Koronavirus u Hrvatskoj

Ministar Božinović objasnio što s isteklim osobnim iskaznicama i vozačkim dozvolama

Ministar Božinović objasnio što s isteklim osobnim iskaznicama i vozačkim dozvolama

Ministar Davor Božinović na današnjoj je sjednici Vlade otkrio informacije o osobnim iskaznicama, vozačkim dozvolama i registraciji automobila.

Božinović je kazao da se do sada dosta dolazilo na šaltere zbog osobnih, vozačkih i slično. Kako je kazao, nada se da će se to promijeniti u budućnosti te da će se implementirati stvari koje su se užurbano uvele za vrijeme pandemije, a tiču se korištenja interneta kod izdavanja raznih dokumenta, prenosi Index.

Predložio je da osobne iskaznice i vozačke dozvole koje su istekle vrijede još 30 dana.

-Slobodni smo predložiti promjenu zakona o osobnoj iskaznici kojom se građanima u situaciji nastaloj zbog epidemije bolesti covid-19 omogući korištenje ranije izdane osobne iskaznice koja bi se smatrala valjanom najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije te bi im se omogućilo u istom roku preuzimanje novih osobnih iskaznica – rekao je Božinović. Promjene se uvode i za vozačke dozvole.

-Što se tiče zakona o sigurnosti na cestama, predlaže se da se za vrijeme trajanja epidemije također najdulje 30 dana od kraja trajanja epidemije ne moraju podnositi zahtjevi za izdavanjem nove vozačke dozvole – rekao je Božinović. Stara bi se vozačka dozvola smatrala valjanom također 30 dana od kraja prestanka epidemije.

-Predlaže se da se omogući građanima da određene radnje, poput odjave vozila, preuzimanja izrađene vozačke dozvole, obavljanja izvanrednog nadzornog pregleda, mogu poduzeti također najdulje 30 dana od kraja epidemije – naglasio je. To ne vrijedi za registraciju vozila. Tehnički pregled i dalje će se morati obavljati u roku. Prijedlogom dopuna nije obuhvaćen tehnički pregled vozila.

-Ispitivanje tehničke ispravnosti i registracije i dalje će se obavljati u propisanim rokovima iz razloga sigurnosti prometa na cestama – rekao je Božinović. Dopunom zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana predlaže se da se građanima za vrijeme trajanja epidemije omogući korištenje putovnice kojoj je istekao rok važenja, a najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije prvenstveno radi povratka u Hrvatsku hrvatskih državljana kojima putovnica istekne za vrijeme trajanja epidemije, a nalaze se u inozemstvu.

Točke su prihvaćene. Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila dopune ovih zakona kojima predlaže produljenje roka trajanja izdanih osobnih iskaznica i drugih dozvola.

Izvor: Index

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist