DuList PROMO

LABORATORIJ ZA INTELIGENTNE AUTONOMNE SUSTAVE SeaClear projekt

seaclear projekt 1

Otpad u moru predstavlja globalni problem, ne samo kroz ekološki negativan utjecaj već kao rizik za zdravlje ljudi općenito s velikim ekonomskim posljedicama. Danas se u oceanima nalazi čak 26–66 milijuna tona otpada. Od toga otprilike 94 % nalazi se na morskom dnu. Do sada su se napori za prikupljanje uglavnom usredotočili na površinski otpad, a napori za rješavanje otpada na morskom dnu su uglavnom pojedinačne lokalne ronilačke akcije. U siječnju 2020. započela je provedba projekta SeaClear, punog naziva ‘Search, Identification and Collection of Marine Litter with Autonomous Robot’, financiranog u 100%- tnom iznosu iz Europske unije, točnije programa HORIZON 2020 Research and Innovation, s ukupno ugovorenim iznosom od 4.981.267,50 eura kroz koji je za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano 815.800,00 eura.

SeaClear je prijavljen u suradnji 8 partnera, od kojih su Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku jedini hrvatski partneri. Kroz SeaClear razvijen je prototip sustava koji se sastoji od bespilotnih
podvodnih i površinskih vozila te bespilotne letjelice u svrhu pronalaženja i prikupljanja otpada s morskog dna. Cilj je upravljati robotima autonomno, bez ljudske intervencije, a u svrhu toga razvijen je inovativni sustav za mapiranje, klasifikaciju i upravljanje robotima. Navedene značajke razvijenog prototipa, SeaClear projekt ima za cilj demonstrirati u stvarnim eksperimentanim uvjetima na tri pilot područja: jedan sustav
sa svrhom čišćenju luka s krajnjim korisnikom luke Hamburg, druga u turističkom području Dubrovnika, točnije pokraj Lokruma i na području Malostonskog zaljeva koji predstavlja područje iz sektora marikulture.
Razvijeni sustav je uspješno demonstriran na prvom pilot području, luci Hamburg u svibnju 2023., a na posljednja dva pilot područja, Lokrum i Malostonski zaljev, demonstracija sustava će se održati u listopadu 2023. Projekt SeaClear završava u prosincu 2023. nakon 48 mjeseci aktivnog rada i uspješne međupartnerske suradnje.

Nakon uspjeha s projektom SeaClear konzorcij europskih istraživača razvit će robotski sustav za prikupljanje otpada s površine i iz dubljih područja Sredozemlja. U novom projektu HORIZON SeaClear 2.0 sudjeluju Sveučilište u Dubrovniku i Regionalna agencija DUNEA kao jedini hrvatski partneri.

SeaClear 2.0, kao i njegov prethodnik, ima za cilj koristiti robote za borbu protiv jednog od najozbiljnijih ekoloških problema na svijetu: otpada u moru. Nasljednik SeaCleara, SeaClear 2.0 započeo je 1. siječnja 2023. i trajat će četiri godine. Financiran je iz programa Europske unije HORIZON EUROPE s ukupnim proračunom projekta od 9.086.305,00 eura, od čega 7.971.863,50 eura financira EU. Za Dubrovačko-neretvansku županiju, EU sufinanciranje dolazi u stopostotnom iznosu u iznosu od 1.075.487,50 eura.

seaclear projekt 2

Sustav se sastoji od letjelice, podvodnih vozila vera, autonomnih površinskih brodova i prilagođenih robotskih hvataljki. Razvijeni sustav će koristeći umjetnu inteligenciju moći samostalno identificirati, locirati i skupljati otpad. Partneri imaju za cilj značajno proširiti mogućnosti sustava SeaClear koji već uspješno prolazi demonstracije.

Kroz projekt SeaClear 2.0 bit će razvijena pametna, upravljiva grabilica koja može pokupiti veći otpad, poput guma, bicikala ili cijevi. S gotovo pola milijarde tona plastike koja svake godine ulazi u europska mora,
tehnološka rješenja za prepoznavanje i uklanjanje otpada moraju biti povezana s društvenim intervencijama kako bi se spriječilo i smanjilo stvaranje i ispuštanje otpada od strane građana. Tako će SeaClear 2.0
osnažiti i aktivirati građane kroz brojne aktivnosti, uključujući gamificiranu aplikaciju za prijavu lociranog otpada, akcije čišćenje, izložbe, natjecanja i razne umjetničke instalacije za senzibilizaciju javnosti.

 

 

Pročitajte još

Neizostavan element moderne higijene

Dulist

LIBERTAS MEĐUNARODNO SVEUČILIŠTE Prijave u tijeku!

Dulist

U HOTELU RIXOS Otkrijte XD kolekciju i kampanju koja donosi prepoznatljiv, a uvijek nov jezik

Dulist