GradKoronavirus u Hrvatskoj

NAČELNIK IVAN PAVLIČEVIĆ ZA DULIST ‘Koronavirus tek je jedna u nizu opasnosti s kojima se suočavamo’

NAČELNIK IVAN PAVLIČEVIĆ ZA DULIST 'Koronavirus tek je jedna u nizu opasnosti s kojima se suočavamo'

Moramo imati na umu da apsolutne sigurnosti nema, ali važno je naglasiti da ćemo mi ovaj izazov savladati – poru­čio je načelnik PUdubrovačko-neretvan­ske Ivan Pavličević na naš upit hoće li epidemija koronavirusom COVID-19 policijskim službenicima dodatno ote­žati posao u sezoni pred nama. Poznato je, naime, kako je čitava Hrvatska suo­čena s nedostatkom policijskog kadra. Kakvo je stanje u u našoj policijskoj upravi te smatra li da su potplaćeni s obzirom na rizike posla, ispričao je za čitatelje DuLista.

Koliko, konkretno, je neupražnje­nih policijskih radnih mjesta u PU dubrovačko-neretvanskoj?
O brojkama neću govoriti, ali je činje­nica kako značajan broj policijskih službenika nedostaje i to u svim rodo­vima – temeljnoj, prometnoj, inter­ventnoj, krim i graničnoj. Posljednjih nekoliko godina otkad je Hrvatska kre­nula u pretpristupne i pristupne pre­govore za Schengen, granica je bila ta koja se najvećim dijelom popunja­vala. Gotovo 50 posto zaposlenih u PUdubrovačko-neretvanskoj radi upravo tamo ili posluju usko vezano uz granicu. Zadnje dvije godine mi smo boljom pro­midžbom te približavanjem policijskog zvanja ljudima koji ovdje žive, a imaju ispod 28 godina, uspjeli privući dosta njih. Riječ je o čak 200 osoba s mjestom prebivališta u PUdubrovačko-neretvan­skoj. Polovica njih je lani završila pre­kvalifikaciju, dakle tečaj za policajca. Oni su nakon 10-ak mjeseci nastave došli na raspored, odradili staž i polo­žili državni ispit te su se sad spremni zaposliti. Također, oko 90-ih ih je na školovanju na Policijskoj akademiji. Od 2. ožujka do 15. kolovoza otvoren je natječaj za popunjavanje radnih mjesta – zanimanje policajac.

Situacija je osobito nezavidna u Dal­maciji, na prvom mjestu zbog troš­kova života. Kako vi svojim zaposle­nicima izlazite u susret?
Nastojanjem MUP-a i povlačenjem novaca iz Europskih fondova u ovoj policijskoj upravi prije tri godine otvo­ren je objekt za smještaj policijskih službenika koji ga nemaju na području Dubrovačko-neretvanske županije. To je tzv. ‘Mladost’ u Kuparima koja je u potpunosti obnovljena i reprezen­tativna je zgrada gdje policajci samci mogu biti gratis. Tamo postoji i resto­ran gdje uz simboličnu naknadu imaju tri obroka dnevno. On je prvenstveno namijenjen za graničnu policiju. Drugi smještaj je baza interventne jedinice policije koja, naravno, nije kvalitete i sadržaja kao ovaj te treći je Dom Ivica Rilović na Grudi. Ako neki odaberu živjeti u drugim uvjetima to je o nji­hovom vlastitom trošku. No, i oni se pomažu iz drugih izvora, a to je prven­stveno zahvaljujući ugovoru kojeg smo sklopili s Gradom Dubrovnikom o financijskoj potpori tj. sufinanciranju određenog iznosa za one koji nemaju prebivalište ovdje, a rade u Gradu. To su uglavnom pripadnici Policijske i prometne postaje Dubrovnik. Također, Zakonom o policiji i odlukom Ministarstva pomažu se i oni koji prebivali­šte nemaju na teritoriju Županije. To se odnosi na službenike koji su zaposleni na otocima ili s otoka dolaze raditi na kopno. Sad smo u situaciji da ljudima možemo nešto ponuditi, možete samo zamisliti kako je bilo kolegicama i kole­gama iz unutrašnjosti kojima nismo mogli pružiti apsolutno ništa. ­

Sindikat policajaca često ističe kako ste potplaćeni u odnosu na ostale uniformirane djelatnosti. Slažete li se s tom tvrdnjom?
U politiku plaća ne mogu ulaziti. Poli­cajac sam već 28 godina. U posljednja dva desetljeća je plaća zadovoljavajuća. Svi smo mi manje-više opterećeni kre­ditima, bilo stambenim ili automobil­skim zaduženjima i veliki dio naših pri­manja odlazi na režije, a to je pogotovo izraženo kod kolega koji nisu iz Dubro­vačko-neretvanske županije. Naravno, da su dalmatinske policijske uprave i Istra u specifičnom položaju zbog turizma i mogućnosti koje se nude u tom sektoru pa je često ta opcija nekima primamljivija nego biti u odori gdje su izloženi pogibeljnim situacijama.

Kako motivirati onda osobe da se odluče za policijsko zanimanje?
Na način da im na vlastitom primjeru pokažemo da je, mada grubo zvuči, biti policajac zanat. On je prepun izazova. Osobe se imaju mogućnost pronaći u različitim segmentima npr. krim ili interventnoj policiji. Različiti rodovi privlače drukčije tipove ljudi. Odora je sama po sebi privlačna. Postoji sigur­nost primanja koja možda nisu najbo­lja, ali su garantirana. Dosta prednosti raditi ovaj posao. Prije svega zanimljiv je.

Mada opasnost od ilegalnih imi­granata nad našom glavom visi već neko vrijeme, hoće li nam radi pot­kapacitiranosti policijskim kadrom ona u budućnosti stvarati dodatne poteškoće?
Ja mogu samo ponoviti ono što naš ministar Božinović često ističe, a to je kako koliko god nas ima i koliko god smo, kako ste vi rekli, potkapacitirani, niti jedan građanin ni stranac ne smije osjetiti da policije nema. Mi radimo takvu preraspodjelu posla, procjenju­jemo što bi se moglo dogoditi i shodno tome usmjeravamo službu. S proble­mom ilegalnih migranata smo suo­čeni već par godina. Naša županija na svu sreću je minimalno zahvaćena nji­hovom pojavom. Nismo im zanimljivi zbog daljine zapadnoeuropskih gra­nica susjednih zemalja pa izbjegavaju ovo područje kao mjesto gdje bi je mogli prelaziti. Tome je osobito izložen potez Karlovac-Lapac-Gospić jer je granica ondje najtanja i velika je blizina Slove­nije. Ipak, i tu, uz svu potkapacitiranost, kako ste naveli, pružamo ispomoć kole­gama kako bi ona zaista bila čvrsta.

Pred nama je turistička sezona. Posljednih godina nam dolaze u ispomoć policajci iz unutrašnjo­sti RH, ali i stranih država. Koga možemo očekivati ove godine?
Taj koncept ‘Sigurne turističke sezone’ koji je osmišljen prije gotovo 15 godina se iznova proširuje sve češćim dolas­cima policijskih službenika iz inozem­stva. Po prvi puta smo tako prije neko vrijeme imali Kineze, Južnokoreance, tu su bili Talijani, Francuzi, Crnogorci te Albanci, a postoji naznaka da dođu i oni iz SAD-a. Bitno je napomenuti da kad je intervencija pravovremena i zakonita nije važno je li posrijedi strani policijski službenik ili mi. Nama njihov dolazak olakšava situaciju jer uspijevamo brže savladati jezičnu barijeru, dakle djeluju u neku ruku kao prevoditelji te se turisti uz njih osjećaju dodatno sigurno.

Jeste li primili posebne naputke od resornog ministarstva nastavno na epidemiju koronavirusa?
Mi ih dobivamo svakodnevno. Oni koji se prvi s njima upoznavaju su pripad­nici granične policije jer su u stalnom kontaktu sa stranim državljanima i potencijalnim nositeljima virusa. Čak je ovih dana Hrvatski zavod za javno zdravstvo organizirao i edukaciju gra­ničnih sanitarnih inspektora. Oni su nam od velike pomoći jer mogu u tre­nutku prepoznavanja simptoma bole­sti odmah intervenirati. Naime, ovlasti policije su tu ograničene. Ako policij­ski službenik tijekom razgovora utvrdi da je osoba došla s područja zaraze, on informaciju prenosi graničnim sani­tarnim inspektorima koji preuzimaju daljnju nadležnost i tu naša zadaća završava. Ono što mi možemo napraviti kako bi zaštitili preostale građane, ali i sebe je koristiti osnovna sredstva kojih imamo u dovoljnim količinama. Mini­starstvo se pravovremeno njima opskr­bilo. Također, ona ne odlažu bilo gdje. Možete primijetiti žute kante u našem prizemlju namijenjene za infektivni otpad gdje ih mogu baciti pripadnici naše temeljne i prometne policije u slu­čaju kontakta sa stranim državljanima.

Primijetili smo da pojedini gra­nični policajci nose zaštitne ruka­vice, drugi ipak ne. Je su li one doista obvezne ili su stvar izbora pojedinca?
Službenici granične policije bi se doslovno trebali pridržavati ovih mjera. Mi smo, međutim, specifično područje. Konkretno, strani državljanin koji je došao na GP Zaton Doli je prije toga prošao barem jednu graničnu kon­trolu. Za njega se onda smatra da je u tranzitu i od njega prijeti znatno manja opasnost. No, kad netko dolazi iz smjera Crne Gore ili Albanije onda su naši pri­jelazi poput Brgata prvi izloženi pa bi tamo policijski službenici morali voditi računa o samozaštitnom ponašanju radi sebe, ali i kolega te turista koje pregledavaju. Službenicima u Zrač­noj luci Dubrovnik je situacija utoliko lakša jer do 1. travnja imaju sve najave putnika. Policija zna da je netko kupio kartu i dolazi, recimo, iz Rima. Tamo je, također, na snazi samozaštita i prisu­tan je granični sanitarni inspektor. Sve je pod kontrolom. Eto za primjer prije koji dan imali smo jednog japanskog državljanina koji je nakon što su uočeni simptomi koronavirusa, odmah izdvo­jen u karantenu, dakle posebnu sobu u zgradi Zračne luke odakle je prevezen u OB Dubrovnik te se srećom utvrdilo da njegov nalaz nije pozitivan na virus.

S obzirom na to da su u tako čestom i bliskom dodiru s potencijalnim zaraženima, postoji li u redovima dubrovačko-neretvanskih polica­jaca bojazni od oboljenja?
Iskreno, strah nisam primijetio. Možda je on podsvjestan. Na našem području nema zaraženih pa većina razmišlja kako ni oni nemaju od koga dobiti bolest. Ja nisam medicinar, no svi znamo da koronavirus još uvijek nije dovoljno istražen, nema cjepiva, još nismo sigurni kako se prenosi te koliko dugo na otvorenom prostoru može pre­živjeti, tako da potencijalna opasnost postoji, ali to je tek jedna u nizu onih s kojima se mi svakodnevno suočavamo.

Hoće li vam epidemija koronavirusa predstavljati poseban izazov prili­kom sezone? Situacija kako stvari stoji neće biti nimalo laka. Eto već je otkazan prvi cruiser koji je trebao u Gruž uploviti 24. ožujka.

Mi smo ove godine već imali cruisera na našem području. Doduše, manjih s par desetaka putnika koji su dolazili u Dubrovnik i Korčulu gdje su prepu­šteni postupanju graničnim sanitar­nim inspektorima. Tu, također, postoji sustav gdje je opet poznato otkuda put­nici pristižu. Ipak može se dogoditi da je netko tko se ukrcao u Rijeci prethodno boravio u Trstu. Velika odgovornost, dakle, leži na pojedincu koji ne bio smio zatajiti takve informacije jer tim u opa­snost dovodi sebe i sve koji ga okružuju. On je uostalom odgovornost posade te liječnika kojeg ima na svakom brodu.

Objavljeno u tiskanom izadnju DuLista, 11. ožujka 2020.

Pročitajte još

GRAD DUBROVNIK DIO KEKS OBITELJI Platite režije bez naknade preko aplikacije

Dulist

SVEUČILIŠTE U DUBROVNIKU Priča o europskim izborima na kampusu

Dulist

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist