Aktualno

ODAVANJE POČASTI BRANITELJIMA Obrana Srđa bila je i obrana Hrvatske

ODAVANJE POČASTI BRANITELJIMA Obrana Srđa bila je i obrana Hrvatske

Dubrovnik se danas prisjeća jednog od najtežih dana u svojoj povijesti. Ali, dan je ovo kada smo i ponosni i kada iskazujemo poštovanje prvenstveno prema braniteljima koji su obranili našu slobodu u jeku najžešćeg napada neprijateljske vojske. Tim povodom na Srđu, simbolu obrane Grada, položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule branitelje Dubrovnika. Uz izaslanstva Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije, brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i ostalih uzvanika vijence su na Srđu položili i predsjendica RH Kolinda Grabar-Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov.

-Danas slavimo mir, slobodu i gradimo snažnu hrvatsku vojsku koja čuva Hrvatsku i koja je jamac mira i sigurnosti – rekao je ministar obrane Damir Krstičević te nastavio:
-Ovdje je prije 28 godina bila epska borba hrvatskih branitelja protiv velikosrpske crnogoroske agresije, protiv velikosrpske crnogoroske bahatosti u jeku njihovih osvajanja hrvatskih krajeva. Zahvaljujući hrvatskim braniteljima nisu uspjeli prošetati Stradunom. U ime cijele Vlade RH izražavam duboku zahvalnost dubrovačkim braniteljima i svim braniteljima koji su dali ogroman doprinos za slobodu grada Dubrovnika, hrvatskog juga i cijele Hrvatske. Najveća zahvalnost je obiteljima naših poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja. Drago mi je baš danas da će ulicu u Dubrovniku dobiti naš Janko Bobetko. On je otac moderne hrvatske vojske. Bio je naš zapovjednik južnog bojišta i sigurno da je zaslužan za slobodu hrvatskog juga. Lijepo će biti danas i vidjeti hrvatske vojnike u mimohodu ulicama Dubrovnika, u čast dubrovačkim braniteljima – istaknuo je ministar.

General Šundov rekao je kako se danas odaje počast svim ‘poginulim prijateljima i suborcima te njihovim obiteljima izražavamo veliku zahvalnost’.
-Kao vojnik mogu reći da je obrana Srđa bila obrana Dubrovnika, obrana Srđa bila je obrana Hrvatske i vjerujem da treba još više naglasiti, istaknuti i vrednovati obranu Srđa i branitelja ne samo Dubrovnika nego posebno branitelja Srđa. Vjerujte da emocije rade. Hrvatska nikad ne bi bila ista s Dubrovnikom ili bez Dubrovnika ili s Dubrovnikom u nekom drugom statusu. Stoga iskrena zahvalnost braniteljima iz ovog dijela RH, ljudima iz Dubrovnika i okolice koji su obranili grad, a svi mi koji smo kasnije došli, 1992. godine pomoći u deblokadi i oslobađanju juga Hrvatske pod vodstvom generala Bobetka to smo učinili zajedno. To hrvatsko zajedništvo je velika vrijednost. Braniteljima Srđa odajem veliku počast. Srđ jest simbol pobjede i obrane grada Dubrovnika – istaknuo je Šundov.
Nakon polaganja vijenaca uslijedio je recital djece osnovnih škola i nastup klape Ragusavecchia, koja je otpjevala pjesmu ‘Mojim prijateljima’ dubrovačkog branitelja, pok. Srećka Kljunka.

Pročitajte još

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović