AktualnoUrednički izbor

Noć na Stradunu 350, u Lapadu 200 kuna!

Noć na Stradunu 350, u Lapadu 200 kuna!

Mislili smo kako nas je u 2019. snašla ‘srpanjska rupa’, ali ovogodišnje stanje u srcu sezone daleko je lošije od toga. Jedna od glavnih tema razgovora koju možemo čuti na gradskim ulicama je koliko je netko snizio cijenu svojih apartmana. ‘Dubrovnik uistinu bilježi katastrofalne turističke rezultate’, rekao je gradonačelnik Mato Franković u medijskom istupu zadnjeg dana srpnja. Istaknuo je da je tog dana u našem Gradu odmaralo 8800 gostiju, što je bilo 32 posto u odnosu na prošlu godinu. Inače, u razdoblju od 27. srpnja do 2. kolovoza 2020., točnije u proteklom tjednu registrirano je 14.604 dolazaka, što je 27 posto u usporedbi s proteklom godinom. Ostvareno je 62.551 noćenja (33 posto u odnosu na lani). Najviše je domaćih gostiju, a potom slijede turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Poljske, Francuske, Austrije, Švedske, Bosne i Hercegovine, Ukrajine te iz Sjedinjenih Američkih Država, ističu iz Turističke zajednice grada Dubrovnika. Najveći broj noćenja u navedenom tjednu evidentiran je u subotu 1. kolovoza. Naime, tada je ostvareno 9.214 noćenja. Zbog toga ni ne čudi kako se svaki dubrovački iznajmljivač ‘bori’ za gosta. Tako su u smještajnim objektima, u većini slučajeva, cijene noćenja spuštene za više od 50 posto. Odlučili smo u ovom broju DuLista provjeriti po kojoj se cijeni ‘prodaje’ noć u povijesnoj jezgri, ali i na Pilama, u Lapadu te u Gružu. Osvrnuli smo se na razdoblje kolovoza.

Cijena pošla duplo dolje
Prosječne cijene smještaja u protekle dvije godine unutar zidina iznosile su oko 150 eura, a neke su dosezale i cijene hotelskih smještaja. Možda će neke iznenaditi ovakve ‘niže’ cijene, no treba uzeti u obzir kako je Dubrovnik svake godine brojao veći broj postelja, ali i dosta spuštanja cijena u zadnjem trenu (last minute), što je i dovelo do tog iznosa.
Jedna noć u povijesnoj jezgri gosta može koštati u prosjeku 450 kuna (cca 60 eura), dok su neki iznajmljivači cijene smanjili i na 370 kuna (cca 50 eura). Naravno, ima onih koji su cijene ostavili istima ili ih minimalno spustili pa se tako na Airbnbu mogu pronaći apartmani u kojima se noć naplaćuje i iznad tisuću kuna. Naša sugovornica (čiji su podaci poznati redakciji) nezadovoljna je cijelom situacijom. U srcu je sezone, u srpnju i kolovozu, u 2019. godini svoj je apartman za dvije osobe na Stradunu izdavala za 159 eura. Zbog otežane je situacije u rentijerskom biznisu dala 40 posto popusta pa tako cijena smještaja za jednu noć (za dvije osobe) iznosi 95 eura. ‘Za poviše dva gosta ide 25 eura po noćenju, za troje je to prije bilo 184 eura, a za četvero 209 eura’, ističe. Počela je iznajmljivati 1. srpnja, što je u njenom slučaju kasno, obzirom da je lani počela sredinom travnja. Mišljenja je kako će uskoro zatvoriti svoj smještajni objekt, iako im je plan bio iznajmljivati čak do 1. prosinca, odnosno htjeli su produljiti razdoblje jer su kasno počeli.
-Imali smo jedne goste pet dana u sedmom mjesecu i imat ćemo jedne goste dva dana u osmom – ako ne otkažu. Tako da je popunjenost nikakva bez obzira na popust. Prošle godine je sve bilo puno, nismo imali slobodnog dana. Nismo zadovoljni, pogotovo jer su svi u početku govorili da neće sniziti cijene, sad na sred Straduna imaš apartmane po 50 eura noć – rekla nam je. Kako kaže, svakako je jedan od problema što iznajmljivači moraju platiti poreze i sve ostale obveze, a primanja nisu imali.
-Nitko se nije sjetio dati nikakvu potporu za nas, pogotovo kad živimo samo od toga – naglasila je.

Na Airbnbu smo pronašli studio apartman koji se nalazi nedaleko na Stradunu, a cijena jednog noćenja je oko 350 kuna (dok je minimalna rezervacija ograničena na tri noći). Zvuči dobro za smještaj za dvije osobe, privatnom kupaonicom i kuhinjom na takvom ‘top’ mjestu. Provjeravajući dalje ovu stranicu za iznajmljivanje, naišli smo na predivno uređeni apartman u povijesnoj jezgri, nedaleko od Straduna čiji je iznajmljivač cijenu noćenja spustio s 1400 na 720 kuna. U 30 kvadratnih metara ovaj smještajni objekt ima sobu, kupaonicu te kuhinju, ali i dva balkona.

Manje pomoćnih kreveta
Dodajmo i kako je u ovoj godini registriranih 3.795 obveznika s 3.920 objekata u domaćinstvu s 15.885 redovnih i 762 pomoćna kreveta. Prošle godine bilo je registrirano 16.001 redovnih i 5.173 pomoćna kreveta. ‘Najveći broj kreveta na našem području evidentirano je u Dubrovniku’, ističu iz TZ-a. Jedan od iznajmljivača (podaci također poznati redakciji) koji također ima nekoliko studio-apartmana u povijesnoj jezgri, samo nekoliko metara od Straduna, rekao je kako ih ove godine izdaje za 70–80 eura. Riječ je o njegovoj drugoj sezoni, a ove je počeo s iznajmljivanjem krajem lipnja. Lani je držao skoro duplu cijenu od trenutne. ‘Prošlogodišnja je cijena za situaciju ipak previše’, naglašava nam. Popunjenošću je zadovoljan, i više od očekivanog. Dolazimo na Pile gdje prosječna cijena proteklih godina iznosila oko 130 eura po noćenju, no ove se godine ta cijena kreće (također) od 50 do 60 eura. Iznajmljivač iz tog dijela Grada rekao je za DuList kako ima popunjenost od 25 posto u odnosu na lani te je zadovoljan s obzirom na situaciju. Na Airbnbu, na istom području, nailazimo na apartman veličine 40 metara kvadratnih čiji ga vlasnik iznajmljuje za 469 kuna po noćenju. Ima kuhinju, sobu, kupaonicu, dnevni boravak… Privatna soba u jednoj od kuća u Pilama iznajmljuje se po cijeni od 370 kuna te se sastoji od sobe s velikim krevetom za dvije osobe te kupaonicom, a kuhinje nema.

U Gružu se, primjerice, prosječna cijena smještaja spustila, također na između 45 i 50 eura po noćenju, kao i u Lapadu, a za razliku od prošlogodišnjih iznosa koji su se u većini slučajeva kretali od 100 do 110 eura za noć, čak i više. Primjerice, jedan od apartmana koji je smješten nedaleko od Glavnog autobusnog kolodvora ‘prodaje’ se po cijeni od 350 kuna za noć. Ima dvije sobe, kuhinju, kupaonicu i taracu te je uređen u nešto starijem stilu. Naišli smo na oglas za iznajmljivanje privatne sobe u kući blizu kolodovora (bez kuhinje), a cijena je 250 kuna. Oni nešto moderniji apartmani koji se iznajmljuju, skuplji su za stotinjak do dvjesto kuna. Primjer je apartman u Gružu od skoro 30 metara kvadratnih, renoviran u 2019., čija je cijena sa skoro 600 spuštena na 420 kuna.

Provjeravajući dalje, naišli smo na maleni studio apartman u Lapadu koji za dvije osobe košta 200 kuna po noći koji ima kuhinju i kupaonicu (s perilicom za rublje). Područje grada u kojem se nalazi ovaj studio apartman, prema uočenom, jedan je od dostupnijih prema cijenama navedenim na stranicama za iznajmljivanje. One se kreću između 300 do 600 kuna, no naravno, kao i u ostalim dijelovima grada postoje smještajni objekti čija cijena doseže i tisuću kuna. Nedaleko od lapadskog stadiona, smjestio se studio apartman s pogledom na grušku luku. Cijena jedna noći u ovom smještajnom objektu koji ima prostranu taracu s puno zelenila, iznosi 290 kuna. Ukoliko neka obitelj traži smještaj u Lapadu može biti itekako sretne ruke. Naime, naišli smo na apartman za četiri osobe koji nudi kuhinju, kupaonicu i veliku sobu, a jedna noć u njemu košta 530 kuna. ‘Prelistali’ smo tek nekoliko oglasa, no to je bilo dovoljno kako bismo dobili uvid u ‘rentijersku’ situaciju u Gradu. Dosta iznajmljivača nije zadovoljno, obzirom da je i ove godine dosta njih uložilo u izgradnju ili renovaciju smještajnih objekata.

Konačni rezultati u ovoj sezoni pokazat će tko će u suštini opstati i dalje graditi turističku sliku Grada, no to je i već sada vidljivo. Potpuni oporavak i vraćanje na stare brojke, prema svim porcjenama možemo očekivati tek 2023., a do tada se možda dio iznajmljivača okrene nekom drugom biznisu ili će se vratiti podstanarstvu.

Objavljeno u tiskanom izdanju 4. kolovoza 2020.

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist