Grad

Montovjerna s najvećim rastom broja kreveta od 2010. godine

montovjerna nekretnine stanovi02

Turistička zajednica grada Dubrovnika je izradila detaljnu tablicu kojoj vidimo kako je i u kojem kotaru rastao broj ležajeva. Zanimljiv je podatak da je od 2010. do 2023. godine broj ležajeva najviše porastao u GK Montovjerna. Što se tiče povijesne jezgre, broj ležajeva je u navedenom razdoblju rastao, no ne tako rapidnom brzinom kao što je to na Montovjerni – istaknuo je ovu informaciju gradonačelnik Mato Franković na konferenciji za medije ove srijede. Kao najveći problem, Franković je istaknuo pretvaranje stambenih zgrada u apartmanske jedinice. Naveo je kako se navedeno mora regulirati, a ne zabraniti. Zakon o turizmu, naime, omogućava jedinica lokalne samouprave upravljanje turizmom. Među ostalim je naveo kako se trenutno radi studija prihvatljivog kapaciteta u povijesnoj jezgri, a nakon toga će se raditi cjelokupna studija nosivog kapaciteta Grada.

-Gledamo cijelu priču na ‘kvartovskoj’ razini. Ne možemo na isti način gledati povijesnu jezgru, Montovjernu, Mokošicu ili Šipan. Za svaku od tih sredina moramo donositi posebne odluke o nosivim kapacitetima. U konačnici, negdje ih je previše, a negdje premalo. Negdje će omogućiti novi život, a negdje uništiti novi život. Dakle, neće se regulacija ležajeva na jednak način tretirati, niti će svugdje na jednak način imati ekonomski efekt – naglasio je te dodao kako im je trenutno fokus povijesna jezgra gdje su po tom pitanju daleko iznad prihvatljivog.

-Moramo donositi strateške odluke ako želimo živ grad, a ne samo o tome pričati već donositi odluke koje nisu politički popularne. One su neophodne za osiguravanje onoga što je ključno, a to je daljnji razvoj određenog područja. Negdje će u budućnosti studija prihvatnog kapaciteta za neko područje istaknuti kako treba biti više, primjerice, kuća za odmor. Drugdje će reći – prešli ste granicu, a treba jasno reći kako se stečena prava ne mogu oduzeti – naveo je te dodao kako prijedlog navedenog akta nigdje nije izašao i da je u javnom prostoru istaknuo kako se radi o – njegovoj namjeri.

-Nakon što dobijemo gotovu studiju izračuna prihvatnog kapaciteta, Zakon o turizmu nam je omogućio da djelujemo. Kad svi dokumenti i akti budu završeni, tada ćemo prezentirati gradskim vijećnicima dokument i reći: ‘Ovo je ono što stručnjaci predlažu, a na vama je da kao političari odlučite’. Moje viđenje je da je povijesna jezgra dosegla svoj maksimum. U konačnici, Gradsko vijeće će donijeti odluku koja će biti obvezujuća. Siguran sam da će svi vijećnici, kad im se prezentira studija i analiza, duboko sam uvjeren da će donijeti jednoglasnu odluku jer će znati kako će povijesna jezgra izgledati pet ili 10 godina. Spreman sam poslušati struku i mislim da moramo razmišljati dugoročno – rekao je među ostalim.

Dakle, ako Gradsko vijeće Grada Dubrovnika donese odluku od prihvatnom kapacitetu broja smještajnih jedinica u povijesnoj jezgri, i netko podnese zahtjev za novi apartman, a u prihvatnom kapacitetu nema više mjesta, onda ta osoba ne može dobiti novi apartman, objasnio je Franković.

Pročitajte još

POŽALIO NAM SE ČITATELJ Cabrio bus na Pilama blokirao ‘šesticu’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

‘Karaka’ i ‘Fontana’ sljedećih sedam dana bez stolova!

Dulist