Vaše vijesti

NAŠE VJETROELEKTRANE Povlađuje se stranom investitoru

NAŠE VJETROELEKTRANE Povlađuje se stranom investitoru

Suvremeni svijet svoj gospodarski razvoj bazira na velikoj potrošnji energije. Za rješavanje energetskih problema u opskrbi sve veće značaj imaju obnovljivi izvori energije (sunce, vjetar, vodeni tokovi, biomasa, bioplin, geotermalni izvori).

U tome se počinjemo uključivati i mi koji se nemožemo pohvaliti sa značajnim zalihama neobnovljivih izvora (nafta, plin, ugljen). I naša županija se pridružuje u gradnji novih postrojenja za iskorištavanje OIE, ali se ne može bez naših specifičnih problema. Za sada se nastoji iskoristiti energija vjetra preko takozvanih vjetroelektrana. Kako je riječ o vrlo skupim postrojenjima u izgradnju uključujemo strane invensticije, međutim stranom invenstitoru se povlađuje u omogućavanju gradnje uz zaobilazak Zakona o prostornom uređenju (član 45) iz 2014. godine, kao i protiv smjernica Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije (PPDNŽ) iz 2013 godine kod projekta VE Bila ploča kod Orebića i VE Ćućin kod Trstenika na Pelješcu. Predložene lokacije ne opravdava zakonska regulativa i spomenute smjernice.

Zakon kaže da se vjetroelektrane ne mogu graditi u zaštićenom kopnenom pojasu u širini tisuću metara od obalne crte niti na 300 metara pojasa mora od obalne crte, međutim obje se elektrane po projektu trebaju naći u zaštićenom obalnom pojasu vidljivom s obale mora.
Njihova gradnja je u suprotnosti i sa smjernicama PPDNŽ član 246 (160a) koji kaže da lokacija vjetroelektrane mora biti izvan zaštićenih i predloženih područja za zaštitu djelova prirode; izvan planiranih građevinskih područja, infrastrukturnih koridora, visokih šuma i poljoprivrednih zemljišta; izvan zona izloženih vizura vrijednih krajolika te vizura s mora i zaštićenih kulturno povjesnih cjelina; izvan poznatih koridora preleta ptica i migracija šišmiša. Posebno se navodi da je potrebno preispitati opravdanost smještaja zona VE na poluotoku Pelješcu s obzirom na zaštitu agrokuturnog krajolika ovog poluotoka,te u blizini ostalih područja gospodarski izuzetno značajnih za razvoj poljnoprivrede. Prema PPDNŽ nadalje se također potvrđuje da planiranje i građenje VE građevina za iskorištavanje snage vjetra za električnu energiju u ZOP-u nije dopuštena. U članu 247(161) se kaže konačna lokacija vjetroelektrana i solarnih elektrana odredit će se na temelju predhodnih istraživanja, studija podobnosti, strateške procijene uticaja na okoliš i provedbe postupka procjene utjecaja na okoliš.

Tu bih napomenuo da se Strateškom studijom utjecaja na okoliš sastavljene od strane ovlaštene tvrtke Ires ekologija uz tehnički podršku Energetskog instituta Hrvoje Požar iz Zagreba ne predlaže uvrštavanje VE Ćućin u PPDNŽ, sama studija je sastavljena po ovlaštenju županije a prema hrvatskim pravnim propisima. Kada vidimo ovu zakonsku regulativu nije nam jasno zašto je projekt njemačke firme WPD iznad Zakona o prostornom uređenju i smjernica PPDNŽ. Sasvim je sigurno da invenstitor ne bi ni pomislio zaobilaziti zakone u svojoj matičnoj zemlji. Moguće je da se na ovaj način pokušava uskladiti zahtijeve investitora sa Zakonom o strateškim investicijama, sa kojim bi trebali ubrzati proces rješavanja problematike pojedinih investicija u administrativnom, financijskom, imovinskom – pravnom i sličnom smislu, a ne da se mjenja zadana zakonska realna i potrebna regulativa i tako povlađuje invenstitoru samo da bi se one ostvarile. Osim toga sve je protivno i mišljenu lokalnog stanovništva i lokalne uprave općine Orebić. Mislim da mi ipak nismo samoposluga gdje bi pojedini invenstitori uzimali što im treba, što žele i kako žele. Nažalost, bojim se kako će se ova praksa nastaviti i u budućnosti, kao što je već i započela kod Golf parka na Srđu. Siguran sam da na području naše županije postoje i druga lokacije koje ispunjavaju uvjete zadane Zakonom o prostornom uređenju i smjernicama PPDNŽ, što kod projekata VE Bila ploča i VE Ćućin nije slučaj. Zanimljivo ja da se kod gradnje vjektroelektrana protežira i strana oprema premda smo kod gradnje VE Pometeno brdo kod Dugopolja dokazali da smo sposobni proizvesti 85 posto opreme za ovu vrstu postrojenja (Končar-Zagreb, brodogradilišta i dr.).

Marko Tomić

 

Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala dulist.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora.

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist