Grad

NOVI NATJEČAJ U STUDENOM Ne odustajemo od butige u Zlatnom potoku, pregovaramo s mogućim ponuditeljima

NOVI NATJEČAJ U STUDENOM Ne odustajemo od butige u Zlatnom potoku, pregovaramo s mogućim ponuditeljima

Ne odustajemo od butige u Zlatnom potoku. Znamo da trenutno vlada situacija besparice i rizika te je vrlo kritična. Primjer tomu je i to što je za najam dvadesetak adventskih kućica pristiglo tek pet ponuda. Međutim, uvijek treba pronaći motivacijski trenutak u takvim okolnostima. Možda je sada i prava prilika da se nešto pokrene jer baš zato što u našem slučaju nema najma do 1. travnja – priča nam predsjednik Gradskog kotara Ploče iza Grada Srđan Obad koji je u svoje ruke preuzeo ‘potragu’ za osobama i tvrtkama zainteresiranima za otvaranje butige u ovom gradskom naselju. Ako sve bude kako treba, natječaj bi trebao biti ponovljen u studenom.

Podsjetit ćemo kako niti jedna ponuda nije pristigla na prvi natječaj kojeg je raspisao Grad Dubrovnik u lipnju ove godine. U zakup se, naime, davala javna površina za postavljanje kioska namjene trgovine na malo prehrambenih proizvoda. Lokacija koja se natječajem davala u zakup površine je 15 metara kvadratnih, a smještena je u Ulici Frana Supila na skretanju u Zlatni potok.

— Lokacija butige se nije promijenila. Bilo jest predloženo da se promijeni, međutim, na kraju smo odlučili da je ovo ipak najbolja lokacija i da se tu može postaviti objekt od 15 metara kvadratnih površine za koji ne treba građevinska dozvola – ističe predsjednik Gradskog kotara Ploče iza Grada.

Dvije varijante

Obad naglašava i kako prvi objavljeni natječaj nije bio cjelovit.

— Stoga smo tražili terenski sastanak sa upravnim odjelom za izgradnju i upravljanjem projektima kako bi se napravio troškovnik cijelog projekta. Dobili smo studiju koju je Upravni odjel napravio naknadno, kao i troškovnik kako bismo sagledali na koji način ćemo doći do realizacije rješenja. Održali smo sastanak nakon prvog natječaja s gradonačelnikom i predstavnicima Grada Dubrovnika, a na kojem smo dogovorili uvjete natječaja – objašnjava Obad. Postoje, navodi dalje, dvije varijante za butigu u Zlatnom potoku.

— Jedna je da Grad Dubrovnik financira, obzirom na to da je to grad¬sko zemljište, kompletnu infrastrukturu – struju, vodu i poravnavanje samog terena da bi se mogao postaviti objekt. I druga opcija je da se tu postavi objekt koji bi također financirao Grad. Ovaj projekt je zamišljen kao projekt koji će dugoročno donositi financijsku korist Gradu Dubrovniku, a zadovoljit će potrebe stanovnika Zlatnog potoka. Dakle, jedna je varijanta da Grad Dubrovnik financira kompletno cijeli projekt i da to bude finalizirano s butigom, a druga, odnosno prvobitna varijanta je, da najmoprimac o svom trošku financira kiosk ili butigu koja će pružati uslugu prodaje prehrambenih proizvoda – ističe Obad.

— Rekli smo predstavnicima Grada Dubrovnika da ćemo, u onom trenutku kada se dogovorimo s potencijalnim koncesionarima, pokrenuti natječaj. Smatram da jednostavno nema smisla objavljivati natječaj dok nemamo barem jednog sigurnog ponuditelja. Dosad sam obavio pregovore i dva čovjeka su zainteresirana, no ne kažem da će se i javiti na natječaj. Prema tome, to sve duže traje jer je cijelu situaciju omela pandemija. Tom nekom koncesionaru dajemo na izbor dvije varijante, među ostalim – ako može naći neki kiosk, isplatit će mu se jer će mu biti puno manja cijena mjesečnog najma zemljišta, nego najma s objektom. Natječaj će definitivno izaći kroz 11. mjesec – navodi Obad. Nakon toga će, kaže, Grad Dubrovnik pristupiti što bržoj realizaciji postavljanja potrebnih priključaka i pripreme terena za postavljanje objekta.

NEMA INTERESA

Pregovarali s velikim trgovačkim lancima

Veliki trgovački lanci ne vide priliku za otvaranje butige u ovom dijelu Grada te se nisu javili na prvi natječaj. Srđan Obad navodi kako su pregovarali s njihovim predstavnicima, no oni nemaju praksu vođenja tako malih objekata.

— Obično idu na neke veće ‘kvadrature’. Moja vizija je da butiga savršeno odgovara nekome tko ima OPG ili surađuje s istima. Baš iz razloga jer se radi o domaćim hrvatskim proizvodima, ljudi će i iz drugih dijelova grada doći u našu butigu kupiti dobre verdure ili što već. Svjesni smo da će građani i dalje kupovati velike spenze u velikim lancima, što je sasvim normalno, ali sam siguran da će dobri proizvodi prodavati sami sebe (smijeh) – rekao je Srđan Obad.

‘LIBERTAS MORA BITI U SLUŽBI GRAĐANA’

Vratite nam ‘peticu’ i vozni red ‘osmice’ prije COVID-19 krize

Gradski kotar Ploče – iza Grada redovno dobiva dopise građana po pitanju voznog reda Libertasa. U ožujku ove godine, tijekom ‘lockdowna’, Libertas je ukinuo ‘peticu’ pod opaskom da će se ona vratiti čim se normalizira stanje. ‘Lockdown’ je prošao, a navedena linija se još nije vratila, dok se ‘osmica’ nedavno značajno reducirala.

— Javni gradski prijevoz ne može se i ne smije mjeriti u indikatorima profitabilnosti. Predznak Libertasa je javni gradski prijevoz. Mora biti u službi građana. Sredstva se moraju iznaći kako bi se zadovoljile potrebe građana. Obzirom da je Dubrovnik kompletno jedna ulica, jedan autobus doslovno može obići cijeli grad. Ako nešto nije profitabilno, onda treba promijeniti rutu autobusa pa će biti. Stvar je u tome da su nam ‘petica’ i ‘osmica’ potrebne ili nam je potrebno rješenje koji će bar četiri puta u jednom satu dolaziti na Pile. I onda smo postigli normalnu komunikaciju Ploča i ostatka Grada. Tražimo da nam vrate ‘peticu’ i vozni red ‘osmice’ kao prije COVID-19 krize – kaže Srđan Obad.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 11. studenog 2020.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović