Koronavirus u Hrvatskoj

CEBALO O OZBILJNOSTI SITUACIJE Ako brojke ne počnu padati, čekaju nas strože mjere

CEBALO O OZBILJNOSTI SITUACIJE Ako brojke ne počnu padati, čekaju nas strože mjere

Ako ne dođe do smanjena broja novozaraženih, Dubrovačko-neretvansku županiju čekaju još strože epidemiološke mjere. Najavio je to načelnik Stožera civilne zaštite DNŽ Joško Cebalo nakon današnje rekordne brojke od 70 novooboljelih. Aktivnih slučajeva na krajnjem jugu Hrvatske trenutno je 260.
-Pred nama je zahtjevno razdoblje. Pozivamo sve naše sugrađane da se striktno pridržavaju svih propisanih mjera. Svjedoci smo da je i broj osoba koje su pozitivne, a zahtijevaju bolničko liječenje sve veći. Danas je hospitaliziran 21 pacijent. Pripremamo i sekundarni objekt Opće bolnice Dubrovnik, kojega nam je na raspolaganje stavio Valamar, i ako za to bude potrebe, u kratkom vremenu ga možemo staviti u funkciju. Pred nama je očuvanje zdravstvenog sustava – rekao je Cebalo.
Naglasio je i kako stavljanje u funkciju sekundarnog objekta zahtijeva puno veće logističke potrebe i samih djelatnika bolnice.
-Znamo da imamo i problem s medicinskim osobljem te će rad na dvije lokacije zasigurno to još dodatno otežati. Pred nama je i sprječavanje prodora virusa u ustanove iz sustava socijalne skrbi. Stoga apeliram na sugrađane da se pridržavaju svih mjera. Ako ne dođe do smanjenja broja novozaraženih prema Nacionalnom stožeru predložit ćemo donošenje odluke koja će dodatno postrožiti sve mjere na našem području – rekao je Cebalo ne želeći otkriti detalje prijedloga.
Na novinarsko pitanje o kršenju mjera, rekao je kako smo svi svjedoci, što pokazuju i brojke, da se građani nedovoljno pridržavaju mjera.
-Vjerujem da će naši sugrađani shvatiti ozbiljnost situacije i da će uložiti dodatne napore i pridržavati se svih mjera – zaključio je.

Ravnatelj zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić napomenuo je kako posljednjih pet, šest dana imamo pogoršanje stanja broja novozaraženih u županiji kao i u cijeloj Hrvatskoj. No, u Hrvatskoj taj broj strelovitije raste.
-Broj novooboljelih zadnjih dana se kreće između 35 i 40, što je samo po sebi zabrinjavajuće. Vidjet ćemo što će nam donijeti sljedeći dani i kakav će učinak imati nove mjere. Nadamo se da će u kraćem razdoblju to dovesti do pada novooboljelih, no stiže nam zima. S pogoršanjem vremena došlo je i do značajnijeg širenja virusa. Vidimo i pojavu unutar obitelji. Naime, tijekom ljeta često smo imali jednu, dvije osobe unutar obitelji, rijetko su to bile cijele obitelji, a danas je to češće – rekao je Lakić dodavši kako će propisane mjere imati učinak ako se velika većina bude njih i pridržavala.
Među današnjih 70 novooboljelih, deset osoba je u dobi između 65 i 79 godina.
-Što je čovjek stariji veći je rizik za teže posljedice Covida, za hospitalizaciju i nažalost za smrt. Kliničke slike novooboljelih su koliko znam blaže, no ima i hospitaliziranih. I taj broj raste, a rast će vjerojatno i zadnjih dana jer pogoršanje obično dođe u drugom tjednu bolesti – rekao je Lakić.
Na pitanje kakvo je stanje u našoj epidemiološkoj službi, ističe kako su dobro organizirani, a dobili su kao ispomoć i tri liječnika pod nadzorom koji će pomoći u obradi sve većeg broja novooboljelih.

Osnovna škola Antuna Masle prva je dubrovačka škola koja je u potpunosti prešla na online nastavu. Odgovarajući na pitanje, Mato Lakić je rekao kako prelazak na online model ovisi o nizu parametara i procjeni epidemiologa.

– Uzima se u obzir puno čimbenika. Nije svejedno jesu li ili nisu nosili masku, je li prozor bio otvoren ili zatvoren, kolika je bila međusobna udaljenost… Odluka se odnosi za svaki pojedini slučaj. Javnost mora znati da se svatko teoretski može zaraziti ako je bio u kontaktu sa zaraženom osobom dok je ona bila zarazna, bez obzira na duljinu kontakta. Mi procjenjujemo je li rizik velik ili je mali, odnosno je li veći ili manji. Ako je veći, osoba ide u samoizolaciju, ako je manji, ne ide u samoizolaciju, ali dobije upute o tome da pripazi idućih dana, da nosi masku, izbjegava veća okupljana te da kod pojave simptom ostane doma – rekao je. Kad je riječ konkretno o školi u Orašcu, odlučilo se za online nastavu jer je vozač autobusa koji vozi djecu zaražen.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist