Grad

Lopudu i Jakljanu ‘zeleno’, a Delić Gozze i Proračunu ‘crveno’?

gradsko vijece proracun 2

Pred gradskim je vijećnicima neizvjesna sjednica dubrovačkog parlamenta. Naime, u ponedjeljak, 19. prosinca vijećnike na klupama dočekuje prijedlog Proračuna za 2017. godinu, čijim bi neusvajanjem Dubrovnik do lokalnih izbora u svibnju trebao voditi povjerenik. No, prije rasprave o tom najvažnijem gradskom dokumentu, vijećnike očekuje 16 točaka, među kojima i imenovanja čelnih osoba Dubrovačkih muzeja te Umjetničke galerije Dubrovnik. I dok se za čelnu osobu Muzeja prijavila samo dosadašnja ravnateljica Pavica Vilać, u UGD-u su tri kandidata. Uz sadašnju ravnateljicu Vesnu Delić Gozze, koja je inače na Gradskom vijeću pod konstantnom paljbom Pera Vićana iako je upravo uz njegovu pomoć dobila prvi mandat, na natječaj su se prijavili i kustosica Umjetničke galerije Rozana Vojvoda te kustos Doma Marina Držića Marin Ivanović.
Na dnevnom redu ponovno su se našla i dva ranije povučena urbanistička plana uređenja, točnije jedna odluka o donošenju plana (UPU Lopud) te jedna odluka o izradi UPU-a (Jakljan).
Kad je riječ o donošenju UPU-a naselja Lopud, odluka početkom studenog nije dobila potreban broj glasova. Tada se o dokumentu, za kojega je resorna pročelnica Jelena Lončarić izjavila kako se radio sedam godina, razvila burna rasprava tijekom koje je, primjerice, Olga Muratti istaknula kako ima informacije da se ovakav UPU radi za dva strana investitora koji već ‘kupuju brda’.

Opet Lopud
-Ispunit će se postotak izgrađenosti i mještanima neće ostati mogućnost za izgradit kuću. Dok UPU-e naručuju privatnici oni mogu diktirati kakvi će biti – rekla je tada Muratti te dodala kako ima neprovjerene informacije da se putevi rade preko privatnog zemljišta da se pogoduje velikim investitorima.
Pročelnica Jelena Lončarić rekla je kako je Ivanje brdo građevinsko zemljište od 1986. godine te kako u javnoj raspravi nije bilo zahtjeva da to postane zelena zona.
-To se može napraviti kroz PUP i GUP, ali mi takav zahtjev nismo imali. Nije jednostavno to promijeniti jednim potezom ako je to netko kupio kao građevinsko zemljište – rekla je Lončarić.
Pero Vićan rekao je kako ovaj dokument treba vratiti na doradu i o njemu raspraviti u novom sazivu Gradskog vijeća, a doradu je tražio i Maro Kristić dodavši kako se volja 92 posto stanovništva Lopuda ne može ignorirati.
Točka je tada maknuta, a kako se može iščitati iz novog prijedloga zaključka i objašnjenja, došlo je do promjene vezano za lokaciju Ivanje brdo. Naime, nakon što prijedlog plana nije usvojen na prošloj sjednici Gradskog vijeća, i nakon što je nadležnom Upravnom odjelu dostavljena peticija stanovnika Lopuda za izglasavanje UPU-a, konačni prijedlog plana je dopunjen. U tekstualnom dijelu Plana članak 26. Posebna pravila – Zaštita, uređenje i dogradnja neizgrađenog dijela naselja na lokaciji Ivanje brdo mijenja se na način da glasi: ‘Prije bilo kakvih infrastrukturnih radova ili drugih intervencija propisuje se stalni arheološki nadzor. Ukoliko se u okviru nadzora utvrdi postojanje arheoloških kulturnih slojeva potrebno je provesti sustavna arheološka istraživanja, dokumentiranje, konzervaciju nalaza i nalazišta. Nakon tako obavljenih istražnih radova nadležni konzervatorski odjel odredit će uvjete i mogućnost daljnjih radova i intervencija, odnosno eventualnu prezentaciju nalazišta i uklapanje u nove sadržaje za koje se propisuje sljedeće: Moguća je gradnja složenih rezidencijalnih građevina s pratećim sadržajima proširenog stambenog standarda (‘vile’ – jedna stambena jedinica s pratećim sadržajima po katastarskoj čestici)’. Navedeno je i kako se ne dozvoljava dijeljenje postojećih čestica, te su propisani uvjeti o maksimalnoj površini pod građevinama, katnosti, visini…

Kome Jakljan?
Urbanistički plan uređenja Jakljana, točnije prijedlog odluke o njegovoj izradi, već je jednom bio na dnevnom redu Gradskog vijeća, no ‘skinut’ je i prije same rasprave. Tražili su to Olga Muratti (HSU) koja je rekla kako se ne zna tko su ustvari vlasnici otoka i za koga se to ovaj plan radi, dok je Ljubo Nikolić (Srđ je Grad) rekao kako se ova točka kosi s dva hrvatska zakona, onom o zaštiti okoliša te Zakonom regionalnoj samoupravi.
Kako se može iščitati iz dostavljenih materijala, zahtjev za izradu urbanističkog plana uređenja dostavila je tvrtka Lotus architecti, uz program, odnosno prijedlog ulaganja na otoku Jakljanu kojim predstavlja koncept i način realizacije luksuznog turističkog kompleksa ‘Projekta Jakljan’. Na području obuhvata plana postoje već izgrađeni sadržaji poput kompleksa bivšeg dječjeg odmarališta koje se sastoji od dvije veće zgrade i 25 bungalova. Objekti su zapušteni, ali konstruktivno u dobrom stanju. Tu je i Crkva sv. Izidora (Gundulićeva kapela) koja je u lošem građevinskom stanju te joj prijeti urušavanje, a vidljivi su i ostatci potencijalne arheološke zone podvodnog dijela uvale Veliki Jakljan. Tu su i pristaništa, koja su u funkciji i u vrlo dobrom stanju, a kanalizacija je rješavana parcijalno bio jamama. Hoće li ovog puta Jakljan doći do rasprave te hoće li se pokrenuti izrada ovog UPU-a vidjet će se u ponedjeljak.

Usklađivanje s rebalansom
Zanimljivo je kako će gradski vijećnici usvojiti i druge izmjene i dopune Programa gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture za ovu godinu, radi, kako se navodi, usklađenja s trećim rebalansom proračuna. Naime, iznos za gradnju nerazvrstanih cesta će s prvotnih 16,9 milijuna kuna narasti na 32,5 milijuna kuna, a u program su dodani brojni projekti kojih u prvotnoj verziji nije bilo. Inače, gradnja nerazvrstanih cesta financira se iz sredstava neutrošenog komunalnog doprinosa iz 2015. godine, komunalnog doprinosa i proračunskih sredstava. ‘Za oko’ zapinju projekti koji su planirani i Proračunom za 2017. godinu poput šetnice Nika i Meda Pucića za što će se izdvojiti 2,9 milijuna kuna. Kako je istaknuto u objašnjenju, završit će se postupak ugovaranja te početak izvođenja radova dovršetka uređenja šetnice, rukohvata, rasvjete i podloge sukladno projektu, a u prijedlogu proračuna za 2017. godinu za šetnicu je planiran iznos od milijun i pol kuna. Tu je i ulica Miljenka Bratoša, za koju će se izmjenom i dopunom Programa gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture osigurati 830 tisuća kuna i to za uređenje nogostupa i Trga na pošti (projekt i izvođenje radova), a u idućoj godini za istu bi se ulicu trebalo izdvojiti 2,2 milijuna kuna. Uz to, planiran je i novi kružni tok na Vojnoviću, kojega nije bilo u Programu početkom godine, a za što će se sada osigurati nešto više od tri milijuna kuna (za nabavu radova i sklapanje ugovora te izvođenje dijela radova u ovoj godini, a sve s ciljem povećanja protočnosti prometa i povećanja sigurnosti pješaka), dok bi se 2017. godine, ukoliko prođe Vlahušićev prijedlog Proračuna, u kružni tok uložilo još 400 tisuća kuna. Naravno, tu je i Lapadska obala, također dodana tek u druge izmjene plana, za koju je gradonačelnik u nekoliko navrata isticao kako se ima urediti o trošku investitora. No, ‘promijenio je ploču’ pa će se u ovoj godini za dovršetak izrade projektne dokumentacije za izgradnju ceste s kompletnom infrastrukturom izdvojiti 250 tisuća kuna, dok bi se u idućoj godini, kada bi Vlahušić i započeo s gradnjom, utrošio iznos od 18 milijuna kuna. Dodana je primjerice i Zagrebačka ulica s iznosom od 1,1 milijuna kuna, a kako je objašnjeno rashod predstavlja sanaciju ceste do ulice Uz Posat sukladno provedenom javnom natječaju za izvođenje radova. U prvotnom planu također nije bilo ni poteza Ilijina glavica – Vukovarska – Batala, za što će se izmjenama Programa osigurati iznos od 300 tisuća kuna, a sve za izradu projekta četverotračne Vukovarske ulice s priključcima oborinske odvodnje iz poprečnih ulica i uključenim projektom kolektora Vukovarska II. Nešto više od pola milijuna kuna usmjerit će se i na raskrižje Ilijina glavica, a rashod se odnosi na sanaciju dijela ceste koja se oštetila za vrijeme velikih oborina te na izradu dokumentacije potrebne za procjenu prometnih parametara utjecaja regulacije prometa u zoni Zagrebačke i Volantine ulice.
Među zanimljivijim raspravama mogla bi biti i ona o imenovanju članova Upravnog vijeća Zaklade Blaga djela, ali i ona o imenovanju posebnog Povjerenstva za verifikaciju programa za provođenje urbanističko-arhitektonskog natječaja ‘Mali Stradun’. Kao ‘šećer na kraju’ vijećnike očekuje, vjerujemo dugotrajna, rasprava o Proračunu, a ista bi se mogla protegnuti i na drugi dan.

Pročitajte još

KINEMATOGRAFI DUBROVNIK Pred nama je zanimljiv i ispunjen tjedan

Dulist

Ibrica Jusić, Boris Njavro, Stana Šćepec o veličini, prijateljstvu, suradnji, ljubavi…

Dulist

DO IZGRADNJE NA ŽARKOVICI Centar za pružanje usluga u zajednici privremeno u prostorima bazena

Dulist