Županija

Nastavljaju se aktivnosti projekta MoST i spašavanja poljoprivrede u dolini Neretve

Predstavnici Regionalne agencije DUNEA, Antonija Odak i Petar Maleta, sudjelovali su na online sastanku projekta MoST sa stručnjacima s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu te Hrvatskih voda, kako bi predstavili rezultate istraživanja i aktivnosti na odabranom pilot području doline Neretve.

Stručnjaci s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu detaljno su opisali geofizička istraživanja koja provode u suradnji s ostalim hrvatskim partnerima na odabranim lokalitetima, kao i laboratorijske i numeričke eksperimente koje fakultet provodi u cilju smanjenja negativnog učinka prodora slane vode, a s ciljem zaštite poljoprivredne proizvodnje i okoliša.

Na temelju laboratorijskih ispitivanja, numeričkog modeliranja i ispitivanja Regionalna agencija DUNEA će izraditi dokument ”Plan prilagodbe od štetnog djelovanja morske vode u obuhvatu donja Neretva“ koji će sadržavati izrađene smjernice za aktivnosti povezane s ublažavanjem prodora slane vode. Zasad nema većih poteškoća s provedbom projektnih aktivnosti i većina aktivnosti se ostvaruje prema planu usprkos novom valu širenja COVID-a 19.

Regionalna agencija DUNEA predstavila je događaje koje je organizirala u svrhu promocije projekta kako bi educirala javnost o sve većem problemu klimatskih promjena i posljedično zaslanjenju poljoprivrednih tala, a koje ograničava poljoprivrednu proizvodnju u neretvanskoj dolini. Neki od događaja su gostovanje u radio emisiji EKO Neretva Radija Ploče, predstavljanje projekta učenicima Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu, posjet predstavnika Dubrovačko-neretvanske županije mjernoj stanici na ušću Neretve. Za sljedeću godinu planiran je posjet pilot području projekta i Info dan u kojem će biti uključeni poljoprivrednici neretvanskog kraja te predstavnici relevantnih institucija.

Regionalna agencija DUNEA na projektu MoST sudjeluje s partnerima iz Italije: Nacionalno vijeće za istraživanja, Upravno tijelo za sanaciju zemljišta – Adige Euganeo, Regija Veneto i Hrvatske: Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu Hrvatske vode. Projekt vrijedan nešto više od dva i pol milijun eura ugovoren je u sklopu programa Interreg Italy – Croatia 2014. – 2020. uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 85 posto. Proračun Regionalne agencije DUNEA iznosi 120 tisuća eura.

Pročitajte još

KORONAVIRUS U ŽUPANIJI Novih 127 slučajeva zaraze, izliječene 64 osobe

Dulist

U okolici Opuzena odstrel napuštenih životinja, Prijatelji životinja pišu ministrici

Dulist

ZBOG OŠTEĆENJA CESTE Linija 25 vozit će drukčijom trasom

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija