Aktualno

NOVI ANTENSKI STUP OD 35,5 METARA! Lopuđani protiv odašiljača koji će trajno narušiti vizuru spomenika kulture

NOVI ANTENSKI STUP OD 35,5 METARA! Lopuđani protiv odašiljača koji će trajno narušiti vizuru spomenika kulture

Stanovnici Lopuda neugodno su iznenađeni planovima da se unutar rezidencijalnog naselja koje je sve donedavno bilo nenaseljeno i zapušteno, a sada obiluje obnovljenim kućama i vilama za odmor, kao i zaštićenim povijesnim građevinama i spomenicima kulture koji se nalaze pod posebnom zaštitom RH te su atraktivna kulisa za filmske i televizijske hitove, izgradi novi odašiljač koji će zbog svoje monumentalnosti u potpunosti narušiti vizuru tog dijela Lopuda.
Početno su mislili da se započeti radovi odnose na rekonstrukciju postojećeg odašiljača, no ubrzo je postalo jasno da se umjesto jednostavne obnove, gradi čak trostruko veći objekt.
-Posebice problematičnim, ocjenjujemo to što će novi toranj biti visok 35,5 metara, odnosno što će biti čak 2,73 puta veći od postojećeg odašiljača. S obzirom na njegovu veličinu za očekivati je da će na njega doći još i dodatna oprema antenskog sustava pa je logično zaključiti da će se tu raditi i o većem elektromagnetskom zračenju o čemu nas do danas nitko nije informirao – izjavio je stanovnik Lopuda Ivo Mihajlović.

Inače, kako su za DuList naveli iz Odašiljača i veza, na Lopudu se gradi novi antenski stup kao dio elektroničke komunikacijske infrastrukture, a koji će zamijeniti postojeći, stari i dotrajali stup. Na taj način će se, naveli su dalje, na području pokrivanja građanima i drugim posjetiteljima donijeti znatno poboljšanje kvalitete i dostupnost televizijskog i radio prijma, kao i dostupnost novih elektroničkih usluga.
-Novi stup gradi se na istoj čestici, neposredno uz postojeći, a bit će visine 31,5 metara s dodatkom tanke cijevi za TV odašiljačke antene i gromobrana. Nakon izgradnje novoga stupa, na isti će se preseliti postojeća oprema, a stari stup će se demontirati. Zadržavanjem ove lokacije izbjegava se nepotrebna gradnja više stupova u okolici, a što bi bilo potrebno kako bi se pokrilo ovo konzumno područje, te se na taj način doprinosi i energetskoj učinkovitosti i zaštiti okoliša. Televizijskim signalom bit će pokriveno mjesto Lopud te dio okolnog područja i pripadajućeg akvatorija – istaknuli se među ostalim iz Odašiljača i veza.

Zabrinjavajuća su saznanja do kojih su došli mještani, a koja ukazuju i na propust Konzervatorskog odjela, ali i na činjenicu kako se radovi obavljaju bez valjanog akta za izvođenje radova zamjene antenskog stupa koji su trenutno u završnoj fazi. Naime, Odašiljači i veze su u dopisu mještanima od 13. siječnja objasnili dobivene suglasnosti posebno ističući suglasnost Ministarstva kulture i medija – konzervatorskog odjela kojim se potvrđuje da u obuhvatu planiranih radova nema evidentiranih i zaštićenih kulturnih dobara. No, neslužbene informacije do kojih su došli stanovnici govore da se Ministarstvo kulture, odnosno konzervatorski odjel nije očitovao na e-konzultacije u za to zadanom zakonskom roku te su nečinjenjem omogućili izdavanje suglasnosti!

Uz to, a o čemu su obaviješteni i Državni inspektorat i Ministarstvo kulture, zemljište na kojem se radi, tvrde mještani, nije građevinsko, za što je dobivena i potvrda nadležnog gradskog ureda te se ovi radovi ne mogu izvoditi na temelju Pravilnika o jednostavnim građevinama, na kojega se poziva investitor.
U odgovoru za DuList, iz Odašiljača i veza napominju kako je od nadležnih službi lokalne samouprave ishođena sva potrebna dokumentacija i dozvole, prijavljeno je gradilište, a od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske izdani su i odgovarajući Posebni uvjeti zaštite nepokretnog kulturnog dobra po kojima se postupilo.
-Izvođač radova je tvrtka specijalizirana za ovu vrstu konstrukcija, a koja je za OIV izgradila niz stupova koji su u funkciji i imaju uporabne dozvole. Bitno je istaknuti kako je za dobivanje uporabne dozvole, između ostaloga, nužno dokazati da su elektromagnetska zračenja ispod granica propisanih europskim i hrvatskim normama te su kao takva potpuno neškodljiva za zdravlje ljudi i životinja – naglašavaju iz OiVa. Posebno su istaknuli kako se novi stup gradi ne samo zbog njegove dotrajalosti i potencijalne opasnosti za stanovništvo već i zbog stalnih ilegalnih smetnji u prijmu TV i radio signala iz susjedne Italije koji već dulji niz godina ometaju prijam signala hrvatskih televizijskih i radijskih nakladnika.
I

pak, stanovnici Lopuda traže od investitora, tvrtke Odašiljači i veze, pružatelja nacionalne strateške komunikacijske infrastrukture za odašiljanje i prijenos signala, obustavu radova na postojećoj lokaciji do iznalaženja drugog prikladnog rješenja, odnosno da se toranj izmjesti izvan rezidencijalnog kvarta gdje će imati manji utjecaj na zdravlje stanovnika te neće trajno narušiti ne samo vizuru spomenika nulte kategorije, već i turističku valorizaciju objekata koji se nalaze na tom području. Navode kako nitko nije protiv izgradnje odašiljača, međutim neprihvatljivo im je da se on gradi u neposrednoj blizini zaštićene spomeničke baštine te naseljenih kuća.
-Pod krinkom zamjene dotrajale infrastrukture zapravo se gradi nova sistemska kuća (kontejneri), novi antenski stup visine čak 35,5 m i tlocrtne širine oko 3-3,5 x 3-3,5 m pa možemo govoriti o potpuno novoj investiciji, a ne zamjeni koja bi se trebala odvijati unutar postojećih gabarita – ogorčeno nam navode Lopuđani. Smatraju kako a na samom otoku postoje prikladnije lokacije za smještaj ovakvog objekta (primjerice, uzvišenja iznad mjesta), koje su udaljene od kuća, tehnički isto ili bolje pokrivaju područje, a sam stup može u tom slučaju biti i dosta niži! No, problem bi u tom slučaju bila potrebna infrastruktura (izgradnja ceste, dovođenje struje, optičkog kabela i sl.).

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist

OTVOREN PAVILJON BIH Marin Ivanović: ‘Čast mi je biti imenovan povjerenikom i kustosom’

Dulist

[FOTO] SVEČANO OTVORENJE Novi prostor DPDS-a predstavljen uz izložbu dubrovačkog novca

Dulist