Urednički izbor

Nenad Bakić izračunao koliko punjači za mobitel ‘gutaju’ struje

Zbog visoke cijene električne energije i krize koja je pogodila cijeli svijet, u javnosti se u posljednje vrijeme pojavljuju razni savjeti kako uštedjeti. Među njima su i oni o isključivanju iz struje ‘gutača energije’, a jedan od njih navodno je i punjač za mobitel.
Tragom takvih savjeta zanimljiv je matematički izračun na svom Facebook profilu izbacio matematičar Nenad Bakić, a njegova objava ima naslov ‘Prokleta matematika’.
-Evo izračunao sam. Punjač za mobitel je navodno ‘gutač energije’. Dok ne puni, a uključen je, troši oko 0,25 Watta, dakle za 8 sati oko 2 Wh, odnosno oko 0,002 kWh. Noćna tarifa je oko 40 lipa za kWh, dakle ovo je za jednu noć oko 0,08 lipa, odnosno oko 8 lipa na 100 noći. Odnosno oko 30 lipa = 0,3 kune za cijelu godinu. Veliki gutač energije! Tko će ištekavati punjač cijele godine za 30 lipa i uništava li se time punjač i njegova zamjena košta više energije nego ova ‘ušteda’? – pita Bakić te nastavlja:
-No, vidjeli smo da ni ‘veliki znanstvenici’ kao lažni član The Royal Society, mali slatki Ruđer Bošković 2.0 dot-com, pa onda Štagljar, Čičin-Šain i ostali ne barataju ni osnovama matematike, a igrali bi se epidemiologa – pa onda ovo i nije tako strašno! – zaključio je u svojoj objavi Bakić.

Pročitajte još

Studenti RIT Croatia prikupili gotovo 45 tisuća kuna za obitelj Komlenac

Dulist

SVAKOG PONEDJELJKA ŠALJU PAKETE ZA VUKOVAR! Učiteljica Dora Fiorenini i profesor Jozo Serdarević u misiji za potrebite

Mia Njavro Banić

Fantastična Lucija Ćirić Bagarić donosi Hrvatskoj novi Futures naslov

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija