Koronavirus u Hrvatskoj

Od danas ukinute gotovo sve mjere. Vraćamo se na ‘staro normalno’ nakon više od dvije godine

Od danas ukinute gotovo sve mjere. Vraćamo se na 'staro normalno' nakon više od dvije godine

Gotovo sve odluke Stožera civilne zaštite RH koja su se odnosilë na dosadašnja epidemiološka ograničenja prestalea su biti na snazi s prvim minutama subote.

Ostaje samo obaveza maski za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu i zaposlenike ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom, kao i za posjetitelje korisnicima. Druga odluka, koja će ostati na snazi je Odluka o privremenom ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, ali po bitno olakšanim kriterijima. Što se tiče COVID potvrda, na nacionalnoj razini, one se još mogu koristiti samo u zdravstvenom sustavu i kad je u pitanju smještaj u socijali, ali o tome će donijeti odluku nadležni ministri za sektor zdravstva i socijale. Time su nakon 2 godine i 43 dana od početka epidemije značajnije popuštene protuepidemijske mjere, istaknuto je na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite.

Obveza nošenja maski ili preporuka nošenja maski
Obveza nošenja maski propisat će se kao obaveza samo u okolnostima koje su i dalje procijenjene kao okolnosti visokog rizika, a u okolnostima koje su trenutno procijenjene okolnostima nižeg rizika, daje se samo preporuka za korištenje medicinskih maski ili maski za lice. Osnovna razlika u odnosu na staru odluku je da će korištenje maski u najvećoj mjeri, osim u okolnostima u kojima je njihova primjena obavezna, ovisiti o individualnoj procjeni i odgovornosti pojedinca, a ne o nadziranju i zapriječenim sankcijama.

Ograničenje prelaska preko granice
Vezano uz drugu najavljenu odluku koja ostaje na snazi, Odluku o privremenom ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, potpredsjednik Božinović naglasio je kako smo u tom području usklađeni s preporukama Europske komisije. U odnosu na staru odluku, najvažnija promjena je da više nema zabrane ulaska u Republiku Hrvatsku, bez obzira iz kojih zemalja i zbog kojih razloga se dolazi. Naime, državljani trećih zemalja koji će dolaziti u Hrvatsku moći će prelaziti granicu bez dokazivanja razloga zbog kojeg dolaze, odnosno bit će dovoljno da ispunjavaju epidemiološke uvjete, da posjeduju COVID potvrdu. Što se tiče osoba koje u Hrvatsku dolaze iz država članica Europske unije, njima više neće biti potrebna COVID potvrda za ulazak u Hrvatsku. Također, s obzirom na specifičnost situacije, ograničenje prelaska neće se odnositi, kao što se od početka krize nije odnosilo, na raseljene osobe iz Ukrajine, koje dolaze u Republiku Hrvatsku.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist