Grad

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Gradonačelnik Franković obišao završne radove doma za starije i nemoćne osobe

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković prošlog je tjedna sa suradnicima obišao gradilište projekta Rekonstrukcije hotela Gruž u dom za starije i nemoćne osobe – tipa hotel, gdje su u tijeku završni radovi na projektu gradnje prvog doma umirovljenika u Dubrovnika nakon 51 godinu. Izrazio je zadovoljstvo napretkom radova te je najavio kako bi, nakon unutarnjeg uređenja, dom prve korisnike trebao primiti do Božića. ‘Osnovali smo ustanovu Ragusa za starije i nemoćne osobe. Ono što će navedena ustanova u skoroj budućnosti imati za zadatak je preuzeti ovaj objekt i upravljati s njim. Kako sad imamo privremenu ravnateljicu, treba provesti javni natječaj za ravnateljicu ili ravnatelja Doma umirovljenika i u konačnici treba odraditi i potrebna zapošljavanja sukladno svim standardima koje ova ustanova mora u budućnosti zadovoljiti. Sve to nas čeka u nadolazećim mjesecima, ja vjerujem da ne dalje od Božića da ćemo sve riješiti i da ćemo zapravo u tim nekim okvirima i raspisati natječaj za primanje prvih korisnika Doma umirovljenika u Gružu’, kazao je gradonačelnik prilikom obilaska te se dotaknuo i teme cijena budućeg doma istaknuvši da objekt ne može biti dio Mreže domova. ‘Cijena će biti identična cijeni Doma umirovljenika na Grudi i neće oscilirati u odnosu na to. Dakle, neće biti ni viša ni niža od one koju plaćaju korisnici na Grudi. Vrlo važno je istaknuti naravno i za buduće korisnike, da u ovom prvom koraku obzirom na kapacitete i gabarite ovog doma, on ne može biti dio Mreže domova. Međutim, idemo i korak dalje ka krajnjem cilju, a krajnji cilj je otvaranje Doma umirovljenika ispod Opće bolnice Dubrovnik. U trenutku izgradnje tog objekta, vjerujem da će onda i ovaj dio doma postati sastavni dio navedenog doma kako smo to prethodno i planirali kroz osnivanje jedinstvene ustanove’, naglasio je gradonačelnik. Dogradnjom, nadogradnjom te prenamjenom zgrade koja je dovršena, od zadanog objekta dobiven je koristan i udoban prostor podijeljen na pet etaža predviđen za smještaj 48 umirovljenika u 32 smještajne jedinice. Zadržano je 690 četvornih metara postojeće građevine te je nadograđeno oko 620 četvornih metara dodatnog prostora.

Isplaćena sredstva za plaću fizioterapeuta i dodatak za starije bez mirovine

U sklopu Mjera socijalnog programa Grada Dubrovnika za 2022. godinu iz gradskog proračuna isplaćena su sredstva u iznosu 51 tisuće kuna na ime troška plaće fizioterapeuta angažiranog u udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom ‘Dva skalina’. Tom, drugom, godišnjom isplatom u cijelosti je ispunjena ugovorna obveza Grada Dubrovnika prema Općoj bolnici Dubrovnik. Naime, sukladno ugovoru o donaciji sredstava iz proračuna Grada Dubrovnika s ukupnim iznosom od 102 tisuće financira se plaća jednog fizioterapeuta zaposlenog u Općoj bolnici Dubrovnik za rad s korisnicima programa dnevnog boravka navedene udruge. Sredstva se koriste isključivo za troškove zapošljavanja i plaću fizioterapeuta u vremenskom razdoblju od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca. 2022. godine. Grad Dubrovnik isplatio je i sredstva za novčanu pomoć starijima od 65 godina koji nemaju vlastitu mirovinu ili druge prihode te ostvaruju mjesečnu pomoć u iznosu od 300 kuna. Za mjesec kolovoz isplaćeno je 58.200 kuna za 194 korisnika/ce. Navedenu mjeru godišnje koristi oko 200 osoba, a za provođenje iste u proračunu za 2022. osigurano je 820 tisuća kuna.

Objavljeni rezultati programa ‘Razvoj ženskog poduzetništva u gradu Dubrovniku’

Na osnovi Zaključka gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića, a nakon održane sjednice Povjerenstva za realizaciju projekta ‘Razvoj ženskog poduzetništva u gradu Dubrovniku’, objavljeni su rezultati javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora za žene poduzetnice. Ukupno će se 21 ženi poduzetnici s područja Grada Dubrovnika dodijeliti potpore koje po zahtjevu iznose do najviše 10 tisuća kuna s intenzitetom potpore do 100 posto prihvatljivih troškova do razine maksimalnog iznosa. Za ovu namjenu u Proračunu Grada Dubrovnik za 2022. godinu osigurano je 200 tisuća kuna. Sredstva će se poduzetnicama isplatiti nakon potpisivanja ugovora o provedbi projekta.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 28. rujna 2022.

Pročitajte još

Korak bliže alternativi za vodoopskrbu povijesne jezgre

Dulist

Ivica Cumeljan podijelio svoja iskustva iz Domovinskog rata sa školarcima Mokošice

Dulist

Studenti RIT Croatia prikupili gotovo 45 tisuća kuna za obitelj Komlenac

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija