DuList IN

OBLJETNIČKI KONCERT NAŠE TERE ‘Moja publika i ja imamo čarobnu vezu već 60 ljeta’

c Tereza Foto 3

Na prekrasnoj taraci tvrđave Revelin sa impozantnim pogledom na cijeli Grad, Tereza će danas u 21.30 sati održati koncert pod nazivom ‘To sam ja’ čime će objediniti sve najznačajnije glazbene trenutke i pjesme koje su je obilježile, a s kojima je promovirala hrvatsku glazbu u cijelom svijetu. 

Gotovo istim entuzijazmom i neo­pisivom energijom vladate glazbe­nom scenom, već punih 60 godina. Nakon sjajnog koncerta u Zagrebu, sada ćete obljetnički koncert odr­žati i u Dubrovniku. Interes je velik, publika Vas voli. Kakav je za Vas osjećaj pjevati u svom Gradu?
Neopisivo lijep osjećaj. Osjećaj radosti i ponosa. Ja sam kroz cijeli svoj život i glazbeni put uvijek isticala ljepotu mog Dubrovnika i mojih Konavala. Prošla sam cijeli svijet, ali doma je naj­ljepše. I zato me ovaj koncert u Reve­linu posebno veseli i nadahnjuje.

Ovaj obljetnički koncert nazvali ste ‘To sam ja’. Publiku ste naučili da od vas uvijek očekuje nešto novo. Da li je teško uvijek iznova nadma­šiti visoka očekivanja publike, kako glazbenim interpretacijama, tako i scenskim nastupom?
Iz poštovanja prema publici nasto­jim uvijek biti drugačija, a opet ista. Publika je ta koja nas voli i koja zaslu­žuje da joj tu ljubav uzvratimo na pravi način. I jednostavno uvijek želim biti onakva kakva jesam i kakvu me vole, ali isto tako im na svakom svom kon­certu dajem cijelu sebe i uvijek je to nešto novo i drugačije. To je jedina for­mula. Moja publika voli mene, ja volim njih. A ako volim, onda ništa, baš ništa mi nije teško.

c Tereza Foto 2

Moramo Vas pitati kakav je osjećaj biti punih 60 godina na sceni?
Ja cijeli svoj život radim ono što sam davno zavoljela, što i danas istim žarom volim, a to je glazba, to je pje­sma, to sam ja. Zato se i ovaj obljetnički koncert zove ‘To sam ja’. Nikada u tom smislu nisam razmišljala o godinama, ali ovako lijepa obljetnica, punih 60 godina na sceni, zaslužuje da se posebno i naglasi i obilježi. Puno je to godina na sceni. Ali ne osjećam ih. Zai­sta. Onog trena kad izađem na pozor­nicu, sve nestaje iza mene. I umor, i bol, i svakodnevnica, sve što život nosi. Ostaje samo publika i pjesma. I to je to.

To se zaista osjeća u svakom Vašem nastupu. Ali, da se ikad dogodilo da kažete ‘ne mogu’?
Ne, apsolutno ne. Ja ne priznajem tu riječ ‘ne mogu’ kad je u pitanju moja publika. Od publike dobijam uvijek ono što im dajem ljubav. Moje emo­cije su njihove, a njihove moje. Svi mi imamo dobre i loše dane, svi smo mi ponekad neraspoloženi. Ali to je nešto što ostaje iza onih vratiju gar­derobe. Izlazak na scenu briše sve ono loše. Ja ne želim nikad dozvoliti da moja publika osjeti negativnu ener­giju. To je nedopustivo. Oni su došli slušati Terezu koja pjeva o ljubavi, o ljepoti života. Ja na sceni živim, to je posebna čarolija koju dijelim sa svo­jom publikom. I stane u samo jednu riječ – ljubav.

Upravo tom ogromnom količinom emocija prepoznatljivi su Vaši kon­certi. Vrhunski ste interpretator i ljude dotaknete čak i kad ne razu­miju što pjevate. Kako uspijevate prenijeti publici toliku količinu emocija?
Stalno ponavljam da prvo sam moraš razumjeti o čemu pjevaš. Postoji niz vrhunskih pjevača, ali ako nema ‘ono nešto’ u interpretaciji, onda to ostaje nedorečeno. Vama publika mora vje­rovati. Mora vjerovati u svaki zare, u svaku riječ koju otpjevate. Inače nema smisla. Postoji jedna priča, nedavno na mom koncertu. Pjevala sam ‘Je suis malade’, prekrasnu francusku baladu. Jedan gospodin je pozorno slušao i bila sam uvjerena da govori francuski. Rasplakao se. Na kraju mi je prišao i rekao da nije razumio niti jednu jedinu riječ ali da je shvatio cijelu pjesmu. Ne postoji veća nagrada od toga.

Surađivali ste s najvećim glazbe­nim imenima domaće glazbene scene. Postoji li neka neostvarena suradnja?
Ne, imala sam zaista sreće raditi s vrhunskim glazbenicima: Đelo Jusić, Arsen Dedić, Zdenko Runjić, Zvonko Špišić, Nikica Kalogjera… Lijepo je to. Odrastali smo u jednom drugom vre­menu, kad se glazba stvarala da traje. Ovo današnje vrijeme hiperprodukcije je nažalost pomaknulo te granice i pje­sme ne traju.

Znam da je teško izdvojiti, ali kad biste trebali na nekoga staviti naglasak, tko bi to bio?
Svakako bih izdvojila mog Đela i mog Arsena. Arsen je uvijek bio nekako poseban, a o Đelu mogu samo pono­viti da mi je napisao neke od najljepših pjesama. Đelo i ja imamo tu posebnu dubrovačku vezu. U Dubrovniku smo odrastali i u sebi nosimo onu dubro­vačku koju nitko drugi tko nije iz Grada ne može razumjeti. Možda je to i ključna formula naše duge i uspješne suradnje.

Na ovom obljetničkom koncertu u Revelinu napravit ćete svojevrsni presjek svog rada i svoje karijere. Obzirom da ste objavili preko 50 albuma i snimili više od 1000 pje­sama, koliko je teško bilo složiti repertoar i odlučiti koje će to pje­sme biti ovaj put izdvojene?
Kad sam pročitala taj podatak i ja sam ostala zatečena mada to znam, ali kad pročitam i ja malo zastanem. Kad birate pjesme, kad određujete repertoar, onda je prva nit vodilja što publika želi. Dakle, ja sam na toj sceni zbog svoje publike, i samim tim pje­vam ono što znam da oni žele čuti. Uvijek postoje pjesme koje netko od nas voli malo više, ali ja u tom izboru nikad ne stavljam sebe u prvi plan, što bih ja htjela otpjevati, nego što bi publika htjela čuti. A moja publika i ja imamo jednu čarobnu vezu i nevid­ljivu nit koja nas spaja već punih 60 godina, i znam da ću dotaknuti sva­koga svojom pjesmom. Moja publika je to zaslužila. Sigurna sam da će tako biti i u ponedjeljak, 30. srpnja na naj­ljepšoj pozornici na svijetu, taraci tvr­đave Revelin u mom Dubrovniku.

Koja Vam je najveća motivacija u životu?
Moja obitelj. Apsolutno. Moj sin, nevjesta, unuka. Bez obitelji život nema smisla. Obitelj pokreće, daje snagu. A odmah iza obitelji, moja vjerna publika. Jer to je moj život, to sam ja.

c Tereza Foto 1

Pročitajte još

[FOTO/VIDEO] LINĐO I ‘RIM TIM TAGI DIM’ Na Osojniku se eurovizijski hit zaplesao uz lijericu!

Dulist

PRVI PLJESAK Najljepši glas Konavla je Marieta Milas!

Dulist

[FOTO] PUN GRAD TURISTA Điravaju, razgledavaju, fotografiraju se

Dulist