Zanimljivosti

Ljeto donosi i salmoneloze

shutt fizider

S dolaskom ljeta i visokih temperatura pojavljuje se i povećana opasnost od salmoneloza. Salmoneloze su bolesti ljudi i životinja karakterizirane jakim bolovima u trbuhu, proljevom, mučninom, povraćanjem i povišenom temperaturom.

Uzrokuju ih bakterije iz roda Salmonella, koje su vrlo raširene u prirodi (zemlja, voda), a nalaze se i u crijevima životinja i čovjeka. Salmonella spp. se mogu naći i u mesu, mlijeku, jajima, mesnim prerađevinama, mliječnim proizvodima, proizvodima od jaja i dr.

Kako navode u savjetima na stranici Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, čovjek se najčešće zarazi konzumiranjem kontaminirane hrane koja nije dovoljno termički obrađena ili hrane s kojom se rukovalo na ne higijenski način prilikom njezine pripreme. Salmonella spp. se može prenijeti rukama zaražene osobe, kontaminiranim priborom ili preko radne površine, međusobnim doticajem sirove i kuhane hrane, kao i držanjem hrane u neprikladnim uvjetima npr. izvan hladnjaka, dulje vrijeme na sobnoj temperaturi osobito ljeti.

Simptomi bolesti započinju nakon relativno kratke inkubacije od 12 do 24 sata. Bolest obično traje nekoliko dana, a dulji tijek i komplikacije javljaju se ovisno o imunitetu osobe i tipu Salmonella spp.. Liječenje može trajati 2 do 3 tjedna pa i duže, započinje mirovanjem, konzumiranjem tekućine i strogom dijetom, a u težim slučajevima potrebna je hospitalizacija. Najčešće obolijevaju stariji ljudi, djeca, trudnice, kao i osobe oslabljenog imuniteta. Salmoneloza se dijagnosticira izolacijom uzročnika iz stolice oboljele osobe.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Republici Hrvatskoj se godišnje registrira 20 – 25 epidemija salmoneloze. Oboli u prosjeku oko 3500 ljudi. Salmoneloze se najčešće javljaju u obiteljskim domaćinstvima, a manjim dijelom su posljedica hranjenja u ugostiteljskim objektima (restorani, slastičarnice, hoteli i dr.) ili javnim kuhinjama zatvorenog tipa.

Bolest se može spriječiti osobnom higijenom i pridržavanjem pravila dobre higijenske prakse prilikom rukovanja s hranom odnosno tijekom njezine pripreme. To podrazumijeva da je potrebno dobro prati ruke i pribor za obradu hrane kao i radne površine na kojima se hrana pripravlja. Hranu treba termički obraditi na temperaturi iznad 65°C i konzumirati u roku od najdulje 2 sata nakon obrade, ako se duže čuva  mora biti u hladnjaku na temperaturi ispod 5° C.

Potrošačima se preporučuje da konzumiraju hranu poznatih i pouzdanih proizvođača i da ju, posebno u ljetnim mjesecima, kupuju na kraju kupovine i prvu spreme u hladnjak nakon povratka kući. Posebno trebaju obratiti pažnju na rokove trajanja hrane koju su kupili te na upute o načinu pripreme kao i načinu čuvanja hrane određene od strane proizvođača.

S ciljem zaštite zdravlja i života potrošača Ministarstvo poljoprivrede kao središnje tijelo nadležno za sigurnost hrane u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo zdravlja, Državni inspektorat  i Hrvatska agencija za hranu tijela su državne uprave koja ovisno o nadležnostima donose propise, provode službene kontrole te procjenjuju rizik.

 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1947. Umro autor zbirke pjesama ‘Pod barjakom sv. Vlaha’

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1960. Rođena naša glumačka diva Ena Begović

Dulist

LJETNI PROGRAM ZAVIČAJNOG MUZEJA KONAVALA Tkanje za najmlađe

Dulist