Koronavirus u Hrvatskoj

NOVE PREPORUKE Kad i pod kojim uvjetima oboljeli izlaze iz izolacije i tko se mora testirati prije povratka na posao?

Na stranici koronavirus.hr objavljene su objedinjene revidirane preporuke o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2, postupanju s kontaktima, završetku izolacije i samoizolacije. Tako na jednom mjestu možete pročitati kako se postupa s kontaktima oboljelog od COVID-19, ali i trebate li se testirati nakon 14 dana izolacije ako ste oboljeli od koronavirusa i imali ste simptome, odnosno ako ste bili asimptomatski bolesnik. Dobro je znati i tko se treba testirati prilikom povratka na posao, ali i što se definira kao bliski kontakt s oboljelom osobom.

Krenimo redom. Radi smanjenja širenja infekcije cilj je sve bliske kontakte oboljeloga staviti pod zdravstveni nadzor u karanteni, odnosno samoizolaciji. Bliske kontakte nije potrebno testirati niti na početku niti tijekom karantene / samoizolacije osim ako ne razviju simptome bolesti. Bliski kontakti podliježu zdravstvenom nadzoru u karanteni/samoizolaciji u trajanju od 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraznom osobom.
Iznimno, na početku karantene / samoizolacije treba testirati bliske kontakte oboljelih od COVID-19 ako su identificirani kao bliski kontakti tri ili više dana od izlaganja bolesniku i u međuvremenu ostvarivali kontakt s vulnerabilnim skupinama.
Po završetku 14-dnevne karantene, nije potrebno testirati osobe ako ne razviju simptome osim ako su zdravstveni radnici i osoblje u Domovima u sustavu socijalne skrbi. Ako osobe u karanteni / samoizolaciji razviju simptome bolesti kompatibilne s COVID-19, treba ih testirati na SARS-CoV-2 i ako su pozitivni, postupati dalje kao s novooboljelom osobom.

Bliski kontakt se u svrhu zdravstvenog nadzora u karanteni / samoizolaciji definira kao: dijeljenje kućanstva s bolesnikom; izravan tjelesni kontakt s oboljelim od COVID-19 (npr. Rukovanje); nezaštićen izravan kontakt s infektivnim izlučevinama oboljelog od COVID-19 (dodirivanje korištenih maramica golom rukom ili npr. ako se bolesnik iskašlje u osobu); kontakt licem u lice s COVID-19 bolesnikom na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta; boravak u zatvorenom prostoru (npr. učionica, soba za sastanke, čekaonica u zdravstvenoj ustanovi itd.) s COVID-19 bolesnikom na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta; zdravstveni radnik ili druga osoba koja pruža izravnu njegu oboljelom od COVID-19 ili laboratorijsko osoblje koje rukuje s uzorcima oboljelog bez korištenja preporučene osobne zaštitne opreme (OZO) ili ako je došlo do propusta u korištenju OZO; kontakt u zrakoplovu ili drugom prijevoznom sredstvu s bolesnikom dva mjesta ispred, iza, ili sa strane; suputnici ili osobe koje skrbe o bolesniku tijekom putovanja; osoblje koje je posluživalo u dijelu zrakoplova u kojem sjedi bolesnik (ako težina kliničke slike ili kretanje bolesnika upućuje na izloženost većeg broja putnika, bliskim kontaktima se mogu smatrati putnici cijelog odjeljka ili cijelog zrakoplova).

Prioritetne skupine za testiranje su sve simptomatske osobe s postavljenom sumnjom na COVID-19. Posebice su prioritetne simptomatske osobe koje zbog svojih osobina, prvenstveno zanimanja, imaju visok potencijal širenja bolesti na osjetljive skupine, zdravstveni djelatnici i hospitalizirani bolesnici, sa znakovima i simptoma akutne respiratorne infekcije i štićenici i djelatnici domova za starije i nemoćne te ostalih ustanova socijalne skrbi. Prioritetne su i simptomatske osobe koje zbog svojih osobina imaju visok potencijal zaražavanja velikog broj ljudi s rizikom brzog širenja infekcije i stvaranja klastera: zatvorenici i djelatnici u zatvoru, izbjeglice i tražitelji azila, beskućnici i pripadnici etničkih/kulturoloških skupina čiji način života pogoduje prijenosu bolesti kapljičnim putem i direktnim kontaktom i sl. Tu su i simptomatske osobe s povećanim rizikom teškog oblika bolesti i komplikacija: osobe u dobi od 65 godina i više, osobe s kroničnim bolestima (dijabetes mellitus, kardiovaskularne bolesti, kronične plućne bolesti, imuno-kompromitirana stanja, kronična bubrežna bolest). Kod svakog grupiranja respiratorne bolesti u zdravstvenoj ustanovi, potrebno je testirati simptomatske osobe. Zdravstveni i drugi djelatnici s povećanim rizikom širenja infekcije među vulnerabilnim skupinama, s potvrđenom bolesti COVID-19/SARS-CoV-2 u svrhu potvrde njihovog izlječenja i mogućnosti povratka na radno mjesto te osobe koje se jave u zdravstveni sustav zbog nekog drugog hitnog stanja, a istovremeno imaju neke od simptoma kompatibilnih s COVID-19. Osobu u koje se postavi indikacija za testiranje na COVID-19 treba staviti u izolaciju do pristizanja nalaza. U slučaju pozitivnog nalaza, osoba ostaje u izolaciji sve do izlječenja.

Testiranje asimptomatskih osoba treba provesti ako je riječ o djelatnicima zdravstvenih i odgojno-obrazovnih ustanova prije povratka na posao nakon višednevne odsutnosti zbog korištenja godišnjeg odmora ili zbog drugog razloga, nakon povratka iz inozemstva odnosno područja s povećanom incidencijom COVID-19 ili drugih epidemioloških rizika u anamnezi. Tu su i djelatnici domova za starije i nemoćne koji se iako bez simptoma moraju testirati prije povratka na posao nakon višednevne odsutnosti (dulje od pet dana), baš kao i djelatnike zdravstvenih ustanova i domova za starije i nemoćne nakon karantene ili izolacije. Treba testirati i asimptomatske osobe koje se jave u zdravstveni sustav zbog drugog osnovnog medicinskog stanja/dijagnoze, a unatrag 14 dana došli su s područja povećane incidencije COVID-19, kao i one osobe koje su novi korisnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi. Isto se radi i kod premještaja korisnika iz bolnice u domove za starije i nemoćne odnosno u zdravstvene ustanove za dugotrajno liječenje i palijativnu skrb kao i kod bliskih kontakata osoba oboljelih od COVID-19 u sklopu epidemiološke obrade kao protuepidemijska mjera. Testirati se moraju i bolesnici u kojih se planira hospitalizacija ili provođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka koji generiraju aerosol.

Stigli smo do kriterija za završetak izolacije bolesnika s COVID-19. Kako se navodi u uputama, ove se preporuke temelje se na postojećim spoznajama o trajanju zaraznosti osoba sa SARS-CoV-2 infekcijom i podložne su promjeni. Završetak izolacije simptomatskog bolesnika s COVID-19 preporučuje se ako je prošlo najmanje 14 dana od prvog dana bolesti, ako je najmanje 3 uzastopna dana bolesnik afebrilan bez upotrebe antipiretika i ako je došlo do značajnog poboljšanja respiratornih i drugih simptoma COVID-19.
Za asimptomatske slučajeve COVID-19 završetak izolacije preporučuje se 14 dana nakon prvog pozitivnog testa na SARS-CoV-2, uz uvjet da tijekom tog razdoblja nisu razvili nikakve simptome bolesti. U slučaju razvoja simptoma, koriste se kriteriji za simptomatske bolesnike, pri čemu je referentna točka datum pojave simptoma.

Kod djelatnika u zdravstvenim ustanovama i domovima za starije osobe te drugim ustanovama s povećanim rizikom unosa i brzog širenja virusa među osjetljivom populacijom uz ove kliničke kriterije indicirano je i kontrolno laboratorijsko testiranje prije povratka na radno mjesto. Pri tome moraju imati dva negativna RT-PCR nalaza brisa nazofarinksa u razmaku od najmanje 24 sata, pri čemu prvi kontrolni bris treba uzeti najmanje 72 sata nakon povlačenja simptoma i znakova bolesti i najmanje 14 dana od početka simptoma odnosno od prvog pozitivnog nalaza kod asimptomatskog bolesnika.
Kontrolno testiranje nadležni liječnik može indicirati sukladno kliničkoj procjeni i kod drugih pacijenata, kao što su imunokompromitirane osobe (veći rizik prolongiranog vironoštva) ili bolesnici s dužim trajanjem simptoma bolesti.
Osobe koje tijekom razdoblja samoizolacije od 14 dana ne razviju niti jedan simptom kompatibilan s COVID-19 (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, nedostatak zraka/kratak dah, nagli gubitak mirisa, okusa ili promjena okusa) mogu se vratiti na svoje radno mjesto bez provedbe testiranja. Drugačije pravilo primjenjuje se za zdravstvene radnike i osoblje Domova u sustavu socijalne skrbi. Naime, zdravstveni radnici koji su upućeni u samoizolaciju kao bliski kontakti oboljelih, a koji tijekom samoizolacije nisu razvili niti jedan simptom COVID-19 bolesti (asimptomatski tijekom samoizolacije), na svoje radno mjesto mogu se vratiti nakon provedenog testiranja 14. dana samoizolacije i zaprimanja negativnog rezultata testiranja.

Pročitajte još

NOVI PODACI ZA ŽUPANIJU Četiri novozaražene osobe, tri se oporavile

Dulist

MANJE OSOBA U SAMOIZOLACIJI U Hrvatskoj 96 novooboljelih

Dulist

SLUŽBENO JE Britanci ostaju u ‘lockdownu’ do 19. srpnja

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija