Zanimljivosti

Napustila nas je Inge Tudaković

Napustila nas je Inge Tudaković

Napustila nas je Inge Tudaković, dugogodišnja voditeljica Baletnog studija u Lazaretima. Gospođa Inge preminula je jučer u svome domu u Osijeku u 81 godini života.

Nakon što je osamnaest godina vodila ovu malu školu, gospođe Inge preselila se prije nekoliko godina u Osijek. Tada su za ovako nagle i pomalo šokantne odluke za sve s kojima je radila i koje je poznavala, a koji se ovome nisu nadali, prevagnule tri stvari – kao prvi razlog gospođa Inge tada je navela, sa primjetnom tugom u glasu, stan, kojeg za vrijeme boravka u Dubrovniku nije imala, već je svih ovih osamnaest godina bila podstanar.
Druga dva razloga bila su puno veselija – odlazak sinu Nenadu, inače solistu u Hrvatskom Narodnom Kazalištu u Osijeku, u kojem je Ingi ponuđen i novi posao – vođenje baletne grupe ove ustanove.

Gospođe Inge veoma je voljela Grad, nikada o njemu nije loše govorila i uvijek je isticala predivna sjećanja koja su je vezala od samih početaka života u njemu.

Malo o životu balerine Inge

Balerina Inge rođena je Sarajka. Majka joj je bila iz Beča, a otac joj je rođen na granici Mađarske i Hrvatske, a za svoju obitelj uvijek je govorila kako su prava «Austrougarska Monarhija».

Inge je plesala balet od malih nogu, ali je stvarni početak od njezine jedanaeste, dvanaeste godine, u Baletnom ansamblu Narodnog pozorišta u samom Sarajevu. Njena generacija je krenula prvi put 1951. sa Papandopulovom predstavom «Žetva». Nakon što je dvadeset i sedam godina bila balerina,  Inge ostaje u toj umjetnosti, te postaje pedagog i preuzima baletni studio u sarajevskom Pozorištu mladih, s kojim je dobila mnoga priznanja.

Dolazak u Dubrovnik

Veliki preokret u njenom životu dogodio se dolaskom u Dubrovnik danas tako daleke 1986. godine. Na poziv Jutke Ivelje, nekadašnje Ingine šefice, preuzela je Baletni studio Lazareti koji je tada djelovao pri omladinskoj organizaciji, na «probnih» šest mjeseci. I ostala u njemu. Prve baletne probe održavale su se u tadašnjem Domu sindikatu. Prvi nastup sa svojim malim balerinama bila je predstava «Copelia», u šestom mjesecu 1987. godine kada u Dubrovnik kao gost dolazi Ingin sin Nenad,  kako bi u njemu nastupio prvi put.

Tih godina održavale su se i po tri, četiri predstave tjedno. Krajem osamdesetih godina prelazi sa svojim Baletnim studijem u Omladinski kulturni centar, a tih prijeratnih godina imali su veliki broj nastupa i priredbi. Tada je Inge održavala suradnju sa Paolom Dražić- Zekić i Vikijem Lenertom , a izvodile su se za tadašnje osnovce našeg grada kultne predstave «Trnoružica», «Snjeguljica», «Copelija» te «Ivica i Marica». Odlazili su na gostovanja u Osijek, Bugojno, te Brežice u Sloveniji.

Gospođa Inge napokon dobiva Priznanje grada Dubrovnika za svoj rad, godine 1990. Najviše je, isticala je, zahvalna Vesni Mitrović za pomoć, a pečat suradnje sa Dubrovnikom ipak joj je ostavio Mario Polzer,  ali i drugi Ingini prijatelji i suradnici iz Grada.

No, u Gradu kojeg zbilja voli nije uvijek bilo lako. Dok su na Banjama 1992. bili protuavionci, stvarajući prvu crtu obrane Grada, u Omladinskom kulturnom centru Lazareti Inge je bez obzira na sve vodila baletne probe.

Odlaskom u Osijek, sinu Nenadu, u svoj stan i na novi posao, gospođu Ingu čekalo je osam djevojaka i četiri dječaka, koje je uvježbavala, a njezin posao nastavila je njena nekadašnja učenica, a sada profesionalna balerina Zrinka Japunčić.

Posljednji ispraćaj održat će se u Osijeku, u krugu obitelji.
 

Pročitajte još

POSJET DEŠI Učenicima predstavljena bogata tradicionalna kulinarska baština

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist

OŠ LAPAD TREBA VAŠU POMOĆ Obogatimo boravak učenika u knjižnici

Dulist