Politika

KRISTIĆ ‘Izdajte novu lokacijsku dozvolu za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda na Kalamoti u dijalogu s građanima’

MOST-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Maro Kristić uputio je priopćenje u kojem traži poništenje izdane lokacijske dozvole za izgradnju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda otoka Koločep i da se izda nova u dijalogu s tamošnjim stanovništvom. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

-Nakon Lopuda i Šipana posjetili smo i Koločep, elafitski otok koji je najbliži Gradu. Na ovom otoku vlada puno manji komunalni nered nego na preostala dva elafitski otoka, ali i njegovo stanovnštvo muče brojni problemi, a razlika u komunalnom uređenju između dva Čela je uočljiva. Ne tako davno pisali smo o tome kako vjerojatno ne postoji Kalamotez koji se ne raduje radovima na uređenju rive u Donjem čelu. Kapitalne investicije rijetko dolaze na otoke, a investicija u uređenje rive na otoku koja je u tijeku usporediva je s primjerice izgradnjom novog kolodvora u nekom gradu na kopnu. Jednako tako je i s projektom odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda koji bi se tamo trebao izgraditi i koji je kao i nova riva hvale vrijedna i potrebna investicija. No, to ne znači da netko ima pravo u planiranju takvog zahvata u potpunosti zaobići lokalno stanovništvo i planirati trasu bez da ih se u to uključilo.

Takav odnos za posljedicu može imati samo strah, nepovjerenje i bespotrebnu štetu, koja se može izbjeći uz samo malo volje i dijaloga. Lokalnog stanovništva je ionako malo, a otoke, njihovo bogatstvo i ljepotu treba čuvati pa stoga treba poštivati mišljenje onih koji tamo žive i čuvati njihovu imovinu na jednak način kao što se poštuje stavove i mišljenja i čuva imovina stanovnika onih dijelova Grada koji su napućeniji i gdje je politički interes vladajućih zbog broja glasova veći. Stoga očekujemo od Vodovoda i gradske uprave da ponište već izdanu lokacijsku dozvolu za predmetni zahvat te da sve izmjene trase budućeg sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naprave u dogovoru s otočanima te potom izdaju novu dozvolu. Kako izgleda Koločep kada na njemu nema turista ni gužvi, nešto o potencijalu otoka te kako sada izgleda već opjevani park s vidikovcem u Donjem čelu na čije je uređenje utrošeno više od 120 tisuća kuna novca građana možete pogledati u videu – poručio je u priopćenju Maro Kristić.

Pročitajte još

‘PREDSJEDNIČE, PRESTANITE’ Dobroslavić: ‘Milanović pravi političku štetu Hrvatskoj’

Dulist

Kristić: Da Grad doživljava lopudski mjesni odbor do ovog problema vjerojatno ne bi ni došlo

Dulist

Ivica Kunčević dobitnik je Nagrade Dubrovnika za životno djelo

Andrea Falkoni Račić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija