Aktualno

OD SUTRA NA SNAZI Ovo su mjere Vlade za ublažavanje rasta cijena

OD SUTRA NA SNAZI Ovo su mjere Vlade za ublažavanje rasta cijena

S obzirom na očekivani rast cijena plina i struje od ovog mjeseca sutra stupa na snagu sveobuhvatni paket mjera predstavljen sredinom veljače kojim će se taj rast cijena značajno ublažiti, istaknuli su iz Vlade RH.

Smanjenje PDV-a

Stopa PDV-a na plin smanjena je s 25 posto na 5 posto do 31. ožujka 2023., a nakon toga na 13 posto. S 25 posto na 13 posto snižena je stopa PDV-a za grijanje iz toplinskih stanica, na ogrjevno drvo, pelet, briket i sječku. Smanjen je PDV i na niz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda – s 13 posto na 5 posto na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu i troškove u poljoprivredi (sadnice, gnojivo, pesticidi) te s 25 posto na 5 posto na maslac i margarin. PDV na menstrualne potrepštine je snižen s 25 posto na 13 posto, a na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe s 25 posto i 13 posto  na 5 posto.

Potpore građanima i poduzetnicima za plin

Uz smanjenu stopu PDV-a građanima će se subvencionirati i dio cijene plina s 10 lipa po kWh. Taj će se iznos iskazivati na računu posebnom stavkom, a opskrbljivači će zahtjev za nadoknadom za popust slati Ministarstvu gospodarstva, koje će ga podmirivati svaki mjesec od travnja 2022. do ožujka 2023. Potporu će dobiti i mikro, mali i srednji poduzetnici s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 GWh i za njih će iznositi 15 lipa po kWh. Prijave za tu potporu će se primati kroz online aplikaciju koja je od danas dostupna na web stranici agencije HAMAG-BICRO.

Socijalne naknade za ugrožene kupce energenata i naknade za pružatelje socijalnih usluga

Naknada za električnu energiju za ugrožene kupce proširuje se i na plin te se udvostručuje maksimalni mjesečni iznos s 200 na 400 kn. Isto tako, proširuje se definicija ugroženih kupaca energenata na korisnike nacionalne naknade za starije osobe. Za 46.000 pružatelja usluga smještaja, organiziranog stanovanja i boravka mjesečna naknada će iznositi od 1.000 do 4.000 kn. Pravo na naknadu imat će i udomiteljske obitelji, a riječ je o mjesečnoj naknadi od 400 kn za 2.570 udomiteljskih obitelji i 6.000 korisnika.

Naknada za umirovljenike

Umirovljenici koji imaju mirovinu do 1.500 kn dobit će jednokratnu naknadu u iznosu od 1.200 kn, oni s mirovinom od 1.500 do 2.000 kn će dobiti 900 kn, s mirovinom od 2.000 do 3.000 kn 600 kn, a oni s mirovinom od 3.000 do 4.000 kn dobit će naknadu od 400 kn. Korisnicima hrvatske mirovine će se pripadajući iznos isplatiti najkasnije u svibnju, a korisnicima hrvatske i inozemne mirovine te korisnicima hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu najkasnije u srpnju 2022.

Potpora za poljoprivrednike i ribare

Poljoprivrednici će dobiti potpore za nabavu umjetnog gnjojiva. Ministarstvo poljoprivrede je objavilo da će se zahtjevi za potpore podnositi do 15. svibnja i za tu je namjenu osigurano 200 milijuna kn, a predviđamo da će obuhvatiti 88.000 gospodarstava. Europska komisija je odobrila hrvatski Program državne potpore u ribarstvu i akvakulturi, vrijedan 75 milijuna kn.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist