Županija

Dobroslavić: Proces proširenja EU prilika je zemljama zapadnog Balkana

Potreba zapadnog Balkana da pokaže političku volju na putu ka pristupanju EU, kao i mogućnost da ih se uključi u rasprave na Konferenciji o budućnosti Europe, bili su među ključnim pitanjima koje su članovi Europskog odbora regija pokrenuli tijekom rasprave o paketu proširenja i europske susjedske politike s povjerenikom Europske komisije Oliverom Varhelyijem, ističu iz županije.

Sudjelujući u ovoj raspravi ispred kluba Europske pučke stranke, župan Dobroslavić rekao je da je predanost EU procesu proširenja zemalja zapadnog Balkana i Gospodarski i investicijski plan koji je Komisija predstavila, prilika za te zemlje, ali da su politička volja i odlučnost zemalja u proširenju i dalje ključ uspjeha. Župan Dobroslavić kao imenovani izvjestitelj, istaknuo je kako je u tijeku izrada nacrta mišljenja Europskog odbora regija za Paket proširenja EU 2020. Naglasio je da će se u mišljenju zalagati za jačanje uloge lokalnih i regionalnih vlasti u zemljama kandidatkinjama, te da će se posebna pažnja obratiti na nedostatke u funkcioniranju lokalne demokracije, nedostacima u vladavini prava, slobodi medija, poštivanju manjinskih prava i borbi protiv korupcije.

blank

Istaknuo je pritom da će mišljenje ojačati prijašnje stajalište Europskog odbora regija o tome da sve zemlje zapadnog Balkana trebaju postati članice EU-a, što bi bilo dobro za te zemlje i za EU, ali te zemlje moraju ispuniti sve kriterije za članstvo u EU.

Ovo je posljednja plenarna sjednica Europskog odbora regija u ovoj godini na kojoj se također s povjerenicima Europske komisije raspravljalo o sporazumu između EU-a i Ujedinjenog Kraljenstva o teritorijalnim posljedicama Brexita, o novom paktu o migracijama i azilu, o oporavku i otpornosti u ruralnim područjima, o jačanju djelovanja u području klime tijekom pandemije COVID-a 19, te o programu rada Europske komisije za 2021. godinu.

Pročitajte još

Prijavite se na radionicu ‘Računovodstveni okviri za paušalni obrt’ u Metkoviću

Dulist

Održan prvi sastanak hrvatskih partnera projekt dRural

Dulist

Prijavite se za izbor najbolje obrađene konavoske baštine

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija