GradKoronavirus u HrvatskojUrednički izbor

KORONAVIRUS Grad u gubitku 30 milijuna kuna, očekuje se znatno lošija sezona

KORONAVIRUS Grad u gubitku 30 milijuna kuna, očekuje se znatno lošija sezona

Gubitak Grada Dubrovnika će zbog utjecaja koronavirusa na dubrovački turizam u prvih šest mjeseci iznositi 30 milijuna kuna. Procjena je to gradonačelnika Mata Frankovića koji je s direktoricom TZ-a Anom Hrnić i članom Turističkog vijeća Stankom Ljubićem održao konferenciju za medije. Dubrovnik će u Hrvatskoj biti jedan od najviše pogođenih gradova, jer čak 35 posto prihoda Grada dolazi iz turističkog sektora. Booking je na dnevnoj bazi, rekao je Ljubić, lošiji za 45 posto u odnosu na prošlu godinu, a prema njegovoj procjeni imat ćemo od 30 do 40 posto lošiju sezonu ako se zaustavi širenje virusa. Za glavnu sezonu za sad neka otkazivanja rezervacija, ali..
-Moramo se pripremati za činjenicu da ćemo imati manji booking. Promatramo prvih šest mjeseci, jer vjerujemo da će se do tada situacija stabilizirati i da će biti bolja – rekao je gradonačelnik Franković, dodavši kako će Grad gubitak od 6 mjeseci pokriti rebalansom proračuna u svibnju i to s viškom prenesenih sredstava iz prošle godine.
-Nakon šestog mjeseca ponovno ćemo sve sagledavati i tad ćemo donositi daljnje odluke po pitanju uvođenja financijske stabilnosti u javni sektor, određenih ušteda, smanjivanja intenziteta određenih radova. Sve to ćemo odlučiti nakon lipnja. Sad stabilno kontroliramo financijsku situaciju s očekivanjima smanjenih priljeva novaca od 30 milijuna kuna – objasnio je.
-Vodimo računa, sagledavamo situaciju, svjesni smo činjenice kako će naši gospodarstvenici u prvih šest mjeseci značajno usporiti svoje aktivnosti te će Grad Dubrovnik, nakon lipnja sagledati i eventualne financijske mogućnosti kako pomoći i gospodarstvu – rekao je gradonačelnik dodavši kako će Grad biti spreman i odreći se dijela prihoda od recimo zakupa javnih površina, poreza na potrošnju, zaustavljanja autobusa na Pilama itd.
Spremni smo se odreći jednog dijela tih prihoda, naveo je.
-Ako se pokaže da situacija do lipnja ne bude dobra, onda ćemo se resetirati, ugasiti sve što se treba, pomoći ljudima da opstanu i na taj način dočekati kraj godine. Sve smo to spremni reducirati na određenu razinu, ali nakon lipnja. Proračunski ćemo već sad pripremati scenarije B i C i spremati se kako bi zadržali sustav funkcionalnim i kako ne bismo dovodili u ugrozu niti plaće u javnom sektoru – rekao je.
Direktorica Turističke zajednice Ana Hrnić rekla je kako se situacija mijenja iz sata u sat.
-Dolazi do odgode većih skupova i konferencija u hotelima za jesen. Većina ih je odgođena, a neki su i otkazani. Otkazivanja rezervacija u glavnoj turističkoj sezoni za sad nema, ali to se aktivno mijenja – rekla je dodavši kako su svi skloni optimizmu te se očekuje stabilizacija.
-Moramo biti spremni i na različite scenarije na čemu radimo. Ova situacija pogađa globalno turizam i moramo se što bolje pripremiti. Utjecaja će definitivno biti, sad više ne možemo pričati o tome da će se to nadoknaditi, ali moramo raditi na tome da utjecaj bude što je moguće blaži – zaključila je Hrnić.
Stanko Ljubić prisjetio se 1972. godine kada je u bivšoj državi zbog velikih boginja ostvareno samo 30 posto prometa od najavljenog.
-Kad govorimo o bookingu i uspoređujemo ga s prošlom godinom, imamo do 45 posto dnevno lošije stanje. Ako usporedimo s nama konkurentnim zemljama, onda smo mi još uvijek za koji postotak bolji od njih – rekao je Ljubić. Sve se promijenilo zadnjih 15 dana pojavom koronavirusa u Italiji.
-Trebalo bi uvesti Plan B, štedjeti tamo gdje se može, ali funkcionirati normalno. Ovdje uglavnom govorimo o travnju i svibnju te očekujemo da će glavna sezona donekle biti popunjena. Sve će ovisiti o razvoju situacije. Mjere na nama emitivnim tržištima su takve da se savjetuje ostanak kod kuće te odgoda putovanja. Nije alarmantno stanje, ali se moramo prilagoditi i sve pratiti. Moja je procjena da će 30 do 40 posto biti lošija sezona ako bi se zaustavio virus. Ako bi se proširio, morali bismo mijenjati stajališta i odnose. Imamo i sad pozitivan booking u odnosu na prošlu godinu, ali se smanjuje jer nema novoga, kad gledamo u postotcima – rekao je Stanko Ljubić. Osim toga, rekao je kako ne znamo što će se dogoditi s avioprijevoznicima, a bez prijevoza gosti ne mogu doći.
-Bez obzira koje sad mjere poduzeli, gosti ne dolaze. Hotelijeri i agencije imaju alate kojima će privući goste onoga trenutka kad se koronavirus ne bude više spominjemo. I mi smo za taj trenutak pripremljeni, iako će biti jako teško i konkurencija će biti velika, jer sve zemlje imaju velike gubitke u bookingu – rekao je dalje Ljubić dodavši kako će se za 15 do 30 dana moći donijeti konkretnije mjere.

Na pitanje kako ide priprema sezone, i zapošljavaju li se radnici, odgovara:
-Svi moramo napraviti sve da sačuvamo postojeća radna mjesta i postojeće kadrove. Koronavirus će na ovaj ili onaj način proći, za mjesec, dva ili pola godine. Ako budemo prisiljeni davati otkaze, jer nećemo moći preživjeti, to će biti najgori scenarij. Jako teško je naći ljude s iskustvom i znanjem, a u tom dijelu očekujemo olakšice i potpore države. Mnoge agencije su nabavile nova sredstva, autobuse, brodove, minibuseve te su uzeli ili planirali određeni broj djelatnika, ali morat ćemo dobro razmisliti hoćemo li ih moći zadržati. Situacija će biti ta koja će odlučiti što i kako činiti – smatra član Turističkog vijeća.
Gradonačelnik je spomenuo kako se tržište u Kini oporavlja, vraća se i turistički promet te je cijela situacija u toj zemlji trajala od 2,5 do 3 mjeseca.
-To možemo očekivati i na području Europe. Nadamo se da će se iza toga brzo opraviti tržište, ali ovo utječe i na svjetsko gospodarstvo, ne samo na zdravlje ljudi. To može izazvati još neke poremećaje i sve to pratimo. Moramo biti spremni. Dobro smo se financijski pripremili, pomoći ćemo gospodarstvu koliko to budemo mogli, a očekujemo i da će Vlada ponuditi određeni paket mjera – rekao je gradonačelnik, najavivši kako će se određeni planirani projekti usporiti.
-Italije je cijela u karanteni, to ima veliki efekt na nas. Kad su proglasili prve karantene, krenuli su veći otkazi i smanjenje bookinga. Sezona nije upitna, booking je na dobroj razini, ako ne i bolji, ali je za čak 80 posto smanjen upit i interes za Dubrovnik na web stranicama i booking providerima. Gospodarstvenici su svjesni problema i činjenice da ćemo ovu predsezonu odraditi značajno lošije u odnosu na ono što smo očekivali, a da ne govorim u odnosu na prošlogodišnje brojke – ističe Franković.
Tržište kruzera je najugroženije, a budući da je Venecija u karanteni, za sad ne možemo očekivati uplovljavanje kruzera.
-Venecija je pod karantenom, nema ni ulaska ni izlaska iz Italije, a 70 posto kruzera koji dotiču Dubrovnik dolaze iz regije Venecije. Od toga nam u ovom trenutku nema ništa – rekao je te dodao kako Lučka uprava bilježi otkazivanja, no to nisu neke velike brojke.
-Imamo interesa i za dodatnim bookingom, jer smo uveli limit od dva kruzera istovremeno tako da se brojne cruise kompanije interesiraju je li tko otkazao, odnosno vlada interes za dodatnim mjestima u luci. Sve smo to zaustavili i čekamo da se iskristalizira situacija. Dogodit će se značajan pad gostiju na brodovima na kružnim putovanjima, oni su najpogođeniji, a upravo ćemo zbog toga vidjeti koliki gospodarski učinak imaju na grad. Uvijek sam govorio da ne možemo od njih odustati, jer imaju značajan ekonomski učinak na grad, ali ne smijemo ih imati previše. I oni će se oporaviti, ali puno teže – zaključio je gradonačelnik.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist

JOŠ SE RAZRAĐUJE MODEL Stanovi za liječnike na gradskom zemljištu u Solitudu?

Andrea Falkoni Račić