Koronavirus u Hrvatskoj

NE ZNA SE DOKAD Tko odbije cijepljenje AstraZenecom, morat će čekati red za drugo cjepivo

NE ZNA SE DOKAD Tko odbije cijepljenje AstraZenecom, morat će čekati red za drugo cjepivo

Odlučili smo da cjepivo AstraZeneca/Oxford dajemo svima pa i starijima od 65 jer ga je Europska agencija za lijekove i registrirala za uporabu svih starijih od 18 godina. U ponedjeljak počinje distribucija prvih već pristiglih 16.800 doza cjepiva tog proizvođača, a do kraja mjeseca očekujemo ukupno 156.158 doza, što će udvostručiti mogućnost cijepljenja u jednom mjesecu – kaže ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak.

-Oni koji se ne žele cijepiti AstraZenecom mogu odbiti cijepljenje i čekati novu tranšu Pfizer/Oxfordskog cjepiva ili onog Moderne. U ovom trenutku zbog nedovoljne količine tih cjepiva doze koje dolaze koriste se za docjepljivanje – objasnio je Capak.

Naime, u veljači se očekuje još i 39 kutija ili 38.025 doza Pfizer/BioNTechova cjepiva, dok će ono Moderne stizati u smanjenoj količini. Primjerice, ta je tvrtka jučer isporučila 8400 umjesto 10.800 doza. S obzirom na situaciju s cjepivima u EU, važno je da se iskoristi svaka doza bilo kojeg od registriranih proizvođača. Pitanja koja se postavljaju oko cjepiva AstraZenece vezano uz njihovu učinkovitost kod starijih od 65 godina razlog su što su neke zemlje poput Norveške, Švedske, Finske, Njemačke i Danske odlučile da dok ne dobiju čvršće dokaze o učinkovitosti tog cjepiva za starije, ono će biti rezervirano za mlađe od 65 ili čak 55 godina.

No, Capak kaže da u procesu odobravanja tog cjepiva EMA nije smatrala potrebnim uvoditi ograničenje jer se zapravo radi o tome da je u kliničkim ispitivanjima sudjelovalo malo starijih osoba pa se iz tog “uzorka” nije moglo doći do pravih podataka o učinkovitosti za tu populaciju. Stručnjaci pak neprestano ističu da to nikako ne znači da bi cjepivo bilo učinkovito kod mlađih od 65 oko 62 posto, a kod starijih da uopće nema učinka. Dapače, očekuje se sličan učinak.

Zaštita tri mjeseca

Ovih je dana objavljena i informacija da već jedna doza cjepiva Oxford/AstraZenece pruža zaštitu protiv Covida-19 najmanje tri mjeseca i smanjuje za dvije trećine prijenos bolesti. Riječ je o istraživanju koje je provedeno u Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi do 7. prosinca prošle godine, a rezultati bi se uskoro trebali objaviti u The Lancetu.

Također se tvrdi da bi odgoda davanja druge doze na tri mjeseca, umjesto da se daje nakon četiri tjedna, povećala zaštitu ovog cjepiva na 82 posto. Otkriveno je i da jedna doza cjepiva Oxford/AstraZenece najmanje tri mjeseca smanjuje i prijenos virusa za dvije trećine.

Kao dio ispitivanja u Velikoj Britaniji, istraživači su od dobrovoljaca tjedno uzimali briseve nosa i grla i provjeravali infekciju. Otkrili su da su nakon jedne doze cjepiva pozitivni PCR testovi na covid-19 pali između 49 i 78 posto, što je pobudilo nadu da bi cjepivo moglo pomoći u smanjenju širenja bolesti, kao i u sprečavanju smrtnih slučajeva.

Preporuka HZJZ-a

Preporuka je da se druga doza tog cjepiva može dati od 4 do 12 tjedana. No, kako se pokazalo da je cjepivo učinkovitije kod onih koji su kasnije primili drugu dozu, to HZJZ daje preporuku da se ljudi cijepe 8 do 12 tjedana nakon prve doze. S obzirom na događanja s cjepivima i želje svih da se zaustavi epidemija, sve se više govori i o ruskom cjepivu Sputnjik V koje je u Rusiji registrirano još prošlog ljeta.

No, tada proizvođač nije predočio dokaze temeljene na trećoj fazi ispitivanja koje je naknadno provedeno na 21.977 odraslih osoba. Privremeni rezultati upravo su objavljeni u The Lancetu. Jedna je skupina u istraživanju dobivala stvarno cjepivo (16.501), a druga placebo (5476). Pokazalo se da je djelotvornost cjepiva bila 91,6 posto. Na pitanje hoće li Sputnjik V stići i u Hrvatsku, Capak jer rekao da će se pričekati apliciranje toga cjepiva u EMA-i.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist