Koronavirus u Hrvatskoj

Mato Lakić: Mali broj djece se cijepio

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji krenulo se s cijepljenjem djece. Cjepivo koje se koristi su Pfizer te odnedavno Moderna. Dosad se cijepio ‘malen broj djece’, kako za DuList ističe ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Pritom nije naveo točan broj cijepljene djece.

-U djece koja zbog kronične bolesti ili terapije imaju povećan rizik od komplikacija bolesti COVID-19, smatramo da je omjer koristi i rizika povoljan i preporučujemo cijepiti takvu djecu u dobi 12 i više godina – rekao je Lakić. Također, ističe da se preporučuje cijepljenje djece u dobi 12 i više godina koja dijele kućanstvo s osobama koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19.

-Posebno ako se radi o članovima kućanstva koji zbog zdravstvenih kontraindikacija ili dobi (jer su mlađi od 12 godina) ne mogu biti cijepljeni te kada je riječ o teško imunokompromitiranim članovima kućanstva – naglasio je. Po pitanju cijepljenja zdrave djece, Lakić je istaknuo:

-Dok ne dobijemo više informacija o učestalosti miokarditisa nakon cijepljenja mRNK cjepivima kod mladih ljudi i procjenu učestalosti te bolesti kod mlađih od 18 godina, vrlo je teško s doboljnom razinom sigurnosti procijeniti omjer koristi i rizika cijepljenja zdrave djece u dobi od 12 godina i starije – kaže Lakić te dodaje da ne zna ni za jedan slučaj miokarditisa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Inače, riječ je o upali srčanog mišića.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija