Grad

OBLJETNICA UZ TEMATSKA PREDAVANJA Tisuću godina benediktinskog samostana na Lokrumu

OBLJETNICA UZ TEMATSKA PREDAVANJA Tisuću godina benediktinskog samostana na Lokrumu

Povodom tisuću godina benediktinskog samostana na Lokrumu Studij Povijest Jadrana i Mediterana Sveučilišta u Dubrovniku, Dubrovački muzeji i Javna ustanova Rezervat Lokrum tematskim su predavanjima obilježili ovu veliku obljetnicu. Predavanja su održana u petak, 19. svibnja na otoku Lokrumu, a odazvali su se brojni zainteresirani sugrađani.

Predavanja su održali studenti, alumni i nastavnici Studija Povijest Jadrana i Mediterana te djelatnici Dubrovačkih muzeja, a obrađene su različite teme iz povijesti i kulturne baštine otoka Lokruma. Želja organizatora bila je sugrađane podsjetiti na značajne i prijelomne trenutke u prošlosti ovog autentičnog otoka uz koji se vežu mnoge značajne osobe, a povijesne su činjenice nerijetko isprepletene mitovima i legendama. Jer kako naglasiti nestvarnu ljepotu otoka, nego mitom, kako zaštititi njegovu krhkost od zlonamjernika nego prokletstvom.

Obrađene teme pokrile su gotovo sva razdoblja u povijesti otoka počevši od 11. stoljeća sve do suvremenosti.

Doc. dr. sc. Minela Fulurija Vučić govorila je o prvom spomenu benediktinaca na Lokrumu pri čemu je istaknula da se u Državnom arhivu u Dubrovniku čuvaju dva prijepisa o utemeljenju samostana 1023. godine. Prema ispravi o utemeljnju vidljivo je da su gradski prior Lampridije i nadbiskup Vital zajedno sa svim plemićima grada pozvali benediktinca Petra iz samostana sv. Marije s otočja Tremiti da utemelji samostan na Lokrum. Također je istaknula da je osnivanjem samostana sv. Marije na Lokrumu započeo rad benediktinaca na dubrovačkom području koji su u prošlosti bili važni za širenje kršćanstva, te za razvoj kulture, intelektualne misli i školstva.

Student Mato Pinčević obradio je temu svakodnevice lokrumskih redovnika pri čemu je naveo broj redovnika kroz različita razdoblja, kao i posjede koji su pripadali samostanu. Također je istaknuo i brigu lokrumskih redovnika o siromašnim i bolesnim građanima te naveo da se do 15. stoljeća na otoku nalazila i ubožnica, tzv. hospitium. Na otoku su se do kraja 13. stoljeća pokapali i istaknuti dubrovački građani o čemu svjedoči i sačuvana nadgrobna ploča nadbiskupa Vitala.

Studentica Gabrijela Mihanović je u svom izlaganju o mitovima i istinama o prokletstvu Lokruma nastojala proniknuti u razloge nastanka mita. U lokrumskom slučaju mit se nameće kao oblik religioznosti i nadomjestak je za odsutnost benediktinaca koji su na otoku proveli punih 775 godina, a stavljanje prokletstva na svakoga tko se usudi otići s otoka i s njega odnijeti bilo što osim osobne očaranosti otokom, znakoviti je čin zaštite otoka i jedinstven znamen njegove opstojnosti.

Ravnateljica Dubrovačkih muzeja viša kustosica Ivona Michl održala je predavanje o Lokrumskom Lazaretu. Odluku o gradnji lazareta na sjevernoj strani Lokruma dubrovački Senat donio je 1534. godine. Gradnja je s prekidima trajala do 1586. godine i nikada nije dovršena jer su Dubrovčani u međuvremenu shvatili da bi mogao poslužiti kao neprijateljsko uporište. Sredinom 17. stoljeća kamen iz Lazareta korišten je za gradnju gradskih zidina, a na njegovom području benediktinci su podigli maslinik.

Izv. prof. dr. sc. Irena Ipšić je u svom izlaganju iznijela kronologiju smjene vlasnika i posjednika nad Lokrumom nakon odlaska benediktinaca pa sve do 1923. godine kada otok prelazi iz privatnog u javno vlasništvo i postaje općenarodna imovina. Interesantan je bio slijed vlasništva nad otokom u 19. stoljeću, od skupine građana još za vremena Dubrovačke Republike preko poduzetnika i bogatih pojedinaca do osoba iz carskih obitelji.

Alumni Studija ‘Povijest Jadrana i Mediterana’ Edi Zubović obradio je temu izgradnje utvrde Royal na Lokrumu te naveo kako su upravo Francuzi počeli s preispitivanjem dubrovačkog obrambenog pojasa zbog izražene rusko-crnogoraske opasnosti. Odmah su uočili stratešku i obrambenu važnost otoka Lokruma te započeli s izgradnjom tvrđave Royal na najvišem vrhu, Glavici. Izgradnja tvrđave završena je 1808. godine, no njezina tadašnja vizura nije toliko poznata budući da je središnji kompleks, toranj kružnoga tipa, izgrađen s naknadnim doradama 1835. godine.

Izv. prof. dr. sc. Mara Marić je u svom izlaganju o Lokrumu kao jedinstvenoj pokusnoj hortikulturnoj stanici austrijskog nadvojvode Maksimilijana I. Habsburškog govorila o novim biljnim vrstama koje je Maksimilijan donio na Lokrum te podigao eksperimentalne vrtove za aklimatizaciju egzotičnih vrsta biljaka.

Muzejski savjetnik Pomorskog muzeja Đivo Bašić govorio je o potonuću brika ‘Triton’ blizu Lokruma 9. svibnja 1859. godine nakon što se u brodskoj barutani dogodila eksplozija. Tada je poginulo više od 80 mornara svih nacionalnosti. U znak spomena na tu tragediju na sjevernoj strani otoka Lokruma podignut je kameni križ na kojemu su uklesana imena svih poginulih osoba.
Dr. sc. Ana Prohaska Vlahinić u predavanju ‘Lokrum, otok djece’ osvrnula se na rad Državnog dječjeg oporavilišta na Lokrumu koje je svečano otvoreno u lipnju 1921. godine. Bio je svojevrsna zdravstveno-socijalna ustanova u kojoj su se liječila djeca oboljela od plućnih bolesti. Za vrijeme NDH ustaške vlasti uz oporavilište osnivaju i dječji dom, odnosno zaklonište za djecu izbjeglice i djecu siročad, dok su komunističke vlasti osnovale Dječji dom Miše Simoni u kojem su bila smještena djeca koja su ostala bez roditelja u Drugom svjetskom ratu. Dom je ukinut krajem školske godine 1954./1955.

U okviru teme ‘Otok Lokrum u okvirima kulturnog turizma’ studentica Marija Milovac za kraj je istaknula kako povijest Lokruma kao destinacije kulturnog turizma započinje u 19. stoljeću kada je Dubrovnik bio postaja na tada popularnim proputovanjima europskih aristokrata i intelektualaca. Istaknula je da kulturni turizam ima pozitivniji učinak od generičkog, masovnog turizma jer nadilazi konvencionalnu ideju razgledavanja i odmora na moru i ima za cilj pružiti dublje razumijevanje lokalne tradicije, običaja, umjetnosti, arhitekture i načina života. Na kraju je istaknula kako je i ovo današnje događanje bilo primjer jednog kulturnog fenomena koji za cilj nije imao samo komemorirati 1000 godina spomena samostana u pisanim izvorima, nego i evocirati bogatu povijesnu i kulturnu baštinu otoka Lokruma.

Foto: Sveučilište u Dubrovniku

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist