DuList PROMO

LABORATORIJ ZA MARIKULTURU SVEUČILIŠTA U DUBROVNIKU Projekt mrijestilišta za školjkaše u uvali Bistrina

Bistrina1 1

Na jedinstvenoj lokaciji u uvali Bistrina u Malostonskom zaljevu nalazi se Laboratorij za marikulturu Sveučilišta u Dubrovniku koje se od ljeta 2023. godine može pohvaliti novim mrijestilištem za školjkaše.

Mrijestilište je izgrađeno prvenstveno s ciljem proizvodnje mlađi naše autohtone europske plosnate kamenice, ali se može prilagoditi i mriješćenju drugih vrsta školjkaša. Uzgoj kamenica se danas još uvijek bazira na mlađi prikupljenoj postavljanjem kolektora u more, ali količina ovako prikupljene mlađi varira iz godine u godinu, a na nekim mjestima je uopće nema. Siguran i postojan izvor kvalitetne mlađi kao što je mrijestilište može uvelike doprinijeti unapređenju proizvodnje ove iznimno važne vrste za hrvatsku marikulturu.

Proces proizvodnje u mrijestilištu počinje s odraslim kamenicama koje se prikupljaju s uzgojnih parkova. Sve jedinke koje se unose u mrijestilište moraju se detaljno oprati i očistiti od obraštaja nakon čega se postavljaju u bazene gdje su im osigurani optimalni uvjeti za život i nakon nekog vremena i razmnožavanje. Kao i većina morskih organizama, kamenice svoj najraniji život provode kao planktonske ličinke. Mužjaci ispuštaju svoje gamete u more koje dospijevaju do ženki unutar kojih dolazi do oplodnje i ranog razvoja ličinaka. Ako otvorimo kamenicu tijekom ovog razdoblja inkubacije, ličinke se mogu vidjeti kao mutna tekućina bijele do sive boje koja nastavlja tamniti do crne kako se ličinke razvijaju. Kada dovoljno narastu, ženka ih ispušta u okolno more, no još uvijek imaju svega par sto mikrometara. U mrijestilištu, to je trenutak kada moramo uloviti ispuštene ličinke i prebaciti ih u nove, čiste bazene s puno hrane. Nakon što dovoljno narastu i budu spremne za spuštanje i prihvat na morsko dno, opet ih prebacujemo u nove bazene gdje ih pustimo da se prihvate za zrno pijeska. To je zadnja faza u mrijestilištu prije seljenja u more. Kamenice su sada već mlađ, ali su još uvijek ispod milimetra i treba ih jako puno hraniti kako bi dosegli veličinu s kojom se može rukovati u uzgojnim uvjetima na parkovima. Svi razvojni stadiji se hrane velikim količinama živih mikroalga koje sami proizvodimo u sklopu mrijestilišta.

Mrijestilište je uspostavljeno pomoću EU sredstava koja je Dubrovačko-neretvanska županija osigurala kroz strateški Interreg IT-HR projekt ARGOS. Tek smo počeli s radom, a o tome kako će se stvari dalje odvijati možete pratiti na stranicama Sveučilišta u Dubrovniku. Za sve one koji žele naučiti više i profesionalno se baviti marikulturom, uvijek možete upisati jedan od studija na Odjelu za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku, ali stojimo na raspolaganju i svima drugima za konzultacije i pomoć oko tema marikulture
i morskog okoliša i uvijek smo otvoreni za znanstvenu ili stručnu suradnju.

mrijestiliste sveuciliste u dubrovniku

 

Pročitajte još

DENIS AVDIĆ Evo zašto je u Diversa originalni i najbolji Smash burger

Dulist

RESTORAN AMORET Originalna napuljska pizza unutar gradskih zidina

Dulist

NOVA DUBROVAČKA BOTA ŠARE Obiteljska tradicija kroz održivo poslovanje

Dulist