Grad

MUKE MLADIH DUBROVČANA S PRONALASKOM NEKRETNINE Ako se ne promijeni stanje na tržištu, morat ćemo iseliti iz grada

montovjerna nekretnine stanovi02

Pronalazak dugoročnog mje­sta za život, bilo da je riječ o najmu ili kupnji stana, na dubrovačkom je području očito i dalje problem. Mlade obitelji ili samci, unatoč velikim napo­rima, konstantnim pregledima oglasa i osluškivanju javnosti, i dalje dolaze pred zid kad je o ovoj temi riječ. Grad Dubrovnik se jest pobrinuo za dio obi­telji, dodjelivši im nedavno 39 stanova po modelu Dubrovačke stanogradnje u Novoj Mokošici. No, očito je kako to nije dovoljno te mnogi muku muče s pronalaskom vlastitog, normalnog stambenog prostora.

Začarani krug
Naša mlada sugrađanka je htjela ano­nimno istupiti (podaci poznati redak­ciji) i istaknuti vlastite napore po pitanju pronalaska primjerenog doma i time rješavanja stambenog pitanja za njenu mladu obitelj. Nakon godina potrage, i dalje nije pronašla normalno mjesto za život. Jednostavno, ne želi pristati na bilo što!

— Što više pratim situaciju tržišta nekretnina u našem Gradu, čini mi se da mi je sve manja vjerojatnost da ću ikad imati svoju. Ovo govorim iz perspektive osobe koja već neko vri­jeme traži svojih nekoliko kvadrata, po mogućnosti, u gradu. Doduše, kad se krenulo u potragu, želja je bila naći neki, neću reć’ manji, ali pristojni stan za dvoje. Danas govorimo o minimalno dvosobnom stanu s parking mjestom. Prvenstveno iz razloga što se život planirao brže od mene i partnera pa je danas tu i dijete kojem želimo pružiti vlastiti prostor. Ali i zato što su ti manji stanovi često apartmani, a ne stanovi za život. Problem je u tome što smo se na početku naše priče smijali kad bi za m2 tražili 3000 eura, a sada je cijena ‘kvadrata’ (novogradnje) duplo veća, pa ono što je onda bilo smiješno, sad je lutrija – ističe nam naša sugovornica. Zna se tu, kako kaže, naći i takvih cijena, ali su to onda poprilično stari stanovi za koje je potrebna rekonstruk­cija i/ili renovacija. ­

— Kad zbrojite te troškove, dođete na cijenu novogradnje. Smatram da je nerealno očekivati da se svi željeni kriteriji poklope i da to bude ispla­tivo, ali uz neophodno dizanje kredita s dugoročnim rokom otplate, krite­riji se dodaju sami od sebe. Frustrira me dosta toga po pitanju nekretnina i mogla bih u nedogled o svemu ovome, ali to moje svakako neće promijeniti išta. A da ne spominjem da je zbog navedenog velika potražnja za dugo­ročnim najmom, a to tek znamo da je posebna priča kod nas. U taj začarani krug lako uletite, ali bez dobre financij­ske pozadine ili malo sreće na igrama na sreću, to vam (p)ostaje svakodnevni stres – navodi nam sugovornica.

‘Omogućite stanovnicima da žive’
Još je jedna naša mlada sugrađanka (podaci poznati redakciji) u potrazi za adekvatnim mjestom za život. Ona je doduše u samostalnoj potrazi, odno­sno traži smještaj samo za sebe, no muka je ista.

— Kao mlada osoba rođena i školo­vana u gradu, koja aktivno sudjeluje u njegovom životu, suočavam se s iza­zovom nedostatka mogućnosti najma ili kupnje pristupačnog stana. Una­toč dobroj plaći, teško je pronaći bilo kakav adekvatan smještaj za samosta­lan život, što predstavlja ozbiljan pro­blem za ostanak i razvoj pojedinaca u gradu. Ono na čemu se treba raditi je da se omogući stanovnicima da žive! Nemaju svi apartmane ni sobe od kojih mogu imati dodatnu zaradu i riješeno stambeno pitanje. Dakle, postoje osobe koje rade pristojan i normalan posao – od kojeg nemaju nikakvu mogućnost za najam jednosobnog stana ili studio apartmana jer je to nerijetko odvajanje doslovno 2/3 prihoda. Nažalost, ako se ne promijeni stanje na tržištu i ne otvore mogućnosti za građane grada Dubrovnika s ‘normalnim’ prihodima, primorani smo ići izvan grada gdje ćemo si moći osigurati normalan i sta­bilan život – navela je.

‘Ponuda je loša’
Osnivač i direktor agencije ‘Libertas Homes’ Goran Pikunić za DuList ističe kako je, po njegovom mišljenju, što se tiče ponude, u Dubrovniku cijena sta­nova dosegnula neki svoj vrhunac.
— Neće posebno više rasti. Možda bi u nekim dijelovima cijena mogla pasti. No, to su neke nekvalitetnije zgrade te lokacije koje nisu u potpunosti zado­voljavajuće za kupce. Primjerice, kao što su ‘gruški neboderi’. Radi se o dosta starim zgradama iz 70-ih godina, gdje je loš pristup i nema parkinga. Takvim nekretninama može ‘pasti’ cijena – navodi Pikunić. Inače, kad govori o cijenama ‘kvadrata’ na dubrovačkom području, ističe kako se prosječna cijena može teško odrediti s obzirom da su ‘na različitim lokacijama, razli­čite cijene’.

— No, uvijek se može naći neki pro­sjek. Ako bih ga morao istaknuti, rekao bih da se radi o prosječnoj cijeni između 3.500 i 4.000 eura za ‘kva­drat’. Naravno, ima jeftinijih i sku­pljih nekretnina – kazao je. Što se tiče ponude, kako kaže, ona je loša, skoro pa i ne postoji.

— Upravo je to jedan od razloga zbog čega cijene ne padaju – jer nema novih stanova, nema novih novograd­nji. Da bi se cijena nekretnina spustila, potrebno je da određeni broj stanova ‘izađe’ na tržište. Sve je pitanje ponude i potražnje. Nadam se nekom većem broju novogradnji, iako ne vidim da će ih previše ‘nadoći’. Jer, i te novograd­nje koje se događaju, ili će se dogoditi, bit će luksuznije nekretnine na luksu­znijim lokacijama. Za takve stanove uvijek imaju kupci – jasno će Pikunić. Što se tiče mladih obitelji, ističe kako je potrebno graditi ‘više stambenih obje­kata koji su srednje kvalitete’.

— Jedina mjesta za razvoj takvih pro­jekata je Mokošica i Pobrežje. Upravo se Pobrežje može razviti kao jedna nova zona za život. Blizu je grad, gore se treba napraviti nova škola, vrtić… I onda to može biti mjesto gdje mladi ljudi mogu kupiti stanove po održivim, normalnim cijenama ‘kvadrata’. Dotad će biti ovakva situacija jer u Dubrov­niku nema mjesta, odnosno lokacije za takve projekte koji bi bili prihvatljiviji mladim ljudima – naglasio je Pikunić.

Kad će novih 50 stanova u Solitudu?
Kao što smo i naveli, Grad Dubrov­nik je dodijelio prvih 39 stanova po modelu Dubrovačke stanogradnje u Novoj Mokošici kroz provedena dva javna poziva.

— S istim ciljem osigurano je i cje­lovito vlasništvo nad zemljištem na Pobrežju gdje će se mladim sugrađa­nima dodjeljivati parcele za izgradnju tipskih kuća. Gradska uprava kroz pro­jekt razvija i niz drugih mjera poticajne stanogradnje, kao što su subvencioni­ranje 30 mladih obitelji iznosom od 30 tisuća eura za kupnju prve nekretnine ili izgradnju ili nadogradnju objekta – naveli su u priopćenju iz lipnja ove godine, kada su također istaknuli da je ishodovana građevinska dozvola za gradnju tri zgrade u Solitudu u sklopu projekta Dubrovačka stanogradnja. Projektom izgradnje planskog naselja, koji će obuhvatiti gradnju ukupno 50 stanova, gradska uprava, kako je ista­knuto, nastavlja program poticajne stanogradnje za mlade obitelji i time rješavanje ključnog problema mladih u Dubrovniku.

— Projektom je predviđena izgradnja stambenih objekata, prometnice, cje­lokupne infrastrukture, kao i javnih sadržaja poput vrtića. Planirani sta­novi, njih 50, veličine od 55 do 77 ‘kva­drata’, raspoređeni su u tri zgrade na nekoliko etaža, okružene drvoredima i povezane zajedničkom šetnicom. Par­kirališna mjesta osigurat će se grad­njom podzemnih garaža i parkirališ­nih mjesta za stanare i javne korisnike, a predviđen je i prostor dječjeg vrtića za šest do osam vrtićkih jedinica za smještaj oko 100 djece, za koji se pla­nira arhitektonsko-urbanistički natje­čaj. Uz izgradnju stambenih objekata predviđena je i izgradnja nove infra­strukture naselja na koju će se spojiti navedene zgrade, koja u sebi uključuje kanalizaciju, odvodnju, vodu, struju i novi ispust koji će rasteretiti oborinsku odvodnju ovog dijela naselja, a spajat će se na Moluntsku ulicu – naveli su u priopćenju.

Što je s navedenim projektom i u kojoj je on fazi, kad se može očekivati početak izgradnje i u konačnici nje­gova finalizacija – pitanje je koje smo postavili Gradu Dubrovniku, no dosad nismo dobili odgovor.

Pročitajte još

POŽALIO NAM SE ČITATELJ Cabrio bus na Pilama blokirao ‘šesticu’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

‘Karaka’ i ‘Fontana’ sljedećih sedam dana bez stolova!

Dulist