Aktualno

Ministar Kujundžić došao ‘dati ruke’ dr. Karamehmedoviću

Ministar Kujundžić došao 'dati ruke' dr. Karamehmedoviću

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ovog je petka u Općoj bolnici Dubrovnik pregledavao pacijente na Odjelu za gastroenterologiju, a do 11 sati pregledao ih je osam. U prisustvu novinara obavio je gastroskopiju, a kako je rekao, došao je u Dubrovnik prvenstveno zbog Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt dnevne bolnice u Dubrovniku i Metkoviću. Kad je već u gradu, odlučio je ‘dati ruke’ gastroenterologu Zenanu Karamehmedoviću.

-Danas sam u Dubrovniku prvenstveno zbog potpisivanja ugovora iz EU fondova za izgradnju dnevne bolnice u Dubrovniku i Metkoviću. Tehnička dokumentacija je sprema i novci su osigurani – rekao je ministar osvrnuvši se i na kritike iz saborskih klupa ‘onih koji samo znaju pričati, a ne znaju raditi ništa’.
-U dnevnoj bolnici u Metkoviću radit će liječnici iz dubrovačke bolnice. Radit će tako i doktor Karamehmedović, jedan od najboljih gastroenterologa u Hrvatskoj. Dana sam mu, pošto sam već u Dubrovniku, došao malo pomoći jer uistinu ima puno posla, a sve kako bi on danas imao malo lakši dan. Ujedno smo i konzilijarno htjeli raspraviti nekoliko pacijenata koji su diskutabilni – objasnio je ministar svoj dolazak u OB Dubrovnik.
Na novinarsko pitanje je li normalno kroz jutro, do 11 sati, odraditi osam pacijenata, istaknuo je kako se u hrvatskoj medicini zna tko zna raditi i tko radi, a tko pak priča i ne zna ništa raditi. Potom se ponovno vratio na liječnike koji će raditi u dnevnoj bolnici u Metkoviću. Uz liječnike iz OB Dubrovnik, tu će, rekao je dolaziti i oni koji su niknuli u Dolini Neretve poput Rajka Ostojića, ili kardiologa Buluma s Rebra.
-I ja ću osobno doći u Metković, baš kao i prijatelji Doline Neretve i z Splita, Zagreba… – rekao je Kujundžić.
Cijela Hrvatska suočena je s nedostatkom liječničkog kadra, no ministar ističe kako dana imamo 2 tisuće liječnika više nego prije pet godina.
-Time ne želim reći da nam ne treba još liječnika, a posebno u nekim regijama. Jedna od onih koja ima značajan manjak liječnika je dubrovačka bolnica i to će trebati dugoročno rješavati stimuliranjem ljudi kako bi došli i ostali raditi u Dubrovniku – ističe Kujundžić.
Postoje dva oblika stimuliranja, rekao je. Jedan od njih predviđen je novim zakonom, a odnosi se na to da ravnatelj može platiti bolje onoga koji radi više i zna više. Drugi način stimuliranja jest financijska pomoć jedinica lokalne samouprave.
Na porojekt dnevne bolnice vrijedan 50 milijuna kuna, ali i na nedostatak kadra osvrnuo se ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić.
-Ne radi se samo o gradnji dnevne bolnice u Metkoviću na koju ide nešto manje od 50 posto sredstava, tu je također i 25 milijuna kuna za opremu postojeće bolnice uključujući i opremu za gastroenterologiju. Dobit ćemo suvremenu opremu kojom ćemo zamijeniti dotrajalu, za koju sami nemamo novaca. Inače, projekt dnevne bolnice Metković nije započet ove već prije tri godine i iz imovinsko-pravnih razloga se nije uspio do sada realizirati. To je sada završena priča i 2023. očekujemo da će dnevna bolnica biti završena i započeti s radom. Oprema za našu bolnicu ići će znatno prije toga – ističe Bekić.
Dnevno Dubrovniku nedostaje 30 liječnika te 70 medicinskih sestara u sustavu.
-Očekujemo da će se u suradnji s Gradom i Županijom, ali i s drugima pronaći financijskih poticaja, ali je važan i projekt stambenog zbrinjavanja liječnika i sestara. Nedostaje kompletnog zdravstvenog osoblja među kojima je najviše medicinskih sestara. Financijska ulaganja u bolnicu i stambena politika je nešto što će odrediti budućnost zdravstva u ovoj Županiji i Dubrovniku – rekao je Bekić te još jednom ponovio kako je dubrovačka bolnica specifična.
-Ona je s pulskom bolnicom jedina u Hrvatskoj subregionalna bolnica, ali ono što realno dobivamo nije prema našem položaju i specifičnostima i to je uzrok i manjka liječnika i kadra i na kraju financijskih problema. Očekujemo da ćemo dobiti zasluženi status u najbližoj budućnosti – ističe Bekić. Na pitanje je li se tražilo povećanje limita, odgovara kako se to uvijek traži. Međutim, u ovom trenutku bolnica od HZZO-a dobije 12 milijuna kuna, što nije dostatno za isplatu mjesečnih plaća.
-Trebate znati da nam svaki dan nedostaje 30 liječnika u sustavu i oko 70 sestara. Naime, između 30 i 40 sestara nam nedostaje po sistematizaciji, li kad uzmete porodiljne i bolovanja to je zapravo 70 sestara. Situacija je napeta te uprava i djelatnici zaista sve rade entuzijazmom da bi sustav opstao. Potrebne su poticajne mjere da bi se situacija riješila – zaključio je.

Pročitajte još

DU MOTION UTRKA GRAĐANA Poljak Patryk i naša Luciana najbrže istrčali pet kilometara za Marka

Dulist

Tko je bez struje u ponedjeljak?

Dulist

[VIDEO/FOTO] ‘SA REGALA, IZ BURALA’ Modna revija nošnji i nakita Župe dubrovačke

Dulist