Koronavirus u Hrvatskoj

O MOBILIZACIJI ZDRAVSTVA Beroš: Brojevi su veliki, bolnički se sustav postepeno puni

Ministar zdravstva Vili Beroš uputio je danas putem Facebooka dramatičnu objavu o potpunoj mobilizaciji zdravstva. Hrvatska može mobilizirati puno više kapaciteta u zdravstvu od sadašnjih, ustvrdio je Beroš. Ministar je na konferenciji za medije detaljnije objasnio svoj status na Facebooku, prenosi Jutarnji list.

– Mislim da je vrijeme za slikovitu mobilizaciju, jedinstvo i solidarnost. Ne negiram odluku od 14. ožujka koja govori o mjerama mobilizacije, nego govorim slikovito o potrebi da svaki pojedinac funkcionira na najvišoj razini i da svoj maksimum – kazao je ministar.

– Brojevi su veliki i moramo znati da se bolnički sustav postepeno puni. Današnjih 153 nova je značajna brojka. To znači da možda ne svi, ali najveći dio od 153 zauzetih kreveta da su popunjeni Covid pozitivnim bolesnicima i da smo onemogućili svim ostalima koji trebaju zdravstveno zaštitu pružanje iste. Želimo mobilizirati čitav zdravstveni sustav da na neki način adekvatno odgovorimo izazovima pred nama – kazao je Beroš.

– Potrebno je da se svi skupa homogeniziramo i pružimo najviše što možemo. Ne pružamo svi maksimum koji je potreban pružiti u ovom trenutku – kazao je.

Na pitanje koliko se liječnika odazvalo, ministar je kazao da je to što su se liječnici odazvali hvalevrijedno.

– Željeli smo postići mobilizaciju cijelog korpusa. Daleko smo od trenutka kada ćemo ih upogoniti. Nismo ih mislili staviti za liječenje Covid-19 bolesnika, imali bi svoju ulogu. To nije neka formalna objava jer ona vrijedi od 14. ožujka, već više kao apel. Veseli broj studenata koji se žele priključiti, postoji veliki broj zdravstvenih radnika, njegovatelja, preko njih 1000 na zavodu za zapošljavanje. Potičem zdravstvene ustanove da postoji modaliteta za zapošljavanje – kazao je ministar.

Nije odgovorio koliko se liječnika odazvalo pozivu da se aktiviraju iz mirovine.

– Imamo 73 tisuće zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika. Preraspodjelom ćemo nastojati čim duže zadovoljiti potrebe. Moramo biti na sve opcije, bolje da su oni tu nego da ih počnemo tražiti kad zatreba – kazao je.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist