Županija

Dobroslavić: Proces proširenja EU prilika je zemljama zapadnog Balkana

Dobroslavić: Proces proširenja EU prilika je zemljama zapadnog Balkana

Potreba zapadnog Balkana da pokaže političku volju na putu ka pristupanju EU, kao i mogućnost da ih se uključi u rasprave na Konferenciji o budućnosti Europe, bili su među ključnim pitanjima koje su članovi Europskog odbora regija pokrenuli tijekom rasprave o paketu proširenja i europske susjedske politike s povjerenikom Europske komisije Oliverom Varhelyijem, ističu iz županije.

Sudjelujući u ovoj raspravi ispred kluba Europske pučke stranke, župan Dobroslavić rekao je da je predanost EU procesu proširenja zemalja zapadnog Balkana i Gospodarski i investicijski plan koji je Komisija predstavila, prilika za te zemlje, ali da su politička volja i odlučnost zemalja u proširenju i dalje ključ uspjeha. Župan Dobroslavić kao imenovani izvjestitelj, istaknuo je kako je u tijeku izrada nacrta mišljenja Europskog odbora regija za Paket proširenja EU 2020. Naglasio je da će se u mišljenju zalagati za jačanje uloge lokalnih i regionalnih vlasti u zemljama kandidatkinjama, te da će se posebna pažnja obratiti na nedostatke u funkcioniranju lokalne demokracije, nedostacima u vladavini prava, slobodi medija, poštivanju manjinskih prava i borbi protiv korupcije.

Dobroslavić: Proces proširenja EU prilika je zemljama zapadnog Balkana

Istaknuo je pritom da će mišljenje ojačati prijašnje stajalište Europskog odbora regija o tome da sve zemlje zapadnog Balkana trebaju postati članice EU-a, što bi bilo dobro za te zemlje i za EU, ali te zemlje moraju ispuniti sve kriterije za članstvo u EU.

Ovo je posljednja plenarna sjednica Europskog odbora regija u ovoj godini na kojoj se također s povjerenicima Europske komisije raspravljalo o sporazumu između EU-a i Ujedinjenog Kraljenstva o teritorijalnim posljedicama Brexita, o novom paktu o migracijama i azilu, o oporavku i otpornosti u ruralnim područjima, o jačanju djelovanja u području klime tijekom pandemije COVID-a 19, te o programu rada Europske komisije za 2021. godinu.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist