GradUrednički izbor

Nekretninske afere tresle su Dubrovnik: od mjerenja širine ceste do prijetnji i smjene Silve Vlašić

Nekretninske afere tresle su Dubrovnik: od mjerenja širine ceste do prijetnji i smjene Silve Vlašić

Prosvjedi stanara zbog gradilišta u blizni njhovih domova, koji su u slučaju Solinske ulice i oštećeni, ali i sukobi gradonačelnika s investitorima obilježili su ovu godinu. A sve je počelo u veljači, kada je gradonačelnik, tijekom obilaska radova u Ulici Kardinala Stepinca, uzeo metar u ruke te izmjerio širinu ceste ispred stambenih zgrada investitora Roka Tolića, Srećka Žuneca i Iris Valentić. Ustanovio je tada kako su investitori pola metra ‘ušli’ u javnu cestu. Iako se u više navrata spekuliralo o smjeni ključne osobe za izdavanje građevinskih dozvola u Gradu Dubrovniku, to se konačno i dogodilo u svibnju ove godine. Odjeknula je vijest kako se dugogodišnja pročelnica Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje povlači s tog mjesta, i to nakon 12 godina, iz osobnih razloga. Kao glavni razlog svog razrješenja Silva Vlašić je navela kako se više ne može nositi s teretom loših odredbi GUP-a. Napisala je to u zahtjevu za razrješenje kojeg je uputila gradonačelniku Matu Frankoviću, a isto je potvrdila i za DuList.

Smjena pročelnice zadužene za izdavanje dozvola Silve Vlašić, ali i pročelnice Konzervatorskog odjela u Dubrovniku obilježile su godinu za nama. Tu su i sukobi gradonačelnika s investitorima, prijetnje zbog GUP-a…

—Te loše odredbe GUP-a uvjetuju megalomansku gradnju i njih ne donosi Upravni odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, nego ih je dužan provoditi pa se svakodnevno izlažem teretu opravdavanja za te odredbe koje smo kao podzakonski propis dužni provoditi. Osobno nisam mogla, niti mogu utjecati na izmjenu ovako nakaradnih odredbi, ali sa svoje strane i sa strane upravnog odjela dala sam doprinos da se u najavljene izmjene GUP-a ugrade upravo one odredbe koje će onemogućiti ovakvu gradnju što smatram osobnim doprinosom za kvalitetu prostora iako to nije bilo u mojoj nadležnosti – iznijela je Silva Vlašić.

Sve zbog ‘dilanja’ službene komunikacije
Inače, na mjesto pročelnice jednog od najznačajnijih gradskih resora, došla je za vrijeme mandata Dubravke Šuice (HDZ), u listopadu 2008. godine. Nakon 2009., tadašnji gradonačelnik Andro Vlahušić (HNS) ostavio ju je na toj funkciji. Nakon što je na prvu zaštitio i dao joj priliku da časno odstupi, gradonačelnik Mato Franković vrlo brzo počeo je otkrivati prave razloge njene smjene. Tako je u jednom trenutku, početkom lipnja, izjavio kako joj je sam rekao da odstupi s mjesta pročelnice. Tom prigodom je naglasio kako je po pitanju izdavanja dozvola uvijek bilo problema i da ih još uvijek ima, a najavio je i tekstualne izmjene GUP-a zbog kojih će, riječima gradonačelnika, biti oštećeni ‘oni koji su navikli na megalomaniju i nisu gledali ni grad ni nikoga drugoga nego samo sebe’. Mišljenje i stav o Silvi Vlašić, pisali smo ranije, gradonačelnik je promijenio nakon što je došao do saznanja kako je bivša pročelnica službenu komunikaciju između njih dvoje pokazivala investitoru koji je bio tema te njihove prepiske. To je kasnije i javno obznanio, na konferencije za medije na temu optužbi tvrtke Consultants vezano za Hotel Sumratin budući da je investitor Marko Balija iz tvrtke Consultants uputio pismo gradskim vijećnicima, a vezano za ovaj projekt. Tada se gradonačelnik zapitao tko je anonimno isprintao službenu korespondenciju između njega i pročelnice Silve Vlašić te istu predao Marku Baliji, koji je u policiji, prema Frankovićevim riječima, naveo kako je tu poruku našao u poštanskom sandučiću.

Nekretninske afere tresle su Dubrovnik: od mjerenja širine ceste do prijetnji i smjene Silve Vlašić

—Kada se sve uzme u obzir, s obzirom na dilanje dokumenata u Upravnom odjelu za izdavanje prostornoplanske dokumentacije i kada se vidi sprega pojedinih službenika s investitorima te kada svjedočite maksimalnom pogodovanju nekretninskom lobiju u pojedinim izdvojenim slučajevima, onda vam je jasno zašto su se mnogi zabrinuli u trenutku kada su slijedile promjene u tom odjelu – naglasio je tada gradonačelnik. Ne ulazeći u cijelu problematiku oko izdavanja lokacijske dozvole za Hotel Sumratin, spomenimo tek kako je Marko Balija javno odgovorio na gradonačelnikove optužbe, a tom prilikom je naglasio kako je prepiska između Frankovića i Vlašić do njega došla zahvaljujući zviždaču, a ne kako se pretpostavlja posredstvom bivše pročelnice. Inače, ovu godinu obilježile su i gradonačelnikove izjave o pritiscima i prijetnjama nekretninskog lobija, sve zbog najavljenih izmjena prostornoplanske dokumentacije.

—Nekretninski lobi uistinu je zavladao gradom. U jednom dijelu kada smo presjekli krake hobotnice krenule su i osobne prijetnje prema meni. Krenula je cijela priprema velikog medijskog napada na mene i to su mi direktno rekli da će se dogoditi ukoliko ne odustanem od promjene GUP-a. Vrlo skoro ću izaći s konkretnim imenima i prezimenima osoba koje stoje iza toga i koje će se maksimalno potruditi da me zaustave. Međutim, moj odgovor svima njima je da mogu baciti cijeli Srđ na moja leđa, ali ja ću promijentiti GUP – rekao je početkom srpnja gradonačelnik. A u listopadu je pak, odgovarajući na pitanje prima li još uvijek prijetnje zbog GUP-a, izjavio kako institucije brižno paze na njega. Upitali smo ga stoga znači li to da je pod policijskom zaštitom na što nam je tek kratko odgovorio: ‘Ne znam, to znaju institucije’.

‘Pala’ i Žana Baća
Nekako u isto vrijeme kad se zatresla fotelja Silve Vlašić, došlo je do ‘tektonskih’ promjena i u dubrovačkom Konzervatorskom odjelu. Naime, tadašnje Ministarstvo kulture na čelu s Dubrovkinjom Ninom Obuljen Koržinek pokrenulo je postupak protiv Žane Baće, koja je sve do početka ožujka ove godine bila na čelu Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Potvrdili su to za DuList iz Ministarstva kulture, no tek jednom, šturom rečenicom.

Nekretninske afere tresle su Dubrovnik: od mjerenja širine ceste do prijetnji i smjene Silve Vlašić

—Ministarstvo kulture je utvrdilo određena odstupanja od uobičajene prakse i postupanja koja su u suprotnosti s pravilima struke zbog čega su pokrenuti postupci sukladno Zakonu i Pravilniku – i više je nego kratak odgovor nadležnog ministarstva na upit DuLista o pokretanju postupka protiv prve dubrovačke konzervatorice. Izostali su i odgovori na pitanja zbog kojih se točno projekata ‘češlja’ njen rad. U medijima su se tako pojavile informacije kako je kap koja je prelila čašu projekt na Peskariji, ali i obnova jednog ljetnikovca u Sustjepanu, sve navodno zbog pretjeranog broja belvedera. No, zapravo od prve informacije iz lipnja o tome kako su u radu Baće utvrđene nepravilnosti, javnost o tom postupku ništa više ne zna. Tako je o svemu krajem listopada, za vrijeme boravka u Dubrovniku, upitan i pomoćnik ministrice Nine Obuljen Koržinek, Davor Trupković, no on nije imao komentara.

—Ne bih volio komentirati taj proces. Institucije rade svoj posao i mislim da je neprihvatljivo da ga ja komentiram. Nadležna tijela će odraditi svoj posao – kratka je bila poruka Trupkovića. Novinare je zanimao i njegov komentar na činjenicu kako je građevinska inspekcija zatvorila tri gradilišta koja su imala odobrenje Konzervatorskog odjela.

—Stvar je građevinske inspekcije i nadležnih tijela da provjere je li sve urađeno u skladu sa zakonom. Projektna dokumentacija postoji, nije se nigdje radilo bez nje. Mi konzervatori nismo ti koji zabranjujemo da se ništa ne može, onda možemo svi ići kući, nego upravljamo prihvatljivim promjenama i to je ključna stvar koje građani moraju biti svjesni. Mi nismo ti koji kočimo razvoj grada nego nastojimo očuvati za buduće generacije ono što smo naslijedili – odgovorio je Trupković. Ovdje svakako treba spomenuti i prosvjed stanara u bivšoj Hvarskoj ulici. Upravo je Nino Klečak, organizator prosvjeda, izjavio tada kako ‘prosvjeduju zbog nepravilnosti na dva gradilišta kojima su kumovali Žana Baća i Jelica Peković’. Inače, Žanu Baću na čelo konzervatorskog odjela u Dubrovniku imenovao je prije skoro 20 godina tadašnji ministar kulture Božo Biškupić. Iako se u medijima početkom ožujka ove godine pojavila informacija kako je podnijela ostavku, iz Ministarstva kulture za DuList naveli su tek kako je – otvorila bolovanje. Baću je na mjestu pročelnice zamijenio Antun Baće.

Objavljeno 30. prosinca 2020. u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović