Recepti Jelice MasterChefice

Najmaštovitija kutija iznenađenja – frižider!

Najmaštovitija kutija iznenađenja - frižider!

Što se od namirnica uvijek može naći u vašem frižideru? Kad vam ostane hrane od današnjeg objeda, stavite li je u frižider da imate obrok za sutra? Pojedete li tu istu hranu ili date kučku ili mačku? Što napraviti s ostacima iz frižidera? O svemu ovome pišem u današnjoj kolumni, a više nego ikad uključite vašu maštu jer je sadržaj frižidera kod svakoga od nas različit, no, pomoći ću vam da iskoristite ono što stoji danima, a nitko ne želi pojesti.

Već dugo se u kuhanju vodim zero waste filozofijom. Zero waste je zapravo iskorištavanje namirnice u potpunosti. Ništa se ne baca. Općenito, kod mene nema bacanja hrane. Prije svega, da odgovorim na pitanja s početka kolumne. Kod mene u frižideru uvijek ima raznog povrća, ovisno o stađunu, samo nek je verdure, sira, teglica ukiseljenog povrća, ljutog umaka, masla i svinjske masti. Kad mi ostane hrane od objeda, uvijek je stavljam u frižider i pojedem sutradan. Nemojte davati ljudsku hranu kučkima i mačkima, jer eto, samo da je se riješite. Čak i naši ljubimci zaslužuju kvalitetnu hranu namijenjenu njima koju kupujemo u butigama ili pet shopovima. Naša hrana nije adekvatna za njih stoga im, davajući ljudsku hranu, narušavate njihovo zdravlje. U nekoj od idućih kolumni ću vam dati i par ričeta za naše četveronožne veseljake koje bez problema možete spraviti u vlastitoj kuhinji. Ostaci iz frižidera su najkreativnije namirnice od kojih možete spraviti obrok vrijedan svečane večere, fine dinning restorana a može biti i po domaće ali u drugom obliku.

Zašto nam se često i nađe previše hrane u frižideru s kojom ne znamo što ćemo? Znam da se i vama kao i meni dogodi da kad pođete u butigu kupite hrane koja vam nije potrebna. Moj savjet vam je da u spenzu uvijek idete sa spiskom kojeg ste ranije napisali, ovisno kad vam nešto u kući prifali, jer ćete tako zaista kupiti samo i isključivo ono što vam treba. Kupujte racionalno! Vjerujte, vrlo brzo ćete vidjeti da špag neće biti potpuno prazan ako spremni odradite spenzu.

U kuhinji me najviše ljuti bacanje hrane. Ma ne samo u kuhinji! Kad vidim da se voće i povrće namijenjeno supermarketima baca jer nije iste veličine, ljuta sam ko ris! I to u današnje vrijeme kad oko nas ima gladnih ljudi. Sjećam se da sam u MasterChefu jako voljela kutije iznenađenja. Digneš je i mašta proradi sto na sat. Odjednom se stvori puno recepata. Ovo mogu ovako, ovo onako, spojit ću to i to. Jednostavno, prisiljeni ste izmisliti jelo. Pokušajte i vi tako razmišljati s ostacima iz frižidera. Ako vidite da neko voće ili povrće propada, jogurtu ili nekom drugom proizvodu ističe rok trajanja, pečenje, juha ili neki toč vam stoji danima, upregnite sive stanice i smislite nešto. Nekad “bučkuriši” ispadnu najukusnija jela koja ćete spraviti ili probati. I da, puno me vas pitalo gdje završava hrana koju ne upotrijebimo u MasterChef kuhinji pa ću vam odgovoriti. Skupa s nama je išla u kuću i od tih ostataka smo radili vrlo kreativna jela. Dakle, ostaci čuda rade!

Voljela bih vam objasniti i razliku između natpisa na pakiranjima, onog najbolje upotrijebiti do i vrijedi do. Dakle, npr., na mliječnim proizvodima piše najbolje upotrijebiti do određenog datuma. Vjerujte, ti proizvodi će biti dobri za jelo i nakon sedam dana od tog datuma. No ako piše vrijedi do određenog datuma, nemojte se igrati i upotrijebite taj proizvod prije tog datuma. Ovo posebno vrijedi za freško meso ili ribu. Samo nemojte bacati hranu, molim vas!

Današnja ričeta je nastala od mojih trenutnih ostataka. Prekjučer sam pekla pile. Nas je dvoje u kućanstvu i naravno da mi ne možemo pojesti u jednom danu cijelo pile za razliku od četveročlane obitelji. Također je bilo cikle i grana padana koji su pred istekom a i za papriku i gljive je bilo pitanje hoće li preživiti današnji dan. Rekla bi moja prijateljica, da ne postanu “pokojni”. Razmišljala sam i sjetila se da nisam dugo upotrebljavala ni svoju stoljetnu mašinicu za pastu pa sam odlučila piletinu, glive i papriku staviti u raviole i nešto smiksati sa sirom i ciklom. A i drago mi je da ću s vama podijeliti recept za domaću pastu. Svakako, ideje vam mogu dolaziti i u toku kuhanja. Možete isprobati i moju ričetu ukoliko imate slične ili iste ostatke ali, pođite i otvorite frižider, razmislite i zaigrajte se do okusa uz pomoć vaše mašte s onim što vi volite papati i što se nalazi u vašoj, najmaštovitijoj kulinarskoj kutiji iznenađenja!

RAVIOLE S KREMOM OD CIKLE, UMAKOM OD SIRA I UKISELJENIM LUKOM

Najmaštovitija kutija iznenađenja - frižider!

Sastojci:
Ostatak pečenog pileta
1 crvena rog paprika
20 deka šampinjona
2 deca vrhnja za kuhanje
Par kapi wochester umaka
Prstohvat origana
2 deka gratanog Grana Padana
2 manje cikle
2 deka brašna
2 jaja
1 manji luk
Dec vode
70 mililitara vinskog osta
1 list lovorike
Par zrna papra
Sol
Cukar
Mljeveni papar
Kockica masla
Manja grančica timijana
Maslinovo ulje

RIČETA:

Ciklu ogulite i narežite na kockice srednje veličine. Začinite je sa soli, paprom i maslinovim uljem, zamotajte u foliju, stavite na roštijeru i pecite na 220 stupnjeva oko uru vremena, odnosno, dok ne omekša.

Recept za pastu je jednostavan i u mojoj obitelji se prenosi s koljena na koljeno. Od brašna i jaja zamijesite tvrđe tijesto, zamotajte u prijanjajuću foliju i pustite da odmara na sobnoj temperaturi.

Šampinjone prerežite popola i isprigajte u prosuji. Posolite ih. Gljive su gotove kad se dobro zapeku i kad ishlapi sva voda. Prebacite ih na pjat da se ohlade.

Ostatak mesa od pečenog pileta istrgajte i stavite u multipraktik. Dodajte gljive, papriku narezanu na veće komade, sol, papar, origano i malo vrhnja za kuhanje da poveže smjesu. Izmiksajte, prebacite u zdjelu i stavite sa strane.

Luk očistite i narežite na polumjesece te skupa s lovorikom i paprom u zrnu stavite u zdjelicu. U manju tećicu stavite dec vode, 70 mililitara osta i dvije ožice cukara. Stavite na plin i kad zakipi, tekućinu prelijte preko luka. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

U tećicu s neprijanjajućim dnom stavite ostatak vrhnja za kuhanje, dodajte Grana Padano sir, malo soli i mljevenog papra i prokuhajte. Probajte i dodajte začina po želji. Prebacite u boćicu za ukrašavanje, ukoliko je imate, ukoliko ne ostavite u tećici.

Ispečenu ciklu prebacite u zdjelu, dodajte soli, papra i masla te izmiksajte štapnim mikserom. Probajte i ako fali, dodajte začine. Kremu propasirajte kroz procijedilo da dobijete svilenkastu teksturu.

Tijesto za pastu podijelite na dva dijela, malo razvaljajte. Mašinicu za pastu namjestite na jedinicu, najdeblji otvor i tijesto par puta provucite. Nakon svakog valjanja ga složite kao pismo. Nakon toga povećavajte brojeve na mašinici dok ne dođete do predzadnjeg broja. Ovako čete dobiti pravokutnu plahtu tijesta. Tijesto stavite na lagano pobrašnjenu površinu te centimetar od ruba stavite po ožičicu nadjeva od piletine, gljiva i paprike. Rubove tijesta prođite prstom umočenim u vodu i preklopite da se zalijepi. Istisnite zrak oko nadjeva i otkinite ih u obliku polumjeseca.

Raviole stavite kuhati u kipuću, posoljenu vodu 3 minute te ih prebacite u prosuju u kojoj ste s malo maslinovog ulja rastopili maslo s grančicom timijana. Promiješajte da raviole budu obložene maslom.

Servirajte tako da na dno pjata stavite ožicu kreme od cikle, na to dvije raviole a na kremu umak od sira. Na raviole stavite par ukiseljenih polumjeseca luka i ukrasite svježim začinskim biljem. Dobar tek!

Male tajne i dodatni savjeti:
Ovog puta vam neću toliko odavati tajne i savjete vezano za moju ričetu već općenito za iskorištavanje namirnica iz frižidera s kojima ne znate što bi. Ukoliko vam je ostalo verdure, a dotaknut ću se one od ovog stađuna, poput kavula ili brokule, napravite juhu od kavula ili pastu s brokulom. Općenito, ukoliko doma imate dječicu koja baš i nisu od povrća, izmiksajte ga, povežite s malo brašna i jajem i napravite polpete. Za zdraviju varijantu ih ispecite u roštjeri na papiru za pečenje ili isprigajte. Zamaskirat ćete povrće koje je pri isteku a najmlađi će u malo drukćijem obliku unijeti u svoj organizam viramine i minerale. U juhu od kavula možete staviti i mrkvu, luk, biži, kobasicu ili domaće pancete te je obogatiti s njokicama od brašna ili griza. Brokulu možete skuhati s domaćom pastom ili kupovnom – pennama ili orecchietima uz malo česna, maslinovog ulja i Grana Padana. Naravno, ovo povrće možete i samo skuhati i začiniti s maslinovim uljem. Pazite da povrće ostane al dente. Ako vam se pazija ne jede s jajima, napravite štrudel. Skuhajte paziju, dobro ocijedite, pomiješajte sa svježim sirom, jajom i zamotajte u koru za savijaće. Od cikle također možete napraviti juhu ili je ispecite kao što sam opisala u ričeti i napravite ukusnu salatu s kupusom i žitaricama poput kvinoje ili heljde ili nekom od grahorica kao što su slanić ili grah uz dresing od jogurta. Mliječne proizvode upotrijebite u nekim kolačima. Ako vam ostane toča od mesa, dodajte mu rizi ili patate. Od rizota možete napraviti talijanski specijalitet – arancine. Napravite okruglice od rizota i ispohujte ih. Na kraju, kuhajte što volite! Bitno je da “otvorite škrabicu za maštu” i uz puno ljubavi igrom do okusa dođete do nekog novog jela uz ovu neiscrpnu kutiju iznenađenja!

Pročitajte još

Slatka, crvena i srcolika bobica kao svakog slatkog, ali i slanog jela zvjezdica

Jelica Boto

Proljeće je i mirišu bob, biži i karčofa… Srce kaže – kuhajmo ih zajedno vi i ja!

Jelica Boto

JELICA BOTO DONOSI Šarenilo namirnica i boja na uskrsnim trpezama grada

Jelica Boto