Koronavirus u Hrvatskoj

Mato Lakić: Mali broj djece se cijepio

Mato Lakić: Mali broj djece se cijepio

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji krenulo se s cijepljenjem djece. Cjepivo koje se koristi su Pfizer te odnedavno Moderna. Dosad se cijepio ‘malen broj djece’, kako za DuList ističe ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Pritom nije naveo točan broj cijepljene djece.

-U djece koja zbog kronične bolesti ili terapije imaju povećan rizik od komplikacija bolesti COVID-19, smatramo da je omjer koristi i rizika povoljan i preporučujemo cijepiti takvu djecu u dobi 12 i više godina – rekao je Lakić. Također, ističe da se preporučuje cijepljenje djece u dobi 12 i više godina koja dijele kućanstvo s osobama koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19.

-Posebno ako se radi o članovima kućanstva koji zbog zdravstvenih kontraindikacija ili dobi (jer su mlađi od 12 godina) ne mogu biti cijepljeni te kada je riječ o teško imunokompromitiranim članovima kućanstva – naglasio je. Po pitanju cijepljenja zdrave djece, Lakić je istaknuo:

-Dok ne dobijemo više informacija o učestalosti miokarditisa nakon cijepljenja mRNK cjepivima kod mladih ljudi i procjenu učestalosti te bolesti kod mlađih od 18 godina, vrlo je teško s doboljnom razinom sigurnosti procijeniti omjer koristi i rizika cijepljenja zdrave djece u dobi od 12 godina i starije – kaže Lakić te dodaje da ne zna ni za jedan slučaj miokarditisa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Inače, riječ je o upali srčanog mišića.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist