Politika

KORONAKRIZA Grad i društva su u godinu dana zabilježili milijardu kuna gubitka!

KORONAKRIZA Grad i društva su u godinu dana zabilježili milijardu kuna gubitka!

Sva gradska društva su i dalje likvidna – rekao je gradonačelnik Mato Franković tijekom rasprave o kratkoročnoj pozajmici od 7 milijuna kuna. Riječ je o namjenskim sredstvima za sanaciju Grabovice, koju Čistoća prikuplja za Grad Dubrovnik.

-Ova se sredstva nalaze na računu Čistoće i ovo je priprema za ne daj Bože situaciju. Nećemo imati Gradskog vijeća do lipnja i zbog čega riskirati. Čistoća posuđuje i vraća kamatu na to. Ovo je sve sukladno zakonu i brojne jedinice lokalne samouprave koristile su se sličnim modelima – rekao je gradonačelnik te naveo kako Grad ima i sustav cash pool te se članice međusobno zadužuju, najviše Libertas i pri tome plaća kamatu, no ne banci već društvu od kojeg posuđuje.

-Naša društva su i dalje likvidna, i dalje dobro stoje – rekao je Franković naglasivši kako nema gospodarske aktivnosti te Vodovod nema kome prodati vodu.

Miho Obradović je iznio kako su vijećnici trebali dobiti realnu financijsku sliku Čistoće. Podsjetio je kako je gradonačelnik krajem prošle, odnosno početkom ove godine rekao kako su sve gradske tvrtke u puno boljem stanju nego 2017. te ga zanima što se to dogodilo u ova dva, tri mjeseca. Pitao je i što je s isplatom dugovanja radnicima za prethodnu godinu.

Nikša Selmani pitao je kad se može očekivati kompletna sanacija i zatvaranje Grabovice. Direktor Marko Iveković rekao je kako se ne može reći sa sigurnošću, jer popunjenost kapaciteta ovisi o puno faktora.

-Za što vam treba tih 7 milijuna kuna? – pitala je Tatjana Šimac Bonačić. Pitala je i postoji li ugovor o utrošku sredstava između Grada i Čistoće.

-Ostaje zabrinutost kad ćemo zatvarati Grabovicu – rekla je dalje te a kojim će aktivnostima vratiti ovaj zajam.

Iveković je rekao kako su sredstva potrebna za likvidnost.

-Poštovali smo sve pravne korake koji se podrazumijevaju u jednom ovakvo ugovornom odnosu – rekao je te napomenuo kako se želi osigurati stabilnost tvrtke i pružanja usluga.

Maro Kristić rekao je kako je prije 7, 8 mjeseci skupljao potpise za tematsku sjednicu jer se dalo naslutiti kako ćemo doći u ovu situaciji.

-Nemojmo se lagati. U izuzetno smo teškoj situaciji. Što će se dogoditi ako država obustavi potpore koje se koriste i u gradskim poduzećima. Prije osma mjeseci sam rekao da se otvore karte i sad nemate pravo govoriti o teškom stanju – rekao je Kristić dodavši kako su veliki problemi prde nama te da je neizvjesnost velika. Gradonačelnik je rekao kako su u najvećoj financijskog globalnoj krizi od Drugog svjetskog rata.

-Brojni gradovi u Europi su na koljenima. U posljednjih godinu dana i Grad i društva uspješno brode krizom jer nismo upali u probleme neisplate plaća, nedavanja socijalnih programa… Sve pratimo. Naša društva zabilježila su ogromne gubitke i to je sve skupa s Gradom skoro milijardu kuna. Unatoč tome ispoštovali smo čak i kolektivna davanja. Nijednu kunu ne bacamo gdje ne treba, svaku okrenemo deset puta. Libertas je bio u dugu od 15 milijuna kuna, a godinu će završiti s minusom od samo tri milijuna kuna – rekao je gradonačelnik, koji je naveo kako treba biti spreman izdržati i do kolovoza.

-Situacija nije dramatična, pod kontrolom je. Spremni smo dočekati sezonu tako da usluge Čistoće ili Vrtlara ne trpe – rekao je.

Krešimir Marković pitao je o prihodima i rashodima za prošli mjesec. Gradonačelnik je rekao kako su prihodi u prva tri mjeseca bili 78 milijuna kuna, a rashodi 52 milijuna kuna.

Dotaknuli su se vijećnici i teme Lučino razdolja.

-Procjedne vode s Lučinog razdolja dospijevaju u vrulje ispod Dola i u Malostonski zaljev, a trasiranja su rađena naručeno i nategnuto – rekao je tijekom rasprave Vido Bogdanović. Dodao je kako gašenjem jedne Grabovice otvaramo drugu jer će se tamo primjenjivati tehnologija koja je manje – više neprihvatljiva. Marko Potrebica rekao je kako su to paušalne ocjene o tom projektu.

-Da je tako kao što govorite, ja bih prvi s vama organizirao prosvjed – rekao je Potrebica. Poručio mu je da ne širi paniku i da nemamo treću opciju.

Maro Kristić ukazao je na povredu Poslovnika.

-Ovo nije točka o gospodarenju otpadom. Na tu temu možemo organizirati tematsku sjednicu – rekao je.

Pozajmica Čistoći usvojena je s tri glasa protiv i jednim suždržanim.

 

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist