Politika

MOST ‘Potporom Centru za gospodarenje otpadom Ćorić i Dobroslavić pokazali da ne znaju što rade’

MOST 'Potporom Centru za gospodarenje otpadom Ćorić i Dobroslavić pokazali da ne znaju što rade'

Most nezavisnih lista u priopćenju za javnost osvrnuo se na nedavni sastanak ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem.

‘Nedavni posjet ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji je imao za cilj davanje potpore izgradnji Centra za gospodarenje otpadom u Lučinom razdolju otkrio je da ministar niti župan ne znaju što rade, niti vjeruju u to što rade.

Naime, župan Dobroslavić za ovaj jedini kapitalni projekt koji je pokrenuo u svoja tri mandata izjavljuje da se nada da neće završiti katastrofalno kao već izgrađeni centri koji koriste istu tehnologiju u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji (Kašjun i Mariščina).

Iako i sam zna da je ovaj projekt potpuno promašen i s tehnološkog , ekonomskog i ekološkog aspekta župan i dalje srlja u nešto čime se neće riješiti problem gospodarenja otpadom, a što će istovremeno ekstremno povećati cijenu ove komunalne usluge koji će plaćati građani.

Kao osoba koja više vremena provodi u Bruxellesu nego u svojoj županiji, župan bi trebao znati da je i sama Europska komisija ocijenila negativno MBO tehnologiju koja bi se trebala primjenjivati u budućem centru i najavila da će samo u iznimnim i jako rijetkim i opravdanim slučajevima sufinancirati takve pogone.

Koliko god to bilo teško, nekada je u interesu građana potrebno podnijeti odgovornost za neuspjeh i okrenuti se prihvatljivim i efikasnijim tehnologijama obrade otpada, a ne ustrajati na guranju projekta kojeg je započeo u svom prvom mandatu i kojeg su vrijeme i nesposobnost za realizaciju odavno pregazili.

Na konferenciji o komunalnom otpadu krajem studenog 2017. u Bruxellesu je Vanya Veras, šefica sektora koji se bavi komunalnim otpadom u EK , izričito rekla da je u današnje vrijeme neprihvatljivo ulagati u projekte MBO-a i da odgovorne zajednice koje poštuju svoje građane i poznaju problematiku gospodarenja otpadom jačaju sustav odvojenog prikupljanja u što spadaju posude, vozila, sortirnice, kompostišta, reciklažna dvorišta i centri za ponovnu uporabu i da je budućnost u financiranju i jačanju sustava odvojenog prikupljanja otpada.

Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska se obvezala Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i Pristupnim ugovorom na drugačije postupanje s otpadom, a ugovoreni ciljevi su postići minimalno 50 posto recikliranja do 2020., stati s odlaganjem na neusklađenim odlagalištima do kraja 2018. te smanjiti biootpad i količine koje se odlažu prema pristupnom ugovoru.

Navedene ciljeve nemoguće je postići primjenom zastarjele i ekonomski i operativno iznimno skupe tehnologije koje se odriče i sama Europska Unija, a koja bi se trebala primjenjivati u budućem CGO Lučino razdolje. Jedino što ćemo od toga dobiti su iznimno visoki penali koje ćemo trebati platiti EU zbog neispunjenja ciljeva, a sve će to platiti građani kroz ekstremno visoke račune za ovu vrstu javne usluge.

Most nezavisnih lista

Pročitajte još

UHIĆEN BIVŠI POMOĆNIK NINE OBULJEN Davor Trupković prihvatio mito od 39 tisuća eura i Apple Watch

Dulist

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist