Koronavirus u Hrvatskoj

Božinović najavio lokalno popuštanje mjera prije turističke sezone

Božinović najavio lokalno popuštanje mjera prije turističke sezone

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite, rekao je jutros u emisiji Hrvatskog radija Intervju tjedna kako imamo 424 novozaraženih koronavirusom na nešto više od 5600 testova, što čini oko 7,5 posto pozitivnih u odnosu na ukupan broj testiranja u zadnja 24 sata.

– To je nastavak trenda smanjenja brojeva u odnosu na isti dan prošli tjedan, rekao je Božinović. U tom trenutku nije mogao navesti broj novopreminulih.

Na pitanje o izjavi njemačke kancelarke Angele Merkel da se noću budi zbog situacije s koronavirusom Božinović je odgovorio kako on “više ne spava nego što se budi”, piše HRT.

15. veljače kuca na vrata, očekuje se popuštanje mjera, a najavljuju se i novi prosvjedi. Božinović je rekao da su brojke još uvijek dobre, ali da se ne smijemo zanositi da je virus nestao. Naveo je da u Slovačkoj 70 posto svih novozaraženih ima novi britanski soj virusa, što znači puno veće ubrzanje zaraze.

– Mi bi najradije da ovo ne moramo raditi, nije se nitko ni pripremao za pandemiju. O pandemijama su se možda snimili neki filmovi, napisalo par knjiga zadnjih godina, ali se zapravo cijeli svijet po prvi put suočava s ovakvom zarazom koja je zahvatila svaki kutak Zemaljske kugle i svi imaju isti prioritet – zaštititi živote ljudi, a s druge strane omogućiti ekonomiji da funkcionira, i u tome se donose različite mjere, rekao je Božinović.

Činjenica je da Hrvatska ima najmanje stroge mjere u EU, a uspijevamo spuštati brojeve, dodao je.

– Naš je cilj spustiti te brojeve toliko da možemo reći da je sve pod kontrolom i da se pripremamo za ono razdoblje godine koje je za hrvatsko gospodarstvo zapravo ključno, a to je turistička sezona, poručio je Božinović.

Izrazio je razumijevanje za predstavnike sektora koji su najpogođeniji pandemijom – potpuno je jasno da ti ljudi od toga žive i da to rađa brojne frustracije, rekao je, ali i dodao da su uspjeli kod njih probuditi važnost pridržavanja mjera. Božinović je rekao da su učinili sve da ne dođe do zatvaranja, a kad se ono dogodilo, brojevi su počeli padati i još uvijek padaju.

– Mi ćemo sigurno biti najbolji saveznik kad se tako procijeni da se nešto korigira u tom smislu, rekao je Božinović odgovarajući na pitanje o mogućnosti otvaranja.

– Ako se trend nastavi, ako budemo stabilizirali taj pad, ako on bude veći, sigurno nećemo gubiti vrijeme da nešto korigiramo i da se ti objekti u dijelu ili pod određenim uvjetima mogu otvoriti, poručio je.

Lokalno popuštanje mjera

Upitan o gužvama u gradovima rekao je da je alternativa tome proglašenje policijskog sata, što je odbacio kao mogućnost.

– Mi nećemo ljude zatvarati doma, poručio je Božinović.

Rekao je i da ne bi isključio mogućnost lokalnog popuštanja mjera.

– Mislim da ćemo ići u tom smjeru, ovaj puta prije sezone. Ne mogu reći kada, ali to po meni nije pitanje hoćemo li nego kada ćemo odlučiti ići u tom smjeru, rekao je Božinović.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist