GradUrednički izbor

Komunalci u 2023. nisu kaznili niti jednog ‘golaća’, samo ih upozoravaju!

Komunalci u 2023. nisu kaznili niti jednog ‘golaća’, samo ih upozoravaju!

Scene nedoličnog ponašanja turista iz Splita, tema su u javno­sti već dulje vrijeme. Svjedoči se sve većem broju novčanih kažnjavanja ‘razularenih’ turista, a sve kako bi se uvelo malo kontrole i osigurao mir lju­dima koji žive u centru grada pod Mar­janom. Samo u prvih 28 dana lipnja naplatili su preko 30 tisuća eura kazni, kako je iznio zamjenik gradonačelnika tog grada Bojan Ivošević. Dok se tako u Splitu nemilo kažnjavaju turisti, Grad Dubrovnik dosad u 2023. godini nije ispisao niti jednu kaznu zbog nedolič­nog ponašanja u povijesnoj jezgri, kako su nam istaknuli u odgovoru.

‘Nije bilo puno upozorenja’
Naime, dok su u prošloj godini komu­nalni redari naplatili šest novčanih kazni u sveukupnom iznosu od 6 tisuća kuna, ove godine najveći se naglasak stavlja na upozorenje i informiranje posjetitelja o prihvatljivom ponašanju.

— Ove godine komunalno redar­stvo nije naplatilo niti jednu kaznu po članku 95. Odluke o komunalnom redu za nedolično ponašanje u povi­jesnoj jezgri. U prvom dijelu 2023. godine komunalni redari su prven­stveno upozoravali strane državljane koji su u povijesnoj jezgri hodali u kupaćem kostimu ili bez dijela odjeće, no generalno nije bilo puno upozore­nja i postupanja – istaknuli su iz Grada Dubrovnika.
Naglašavaju dalje kako Grad Dubrov­nik ‘nastoji svojim gostima prenijeti poruke o prihvatljivom ponašanju u povijesnoj jezgri’. Podsjetili su kako su prije mjesec dana promovirali infor­mativni animirani film koji ‘na jedno­stavan i svima shvatljiv način ukazuje na situacije koje nisu primjerene’.

— Intencija Grada Dubrovnika nije sankcioniranje, već upravo kvalitetno informiranje posjetitelja o prihvatlji­vom ponašanju, stoga ni komunalni redari ne pribjegavaju nužno kaznama, već prvenstveno informiraju posjetite­lje, a sve u cilju što kvalitetnijeg doživ­ljaja Dubrovnika za sve naše posjetite­lje – kazali su.
Inače, prekršajne odredbe Odluke o komunalnom redu (članak 222.) za kršenje odredbi članka 95. za fizičke osobe predviđaju kaznu od 2 tisuće kuna, odnosno 265 eura ili polovicu tog iznosa ukoliko se kazna plati odmah na licu mjesta (tisuću kuna, odnosno 132,50 eura), kako navode.

‘Vrijedi izgubiti pokojeg gosta…’
U proteklom razdoblju zasigurno naj­poznatija ‘kazna’ u medijskom pro­storu bila je ona za povlačenje kufera po Stradunu. Gradonačelnik Mato Franković početkom je srpnja, gostu­jući u podcastu, istaknuo kako neće kažnjavati goste ako povlače kufere preko Straduna, već ih se želi educirati’. Istog se dana oglasio na svom Facebo­oku ističući među ostalim: ‘Vrijedi izgubiti pokojeg gosta, a dugoročno sačuvati destinaciju i Grad’.

— Nećemo se pretvoriti u grad zabrana, u grad limita, u grad kojem sve smeta. Nitko nije sretan kad se ide po cesti i kažnjava goste. Eduka­tivni dio je puno važniji od onog sank­cijskog dijela. Zato smo uveli pro­jekt Respect the City s naglaskom na tome da ga poštujemo svi koji živimo u njemu te živimo od njega, ali i oni koji ga posjećuju. Sa zadovoljstvom mogu reći kako smo u 2023. godini u Dubrovniku događanja, kakvim na sat­noj razini svjedočimo u Splitu ili nekim drugim gradovima, gdje mrtvi pijani gosti svakodnevno leže na ulicama, mokre gdje god im padne na pamet, predstavljaju rijetke izolirane inci­dente. Nemoguće je na tolikom broju gostiju takvo nešto potpuno spriječiti, ali mogu kazati da smo uvelike uspjeli – istaknuo je. Dodao je kako je posljed­njih mjeseci bilo ‘nerazumijevanja i kritika zbog dodatnog uvođenja kon­trole, mjera, smanjenja jačine glazbe u povijesnoj jezgri’.

— Razumijem strah od promjena i zabrinutost, ali grad od kojeg svi živimo nije od jučer i moramo očuvati njegovu vrijednost. Nismo izmislili toplu vodu. Sve europske prijestol­nice turizma imaju limitirano izvo­đenje glazbe na javnoj površini do 23,00 sata. U Dubrovniku je to 23,30 sati, odnosno do 00,30 sati za vrijeme Igara. Davno smo prestali loviti broj turista, a gledamo financijski učinak i održivi turizam. Dubrovnik je grad ljudi u kojem mora biti mjere i zbog toga sam odlučno rekao ‘NE’ partyju unutar povijesne jezgre. Pratit ćemo učinke mjera, korigirati, tražiti najbo­lju mjeru, osigurati zabavu za mlade, ali uvijek brinuti da su na prvom mje­stu stanari, očuvanje imidža visoko vri­jedne destinacije i na koncu ekonom­ska korist koju svi koji od toga žive ostvaraju – zaključio je.


ČLANAK 95. ODLUKE O KOMUNALNOM REDU
Pljuvanje, penjanje po zidinama…
U članku 95. Odluke o komunal­nom redu ističe se kako je u povi­jesnoj jezgri Grada zabranjeno: hodanje u kupaćem kostimu, bez odjeće ili dijela odjeće; voziti bici­kle, električne romobile, motocikle, mopede i automobile bez poseb­nog odobrenja (iznimka su bicikli za djecu mlađu od 7 godina); bacati opuške na površinu javne namjene; bacati opuške na površinu javne namjene; pljuvati; voditi pse bez povodca; konzumirati hranu, piće i ponašati se nedolično u blizini spomenika kulture; penjati se po gradskim zidinama i ne poštivati istaknuta pravila.

Pročitajte još

MARO KRISTIĆ Dovoljan je samo trenutak za tragediju

Dulist.hr

Dubrovniku odobreno 10 milijuna eura za dogradnju OŠ Mokošica

Dulist

UČINILI STE NAS PONOSNIMA Naši zlatni mladići kod gradonačelnika i župana

Dulist