FIGURINKE' Želimo u klapskom krugu ostaviti nešto svoje i posebno

Šest Dubrovkinja, dvije Dalmatinke i jedna dubrovačka nevjesta – kad sve to ‘pomiješate’ uz mladost, ljepotu i ljubav prema pjesmi dobijete devetoročlanu žensku klapu ‘Figurin’. Ana Gvozdenica, Antonia Čoić, Ines Šitum, Lina Beusan, Antonia Barać, Diana Čabrilo, Domenika Marlais, Lucija Stahor, Bruna Gamulin članice su ovog klapskog sastava koji je na glazbenoj sceni prisutan već šest godina. Prisjetit će se kako je sve krenulo u prostorima Udruge studenata Dubrovnika ‘Libertas’, poznatijem kao ‘Klub Dubrovčana’ koji okuplja mlade Dubrovčane i Dubrovkinje u Zagrebu. U proljeće 2014. godine među njima se stvorila želja za klapskom pjesmom te su odlučile osnovati klapu. U samim je počecima djelovala kao radionica klapske pjesme u sklopu Udruge, a od 2016. godine krenule su s ozbiljnijim radom i formirana je stalna postava.

ONE SU 'FIGURINKE' Želimo u klapskom krugu ostaviti nešto svoje i posebno

‘Lijepo izgledati’, ‘biti skladan’
Svaka je od članica prije samog priključivanja klapi bila povezana s glazbom. Pjevale su u zborovima ili išle u glazbene škole, ali uvijek ih je zanimala klapska pjesma pa su se odlučile okušati i u tome. Svidio im se klapski način pjevanja i cijeli klapski đir pa je tako zaživio i ‘Figurin’. Sam naziv klape, kako je zaisgurno većini poznato, potječe iz starog dubrovačkog govora, što su članice od samog početka i htjele. Odlučile su se za ime Figurin prema starom dubrovačkom nazivu za modni časopis, a riječ dolazi od talijanske riječi figurare što znači ‘lijepo izgledati’, ‘biti skladan’. Osim što sve lijepo izgledaju i skladne su, zajednička im je naravno i ljubav prema klapskoj pjesmi i klapskom pjevanju, ali i želja da uvijek daju sve od sebe, najviše što mogu. —Uvijek smo podrška jedna drugoj i svjesne smo da je zajedništvo zapravo i bit prave klape. Motivira nas najviše onaj osjećaj zadovoljstva nakon što napravimo zajedno nešto na što smo ponosne, bilo to na probi ili na nekom nastupu – reći će nam ‘Figurinke’. Djeluju pod umjetničkim vodstvom Dubrovkinje Pauline Đapo koja je uz klapu od samih početaka, prvih proba i prve postave. Dijeli s njima svoje široko klapsko znanje i iskustvo te se klapa razvijala pod njenim vodstvom – od opuštene klapske radionice do ozbiljne klape kakva su i danas.

ONE SU 'FIGURINKE' Želimo u klapskom krugu ostaviti nešto svoje i posebno

—Najvažnije je od svega što smo mi sve skupa, zajedno s našom voditeljicom, prava klapa – volimo se družiti i izvan proba, a svako je druženje ispunjeno smijehom i internim forama – ističu. Najčešće pjevaju tradicionalne klapske pjesme i skladbe, ali ponekad vole zapjevati i pjesme dalmatinskog karaktera ‘koje nisu strogo klapske’, kako navode.

Omiš je Omiš
Najviše su ponosne na ovogodišnji uspjeh na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu na kojem su osvojile četvrto mjesto prema ocjenama stručnog žirija u Završnoj večeri ženskih klapa. Kažu kako je ove godine sve bilo veoma neizvjesno pa tako i održavanje ovog Festivala.

—Stvarno smo sretne da se festival uspješno održao i da smo i mi bile dio svega toga. Na Završnoj nas je večeri iznenadila kiša i na trenutke nismo znale kada i kako ćemo se popeti na pozornicu. Kiša je ipak popustila te smo se u 23.30 sati popele na najljepšu klapsku pozornicu i svojom pjesmom zatvorile večer. Zadovoljne smo našim nastupom i motivirane nastavljamo s daljnjim radom – navode naše Figurinke. Još im je daleko razmišljati o sudjelovanju na Festivalu sljedeće godine. Zasad su fokusirane na učenje novih klapskih pjesama, a imaju razne projekte i ideje u nastajanju kojima se vesele. Inače najviše nastupaju u Zagrebu gdje nekoliko puta godišnje organiziraju koncerte u Klubu Dubrovčana.

ONE SU 'FIGURINKE' Želimo u klapskom krugu ostaviti nešto svoje i posebno

—Svake godine organiziramo tradicionalni Božićni koncert u Klubu, a ove smo godine obilježile i Festu svetoga Vlaha. Jedan od dražih nastupa u 2019. nam je pjevanje na promociji monografije VK Jug CO ‘Pet do 100’ u Maloj dvorani Lisinski autora i glavnog urednika Željana Konsua – navode Figurinke. U ovoj godini izdvajaju Susret klapa u Platu u Župi Dubrovačkoj koji se održao u rujnu, a na kojem su nastupile uz klapu Kaše i klapu Subrenum. Ipak, kako kažu, nastupi u Omišu prošle i ove godine ne mogu se mjeriti s drugima.

—Festival u Omišu smatra se prestižem klapske pjesme pa su nastupi tamo uvijek najviše nabijeni emocijama i najviše ostaju u sjećanju – reći će.

Izvorni i autohtoni zvuk
Surađuju s brojnim klapama koje djeluju u Zagrebu i Dubrovniku, dijele ideje i surađuju u organizaciji klapskih koncerata i projekata. Ugledaju se, kako kažu, na klape koje imaju izvorni i autohtoni prizvuk, odnosno ono nešto što ih čini specifičnima.

ONE SU 'FIGURINKE' Želimo u klapskom krugu ostaviti nešto svoje i posebno

—Težimo tome da i mi jednom u tom velikom klapskom krugu ostavimo nešto svoje i posebno. Što se tiče klapskih druženja, ona su uistinu odlična te su uvijek puna pjesme. Osim što svi volimo zajedno pjevati, na druženjima se mogu naučiti i nove klapske pjesme. Zagrebačke klape često organiziraju zajedničke koncerte i s njima se ipak najviše družimo, ali naravno da se uvijek veselimo pozivima koji nas odvode i izvan Zagreba jer se na taj način krug naših klapskih prijatelja širi. U Omišu su nam druženja ipak najdraža jer se tamo okupimo svi, sa svih strana Lijepe naše, a onda je klapska pjesma posebno lijepa – pričaju nam Figurinke. Voljele bi nekad u budućnosti snimiti vlastiti nosač zvuka, no zasad im je glavni cilj – pjevati zajedno još dugo. ‘Jer to je nešto što svaka od nas uistinu voli’, kažu nam.

Pročitajte još

‘UZALUD TI SVE’ Doris Kosović i Mia Dimšić izbacile zajedničku pjesmu

Dulist

[FOTO] Brojni ljubitelji kamenica uživaju u Malom Stonu, pogledajte koga smo ‘uhvatili’!

Dulist

RESTORAN ORSAN Već od subote tradicionalni klasici i noviteti u prepoznatljivom ambijentu

Dulist