Prehrana je dio našeg svakodnevnog života i aktivnost preko koje utječemo na svoje zdravlje i dobrobit u životu. Naša je odgovornost hoće li taj utjecaj biti povoljan ili ne, a makrobiotička načela koja donosi portal Alternativa za vas nam daju alate i kompas za pozitivan utjecaj na vlastito življenje.
U makrobiotičkoj prehrani vodite računa o nekoliko osnovnih principa.
1. Korisite cjelovite namirnice
Cjelovite namirnice su namirnice u svojem izvornom, neprerađenom obliku, iz kojih preradom nisu izdvojeni hranjivi sastojci i koje u sebi nose vitalnost.
Prema makrobiotičkom pristupu, prisustvo hranjivih sastojaka je posljedica vitalnosti i cjelovitosti određene namirnice, pri čemu je važan sinergijski učinak vašeg organizma i namirnice.
Organizam, koji isto predstavlja cjelinu, lakše prepoznaje i koristi hranjive sastojke koji potiču od cjelovite namirnice nego kad su oni izdvojeni iz svoje prirodne cjeline.
Ono što bi svakako u prehrani trebalo izbjegavati su rafinirani proizvodi.
Osim što im je preradom „izvučena“ vitalnost i hranjivi sastojci, takvi proizvodi često sadrže aditive, što nikako ne pogoduje vašem tijelu i zdravlju.
2. Birajte namirnice iz ekološkog uzgoja
Ekološke namirnice najbolji su izbor za vašu prehranu.
Uzgojene su na tlu koje nije tretirano kemikalijama i čiji usjev nije tretiran niti u jednom razdoblju rasta.
Korištenjem ekoloških namirnica izbjegavate izloženost GMO hrani, što postaje sve važnije u današnje vrijeme.
Ekološki uzgojene namirnice imaju veću hranjivost, donose vitalnost i puniji okus.
No, važno je i ono što nemaju u sebi, a to su različiti kemijski elementi i zagađivači, za razliku od konvencionalnih proizvoda.
Ekološki uzgoj namirnica čuva i održava i zdravlje okoliša i planeta u cjelini. To bi nam trebalo biti važno, budući da je Zemlja naše jedino stanište.
3. Poštujte raznolikost
Primjena principa raznolikosti u prehrani ogleda se na nekoliko načina.
Ovaj princip u prehrane možete njegovati:
raznolikim izborom namirnica
različitim načinima kuhanja i korištenja začina
različitim tehnikama rezanja namirnica
kreativnošću u aranžiranju pripremljenog obroka.
4. Prilagodite prehranu godišnjim dobima i vašim potrebama
Ovaj princip podrazumijeva prilagođavanje prehrane klimatskim uvjetima, izborom namirnica te načina njihove pripreme.
Primjerice, zimi ćete odabirati namirnice i načine kuhanja koji griju organizam, a ljeti one koji hlade organizam.
Prilagođavanje prehrane osobnim potrebama je također važno, budući da je svatko od vas jedinstven i različit od drugih.
Individualno prilagođavanje prehrane uzima u obzir vašu dob, spol, vrstu aktivnosti koje upražnjavate u svakodnevnom životu te u konačnici i vaše zdravstveno stanje.
Individualno prilagođavanje ogleda se i u tome da uvažavate različite potrebe drugih osoba.
Tako je moguće u prehrani primjenjivati makrobiotičke principe i biti vegetarijanac, vegan, izabrati mediteranski ili orijentalni koncept prehrane.
Sve je to moguće zbog načina življenja, aktivnosti i podneblja u kojem pojedinac živi.
5. Pridržavajte se pravilnog omjera namirnica
Prema makrobiotičkim načelima, prehrana osoba u umjerenom klimatskom području (u kojem i mi živimo) trebala bi se sastojati od:
30 do 60% cjelovitih žitarica i njihovih proizvoda
25 do 40% povrća
10 do 20% mahunarki I njihovih proizvoda
10 % čine voće, sjemenke, orašasti plodovi, alge, začini itd.
Ovakvi preporučeni omjeri u prehrani proizašli su iz pažljivog promatranja klimatskih uvjeta, evolutivnog razvoja, fizioloških osobina čovjeka, ali i specifičnih potreba suvremenog života u kojem je čovjek u velikoj mjeri izložen stresu i zagađenom okolišu.
Također, navedene omjere ne trebate shvatiti mehanički i doslovno i svaki obrok kreirati baš u tim „propisanim“ mjerilima.
Oni su smjernica i okvir u kojem se možete kretati, uzevši u obzir sve druge navedene principe.
Primijenite ih, razmišljajući u kontekstu svih dnevnih obroka.
Značajna pozornost se pridaje i načinu pripreme namirnica.
Pritom se namirnice smatraju izvorom vitalne odnosno životne energije, a kuhanje je transformacija te energije pa je stoga važno sačuvati vitalnost hrane i njezine hranjive sastojke.
6. Budite umjereni
Naposljetku, makrobiotički način govori da krajnju kvalitetu određene namirnice određuje i njezina količina.
Niti jednu namirnicu (koliko god bila korisna) ne možete jesti u neograničenoj količini.
Ako konzumirate samo jednu ili nekoliko korisnih namirnica u (pre)velikoj količini, ta praksa može stvoriti jednoličnu prehranu i naškoditi organizmu.
U isto vrijeme, “loša” namirnica, ako je jedete rijetko unutar raznolike cjelovite prehrane, ne može napraviti štetu organizmu.
Otvorenost, prilagodljivost i stalna edukacija neophodne su, kako u prehranjivanju, tako i u očuvanju vašeg zdravlja.
Najčešće zablude vezane uz makrobiotičku prehranu
Kroz svoj rad, zamijetili smo da se uz prehranu prema makrobiotičkim principima vežu i određene zablude.
One su ponekad odraz površnog poznavanja i informiranosti, a nekad i „linije manjeg otpora“, obzirom da kvalitetna promjena navika zahtijeva uložen trud i edukaciju.
1. Makrobiotička hrana je posebna vrsta hrane
Makrobiotika nije hrana već način prehrane i odabira namirnica prema makrobiotičkim načelima.
Hrana koju makrobiotički pristup preporučuje i promovira je cjelovita i ekološka.
2. Makrobiotička prehrana je reducirana prehrana
Pogrešno. Naprotiv!
Prehrana prema makrobiotičkim principima izuzetno je raznolika, što ste mogli sami zaključiti već čitanjem ranije opisanih principa.
Ako primjenjujete makrobiotičke principe u prehrani, prateći i prilagođavajući vaše izbore osobnim potrebama, okolnostima u kojima se nalazite i sl., imat ćete vrlo raznoliku i kvalitetnu prehranu.
Navedeno vrijedi čak i za situacije kada želite riješiti neki veći zdravstveni izazov.
Tada će vaša prehrana biti usmjerena na postizanje navedenog cilja, no još uvijek uz vrlo širok raspon namirnica i načina njihove pripreme.
3. Komplicirano je kuhati prema makrobiotičkim načelima
Opet – pogrešno.
Svako kuhanje zahtijeva vrijeme, a kad odlučite pripremati namirnice prema makrobiotičkim načelima, zapravo krećete u promjenu postojećih navika.
Da, bit će potrebno „presložiti“ vlastiti raspored i dobro se organizirati (u čemu su vam od velike koristi informacije i edukacija).
No, u suštini, kvalitetan obrok pripremljen prema makrobiotičkim načelima uzima jednako vremena kao i priprema bilo kojeg drugog osmišljenog obroka.
A nagrada za trud, uz ukusan obrok, stiže u obliku – zdravlja.