Aktualno

Lopuđani gradnju novog antenskog stupa prijavili državnom inspektoratu

Stanovnici Lopuda nastavljaju svoju borbu protiv planova da se unutar najgušće naseljenog dijela otoka te u neposrednoj blizini zaštićenih povijesnih građevina i spomenika kulture koji se nalaze pod posebnom zaštitom RH, izgradi 35,5 metara visoki odašiljač. S tim ciljem upućena je prijava državnom inspektoratu odvjetnika Lopuđana.

Naime, kako ističu, visina planirane građevine (antenskog stupa) nije sukladna članku 89. stavak 6 Prostornog plana uređenja Grad Dubrovnika, stoga se sukladno članku 1. stavka 2 Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima ne može graditi.

Nadalje, članak 89. st. 6. Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika glasi: ‘Građevine u sustavu infrastrukture ne smiju imati visinu veću od 6 m i ne mogu biti locirane na kvalitetnim poljoprivrednim površinama’.

Na kraju, ‘Antenski stupovi za mobilnu telefoniju moraju biti izvedeni tako da ih mogu koristiti svi pružatelji telekomunikacijskih usluga, sukladno posebnim propisima, a svojim položajem ne smiju remetiti vizure, osobito tradicijske vizure krajobraza, u blizini spomenika kulture te ne smiju ugrožavati vrijednosti krajobraza’, što predviđeni antenski stup ne samo da će remetiti vizure tog dijela otoka Lopuda, već naprotiv svojom predviđenom visinom od 35,5 m će ga trajno vizualno nagrditi, ističu stanovnici Lopuda.

Pročitajte još

Porin za životno djelo pripast će Massimu

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Zbog održavanja sustava za upravljanje državnom granicom moguća duža čekanja!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija