Politika

Kristić o UPU Šipan: Razvoj otoka ne smije biti u službi lukrativnih namjera

Dubrovački Elafiti predstavljaju rijetku, još uvijek ambijentalno očuvanu cjelinu nečega što se nekad zvalo sklad kada se govorilo o Gradu Dubrovniku i njegovom arhitektonskom, kulturnom i urbanističkom naslijeđu. Zadnje što smijemo dopustiti je da se urbanistička stihija preseli i na te rijetke preostale oaze sklada s kojim stoljećima žive njihovi stanovnici, a koje u potrazi za mirom s radošću posjećuju brojni Dubrovčani – piše u svom priopćenju koordinator Most-a Dubrovnik i gradski vijećnik Maro Kristić o nedavnom istupu dijela stanovnika Šipana, a uslijed njihovog nezadoovljstva prijedlogom urbanističkog plana uređenja otoka.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

– Nedavno predstavljeni prijedlog Urbanističkog plana uređenja naselja Suđurađ na otoku Šipanu je klasičan primjer kako su urbanistički instrumenti koji bi trebali služiti u svrhu zaštite okoliša i održivog razvoja svakog područja samo oružje u rukama nekretninskih lobija koji kada su u pitanju njihovi interesi ne poznaju pojmove poput harmonije, kulture, nasljeđa, a nepobitno je prema stanju u prostoru da se ni ova gradska uprava na žalost ne uspijeva kvalitetno i dovoljno odlučno suprotstaviti onima koji na prostor gledaju isključivo kao na resurs za bogaćenje i koji bezobzirno iskorištavaju svaki njegov pedalj kako bi naplatili položajnu rentu. Svrha donošenja svakog prostorno-planskog dokumenta kojim se uređuju mogućnosti i uvjeti gradnje na nekom području bi prije svega trebala biti u zaštiti tog prostora od devastacije i gubitka identiteta, utemeljena na stavovima stanovništva koje zasigurno nije protiv razvoja, jer ono najbolje zna koliko je specifičan i poseban život na otoku.

Uvrštavanje i proširenje velikih građevinskih zona mješovite namjene i planiranje sezonske luke nautičkog turizma u ambijentalno najosjetljivijem dijelu naselja Suđurađ svojim opsegom nikako ne ostavlja dojam da se donošenju ovog Plana pristupilo s dovoljno pažnje i uvažavanja vrijednosti ovog prostora i potreba ljudi koji tu žive. Osuvremenjivanje infrastrukture i razvoj uz koji dolazi do poboljšanja kvalitete života na otoku Šipanu mora biti pažljivo planirano i mora uvažavati povijesne, kulturne i društvene čimbenike, a ne biti u službi nečijih lukrativnih namjera. Stoga zahtijevamo od gradske uprave reviziju prijedloga plana koja uključuje izmještanje luke nautičkog turizma na neko drugo primjereno mjesto te smanjenje građevinskih zona mješovite namjene koje će biti u skladu s načelima održivog razvoja te ambijentalnom, povijesnom i kulturnom vrijednošću otoka Šipana.

Pročitajte još

KRISTIĆ: Omogućimo građanima razvoj urbanih vrtova dodjelom državnog poljoprivrednog zemljišta

Dulist

ROKO IMA NOVO RADNO MJESTO ‘Morao sam poć’ s Vijeća razvoziti robu, moje su mi mušterije važne’

Dulist

RASKINUTI UGOVORI S KARIĆARIMA Franković: Raspisat ćemo novi natječaj i izabrati nove koncesionare

Andrea Falkoni Račić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija