Aktualno

OD SUTRA NA SNAZI Ovo su mjere Vlade za ublažavanje rasta cijena

S obzirom na očekivani rast cijena plina i struje od ovog mjeseca sutra stupa na snagu sveobuhvatni paket mjera predstavljen sredinom veljače kojim će se taj rast cijena značajno ublažiti, istaknuli su iz Vlade RH.

Smanjenje PDV-a

Stopa PDV-a na plin smanjena je s 25 posto na 5 posto do 31. ožujka 2023., a nakon toga na 13 posto. S 25 posto na 13 posto snižena je stopa PDV-a za grijanje iz toplinskih stanica, na ogrjevno drvo, pelet, briket i sječku. Smanjen je PDV i na niz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda – s 13 posto na 5 posto na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu i troškove u poljoprivredi (sadnice, gnojivo, pesticidi) te s 25 posto na 5 posto na maslac i margarin. PDV na menstrualne potrepštine je snižen s 25 posto na 13 posto, a na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe s 25 posto i 13 posto  na 5 posto.

Potpore građanima i poduzetnicima za plin

Uz smanjenu stopu PDV-a građanima će se subvencionirati i dio cijene plina s 10 lipa po kWh. Taj će se iznos iskazivati na računu posebnom stavkom, a opskrbljivači će zahtjev za nadoknadom za popust slati Ministarstvu gospodarstva, koje će ga podmirivati svaki mjesec od travnja 2022. do ožujka 2023. Potporu će dobiti i mikro, mali i srednji poduzetnici s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 GWh i za njih će iznositi 15 lipa po kWh. Prijave za tu potporu će se primati kroz online aplikaciju koja je od danas dostupna na web stranici agencije HAMAG-BICRO.

Socijalne naknade za ugrožene kupce energenata i naknade za pružatelje socijalnih usluga

Naknada za električnu energiju za ugrožene kupce proširuje se i na plin te se udvostručuje maksimalni mjesečni iznos s 200 na 400 kn. Isto tako, proširuje se definicija ugroženih kupaca energenata na korisnike nacionalne naknade za starije osobe. Za 46.000 pružatelja usluga smještaja, organiziranog stanovanja i boravka mjesečna naknada će iznositi od 1.000 do 4.000 kn. Pravo na naknadu imat će i udomiteljske obitelji, a riječ je o mjesečnoj naknadi od 400 kn za 2.570 udomiteljskih obitelji i 6.000 korisnika.

Naknada za umirovljenike

Umirovljenici koji imaju mirovinu do 1.500 kn dobit će jednokratnu naknadu u iznosu od 1.200 kn, oni s mirovinom od 1.500 do 2.000 kn će dobiti 900 kn, s mirovinom od 2.000 do 3.000 kn 600 kn, a oni s mirovinom od 3.000 do 4.000 kn dobit će naknadu od 400 kn. Korisnicima hrvatske mirovine će se pripadajući iznos isplatiti najkasnije u svibnju, a korisnicima hrvatske i inozemne mirovine te korisnicima hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu najkasnije u srpnju 2022.

Potpora za poljoprivrednike i ribare

Poljoprivrednici će dobiti potpore za nabavu umjetnog gnjojiva. Ministarstvo poljoprivrede je objavilo da će se zahtjevi za potpore podnositi do 15. svibnja i za tu je namjenu osigurano 200 milijuna kn, a predviđamo da će obuhvatiti 88.000 gospodarstava. Europska komisija je odobrila hrvatski Program državne potpore u ribarstvu i akvakulturi, vrijedan 75 milijuna kn.

Pročitajte još

[FOTO]ČIŠĆENJE UVALE TRSTENO Ronilački klub Dubrovnik nastavlja s akcijama

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] FRANO KAKARIGI Naš priznati kontrabasist u Granadi

Mia Njavro Banić

ĐURO LUBURA ‘Sustav za rano upozoravanje će povećati sigurnost, bez utjecaja na privatnost’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija